Нощта на музеите в Бургас в брой 90

Нощта на музеите в Бургас
Категория: Изкуство, култура

Международната инициатива „Нощ на музеите“ се провежда за пръв път през 1997 година в Берлин. През 2006 г. е под патронажа на Европа, а през 2009 г. – под егидата на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) и в нея участват 3000 музейни обекти в 40 държави.

 По време на „Нощта на музеите“ хиляди държавни музеи, крепости, замъци и археологически паметници в различни краища на Европа приемат посетители до полунощ.

  Международната нощ на музеите в Бургас започна с откриването на изложба „Шарен свят“ на Националния исторически музей. Експозицията представя традиционни български килими, облекла и накити от ХVІІІ и ХІХ век.Представените костюми са от различни краи­ща на България, Македония, Добруджа, Западните покрайнини и Солунско. На втория етаж в бургаския исторически музей посетителите видяха експозицията „Спасени съкровища на Европейското изящно изкуство – 18-и и началото на 19-и век“. Спасената от незаконен износ колекция  включва настолни барокови часовници с женски фигури, бронз и позлатени орнаменти, гравирани кутии за бижута, свещници, вази с позлата, сервизи за  ликьор, кафе и чай с произход от Франция и Германия, фигура на Ерос, кандилобър с грифони, птица ибис, старинни книги, икони и картини.

  Сбирката на Природонаучния музей от минерали, мекотели, морски видове и горски животни посетиха много семейства с деца. Там продължава благотворителната кампания „Ще намерят ли нов дом в музея?“ за събиране на средства за нова зала с вкаменелости, а през лятото ще се проведе програма за екологично обучение на деца, наречена „Приключение в музея“.

Най-много посетители разгледаха експонатите в Археологическия музей. По повод „Нощта на музеите“  част от експонатите бяха представени в музея на Поморие като „Златните накити на Лесескепра“.

Художествената галерия „Петко Задгорски“ зарадва гостите си с концерт за пиано и изложба скулптури и картини на Георги Чапкънов.

През същата нощ РИМ – Бургас, представи „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“ в музея на град Шумен.

Нощта на музейте - БургасНощта на музейте - БургасНощта на музейте - БургасНощта на музейте - БургасНощта на музейте - БургасНощта на музейте - БургасНощта на музейте - БургасНощта на музейте - Бургас

Статията е прочетена 478 пъти
Назад към брой 90Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024