Националната конференция "Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите - пролет 2014" в брой 89

Националната конференция "Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите - пролет 2014"
Категория: Изкуство, култура

Конференцията се проведе в три дни с любезното домакинство на Община Стара Загора. Изложби, доклади, лекции, дискусии, филми, демонстрации на орфически и християнски ритуали, базар на книги и сувенири зарадваха участници и гости.Актуални проблеми,нови открития и бъдещи теми обсъдиха присъстващите на форума. Художникът Христо Танев като домакин на събитието откри конференцията с изложба живопис от цикъла „Светлина и мъдрост от древността“ в галерия „Алба-Авитохол“.Наред с утвърдени имена на учени и изследователи, оригинални изследвания  представиха инж. Димитър Димитров "Столицата на Одриското царство", д-р Николай Тодоров "Бог Зевс или Живе, Живец - етимологични прилики и разлики", д-р Райчо Гънчев - лекция, онагледена с филм "Школата Бага-Тур" като съвременна форма за възпитание, чрез преоткрити древни традиции, Саша Тодорова с идейния проект "Храм на водата", Атанас Панчев за откритията на арх. Слави Дончев и книгата му "Булгарите" и др.

Интерес сред присъстващите предизвикаха научно-популярните и документални  филми на Елена Димитрова - за българските юрти, Мая Вапцарова - вечен мегалитен календар и Мариана Праматарова - за тракийските светилища в Странджа.

Античната улица в Регионален исторически музей - Стара Загора, стана сцена за демонстрации на древни ритуали чрез освещаване на хляба, водата и виното. Участниците в конференцията се запознаха с керамичните просфори, предназначени за ритуални хлябове, разгледаха античната улица, римските мозайки в останки от базилика с капители и експозицията в музея.

Националната конференция "Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите - пролет 2014"Националната конференция "Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите - пролет 2014" - Атанас ПанчевНационалната конференция "Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите - пролет 2014" - Мариана Праматарова

Статията е прочетена 545 пъти
Назад към брой 89Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024