Празникът в брой 91

Празникът
Категория: Сърцето, душата

Обичам лятото! Обичам празниците през лятото!

Един от тях е Еньовден! Чевства се тази година на 21 юни!

В народните представи на този ден се бележи лятното слънцестоене. От този ден слънцето започва бавно да залязва и годината клони към зимата. Еньо си мята кожуха и върви за сняг.

На този ден ще направя това,което повелява народната традиция.Както го изисква обичая ще стана рано. Искам да посрещна изгрева на Слънцето, играещото и трепкащо Слънчице, окъпало се в жива вода. И аз ще се окъпя в реката, която тече точно пред нашата къща, за да бъда здрава през цялата година. Нали преди мен Слънцето се къпа в нея?

Ще обиколя боса   земята на фермата ни! Ще погаля растенията в лехите, овошките, лозите!

 В зората на раждащото се Слънце ще набера различни билки и треви, защото тогава е най- голяма лечебната им сила, която ще изчезне с изгрева. Ще си набера лавандула- този древен символ на любовта и чистотата, мента за нейният охлаждащ и освежаващ аромат, дива мащерка, според моята зодия да прогонва меланхолията, която ме навестява от време на време. А пък еньовче ще си откъсна от друма на фермата ни. Години наред си расте на едно и също място и много ни радва! Ще си ушия чудно ухаеща билкова възглавничка

На този красив празник ще дам покой и на душата си. През цялото време с голяма любов ще мисля за най- близките си и обичани от мен хора! Ще мисля само добри неща за приятелите си! Ще простя на хората, които волно или неволно са ме обидили. Ще се опитам да сложа кръст на нещо неправилно,несправедливо и лошо. Така ще прочистя и душата си!

Ще събера момите от селото. Те ще дойдат с китка цвете, също набрани преди изгрев Слънце. Ще отидем на черква.Свещеникът ще отслужи служба за здраве и благоденствие. момите ще пуснат китките в менчето с вода и ще изрекат най-съкровените си мечти.Свещеникът ще освети водата, после ще вади една по една китките и ще нарича: „ На когото е тази китка в най- скоро време да срещне голямата си любов!“, „ на когото е тази китка да стане доктор... учител „, назовава всякакви   пожелания, докато извади всички китки.

 И така празникът все още продължава.... Затова по- нататък ще постъпя така, както сърцето и душата ми диктуват.

Ако това, което току що прочетохте ви харесва, направете го и вие!

   Еньовден е! Честит празник!

Мария СТОЯНОВА - Бачково

Статията е прочетена 594 пъти
Назад към брой 91Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024