Кристалотерапия - РУБИН в брой 10

Кристалотерапия  - РУБИН
Категория: Минералотерапия

р. рубин (в Древна Русия - лал и яхонт); а. ruby; н. rubin; ф. rubis; и. rubi, jacinto oriental

Прозрачна червена разновидност на корунда (Al2O3). Още през Средните векове името му е било rubinus, от лат. rubeus- червен. Цветът е свързан с наличие на микроелементи, които го оцветяват в червено: Cr3+, който дава и леко виолетово оцветяване, Fe3+, който дава кафеникав оттенък (рубини от Тайланд), и V3+.
В природата рубинътсе среща по-рядко от диамантите и неговите размерите обикновено са много малки. Така в периода 1870-1970г., за 100 години, са намерени над 300 бр. диаманти с тегло над 200 карата, а рубини - само няколко броя. Много чисти големи рубини с размер над 5 карата се срещат много рядко и се ценят повече от диаманти и смарагди. Рубините с размер над два карата струват много повече от диамантите със същия размер. Кристалите на рубините с голям размер са уникални, срещат се по-рядко от другия корунд, оцветен в синьо - сапфир, имат собствени имена и се съхраняват в музеите, в специални хранилища и лични колекции.
Рубинът е най-скъпият и най-красивият от камъните, оцветени в червено, такива като червен турмалин, червен шпинел, червен гранат. След фасетиране от тях се изработват едни от най-красивите бижута. Непрозрачните рубини се обработват във вид на кабошони. От всички добити рубини в света само 1% имат бижутерийна стойност.

При наличие в рубините на фини иглисти включения от рутил се получава ефект астеризъм и ги наричат „звездни” рубини. Те са много редки и скъпи. Един от най-големите „звездни” рубини с тегло 2475 карата е от Бирма. Обработен във вид на кабошон с име „Раджарантха”, се съхранява в Индия от наследниците.
И през епохата на Ренесанса рубините са били около 7-8 пъти по-скъпи от диамантите. В записките на Марко Поло се разказва за историята на един голям рубин, който бил предложен на цейлонския крал, но той отказал да го купи, тъй като цената му била по-голяма от всичко, което притежавал.

В миналото рубинът е бил често припознаван с други красиви сияещи червени камъни, особено такива, като гранат и шпинел. За тях най-древното име, използвано от Плиний Старши (77 г. пр.н.е.), е било карбункул (carbunculus) от латински „въглен”. Всички прозрачни сияещи червени камъни наричали рубини до 1747 г., когато минералогът Валериус установил неговия химичен състав. Много от известните рубини понастоящем са проверени по методи на най-новата диагностика и е установено, че не всички рубини, съхранявани в музеи, лични колекции и в регалии на властта, са рубини.
Историческият „Рубин на Едуард”, намерен в Бирма, след обработка тежи 167 карата и се съхранява в Британския музей по естествена история. Един от най-красивите рубини с тегло 250 карата е вграден в короната на Светия Вацлав, която понастоящем се съхранява в катедрала в гр. Прага, Чехия. В короната на персийския шах е вграден рубин с размер на кокоше яйце.

В регалиите на руските царе общият брой рубини е 219, а в известната „Шапка на Мономах”, с която от 1498 г. до Петър I коронясвали руските царе, има четири големи рубина. Рубините били любими камъни на руския цар Иван Грозни и той казвал за тях, че те са най-добрите за сърцето и мозъка, дават сила и памет.

Рубинът е известен като камък, който събира и увеличава енергията в човешкото тяло и помага за стимулиране на мисловната дейност. Смятат, че тъмните рубини предизвикват силна страст, а светлите (розови) - нежна любов. Съществува и мнение, че рубинът засилва сексуалната енергия и затова в Индия има специално вино, в което и сега слагат стрити на прах рубини. Като амулет опазва подсъзнанието от психически атаки. Според източните вярвания, рубинът дава силата на лъва, безстрашието на орела и мъдростта на змията. Като талисман засилва разума и подобрява настроението на притежателя си. Засилва смелостта и стимулира авантюризъм. Тези, които го притежават, никога не обедняват.
Препоръчва се дори и за преодоляване на свенливостта. Много хора вярват, че той дарява притежателя си със здраве, щастие, късмет, богатство и дълголетие и го предпазва от негативно външно въздействие и зли помисли, пречиства кръвта и укрепва сърцето. Не се препоръчва рубинът да се носи постоянно и изобщо не подхожда на хора с хипертония, хемофилия и наднормено тегло. По метода на Кирлиан е доказано огромното му енергийно излъчване и затова не случайно хората и до днес вярват, че рубинът е един от силните талисмани, амулети и лекуващи камъни. Неговото въздействие е свързано с първата земна чакра и той може да се смята за универсален енергийно зареждащ камък. В древността рубинът е бил почитан като камък, спиращ кръвотеченията, възстановяващ паметта, лекуващ стомаха. Според легендите, Парацелз дори лекувал с него трудно зарастващи рани.

Червеният цвят и днес се използва от всичките лечители за лекуване на стомашни болести и се смята за ефективен стимулатор на имунната система, тъй като този цвят е свързан с първата чакра. Рубинът помага за стимулиране на дейността на лимфните жлези и за изхвърляне на токсините. Сложен върху челото, стимулира епофизната жлеза, която се смята за основен център на нашето здраве. Може би затова от край време го има във всички царски корони. Заради силното енергийно въздействие не се препоръчва да се гледа от деца, животни и жестоки хора.

Поради големия интерес към червените камъни, които дълги години са били наричани рубини, в търговските каталози все още има над 30 наименования за други червени камъни с думата рубин, които са запазени в търговията и до ден днешен.

Рубинът се смята за „лорд на скъпоценните камъни” и за „камък на благородството”. Символ на вярност, семейна любов и здраве, на божествена любов и вяра, на красота и достойнство, сила и власт. Символ на Бирма.
Най-богатите находища на рубини са в Бирма, Пакистан, Шри-Ланка, Индия, Танзания, Тайланд (с кафеникав оттенък), Русия (Северен Урал), в Африка ги добиват в Зимбабве и Кения. Наскоро са намерени находища в Австралия и Танзания.
В България са намерени само находки на рубини с размер 6-7 мм в околностите на гр. Кърджали - Джебел – Мишевско и с. Бял извор - с. Падина. Но някои смятат, че има перспектива за намиране на по-големи и по-чисти кристали.

„Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 3090 пъти
Назад към брой 10Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024