Какво да правим в градината в брой 90

Какво да правим в градината
Категория: Екология, здраве

Непрекъснато трябва да наблюдавате всеки кът от градината си, за да не допуснете някой плевел да разпилее семената си.

Тъкмо в по-закритите кътчета на градината, които не са всеки ден  пред очите ви, някои плевели успяват да узреят  и да разпръснат семената си.  Вятърът поема  грижата за по-нататъшното им разпространение. По такъв начин е застрашена не само вашата градина, застрашените са и градините на съседите ви.

 

В овощната градина

● Ако голяма част от плодовете на прасковите и кайсиите опадат, това в повечето случаи е признак за недостиг на варовик.

Трябва да си отбележите това и през есента да подадете повече варовик в почвата около тези дървета.

● През юни можете малко да намалите клоните, останали необлагородени през ранната пролет.

Такива клони не трябва да отрязвате изцяло, но трябва силно да ги просветлите. Тази операция допринася значително за засилване на присадените калеми. Отрупаните с плодове необлагородени клони се прореждат, само ако няма да има загуба на плодове.

● Овощните дървета с обилен завърз трябва и през юни да поливате обилно и да подхранвате с тор, за да могат да изхранят плодовете си.

От това следва, че през сухите периоди не трябва да поливате с чиста вода, а с около 0,3 – процентов хранителен разтвор от някакъв бързо възприемащ се комбиниран изкуствен тор. При това трябва да поливате така, че водата да попадне в зоната на смукателните коренчета, т.е. коренчетата, които се намират под периферията на короната на дървото.

• През юни трябва да започнете и борбата с осите, които по-късно биха причинили големи вреди с наяждането на плодовете.

Улавянето на оси със закачени по дървета шишета е най-перспективно през този месец. Напълнете шишета до една трета с някакъв плодов сироп. През следващия месец осите няма да се интересуват от шишето, защото вече ще има повече узрели плодове.

Статията е прочетена 708 пъти
Назад към брой 90Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024