Биодинамична характеристика на месец ЮЛИ в брой 92

Биодинамична характеристика на месец ЮЛИ
Категория: Екология, здраве

Отново очакваме един динамичен и труден предсказуем месец. Много динамика и разнообразие от планетните импулси. На топлина се надяваме само от далечния Плутон, намилащ се през целия месец в топлинния Стрелец.Засилено водно влияние особено в края на месеца- от Уран, Юпитер и Меркурий.  Три планети в светлинни съзвездия. Очакваме борба за надмощие и много промени.

Макар че малко неща садим този месц времето за садене е благоприятно разделено на два периода- от1 до 10 юли и от 23 до 31 юли. Дните са подходящи за всички култури. При подходящи подложки можем да направим и първите опити за присаждане на пъпка- около Пълнолунието в дните на Стрелеца11 и12, и в светлинните дни на Водолея 15 и 16 юли. За предпочитане е тази дейност да извършваме сутрин по- рано и вечер. Подходящи и по брой и качество са дните за работа с новата компостна купчина -цели 12.Това означава ,че както сме изяснили първата сме завършили до края на юни.Оформена е шапката и така ще имаме готов компост за основно есено подхранване на лехите. Втората ще приключим в късната есен, а тя ще е готова за пролетта. Така ще поддържаме плодородието на почвота през цялата година.

Дните на възходяща Луна от 11 до 23 е точното време за прибиране на готовата продукция, за приготвяне на компоти, сладка и конфитюри. Светлинните дни  ще ползваме за плодни и зърнени култури.

Голямата влага е причина за заразяване на доматите с - чернилка. Частично помага третирането с и5звлек от кафяви водорасли и премахване на заразените листа. Ако има  петна  по цялото растение то се пр3емахва изцяло. Имаме още време за сеитба на късните домати. При наличие на житна дървесница в класовете на житните култури третираме с биологичен препарат Пиретриум- 60 мл на 100л вода. Пръскат се класовете с голямо налягане и силна струя.

Месецът е благоприятен за събиране на семена от различни култури: цветни- от 4до 10часа на 19, от 5 до 9ч. на 24, и от 21 ч. на 25 до 12ч. на 26 юли, листоплодни-от 13ч. на 26 до 21ч на 27, плодни и житни- от 4ч. на 11 до 23ч на 12 и от 11ч. на 19 до края на 20 юли.

След прибиране на реколтите да се засеят междинни култури или лехите да се разрохкат и покрият с мулч.
Успешна работа!

Статията е прочетена 404 пъти
Назад към брой 92Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024