Св. Георги Победоносец - светецът на две религии в брой 88

Св. Георги Победоносец - светецът на две религии
Категория: История

В красивия Тетевенски балкан, на висока и стръмна скала, се издига един от най-интересните манастири в България - «Свети Георги Победоносец», известен като Гложенски манастир.

Сред местното население се е съхранила легенда, според която манастирът е построен през XIII век от руския княз Григорий Глож, получил разрешение от Цар Иван Асен II да се засели по тези места. В близост до кръстеното на него село Гложене и река Черни Вит той основава света обител в името на Свети Георги Победоносец, чиято икона носи със себе си. Поверието разказва как иконата постоянно изчезвала от манастира и монасите я намирали на близкия хълм. Те протълкували това като божи знак и в края на XIV век построили там нов манастир, където се намира и до днес.

За кратко време съществували паралелно два манастира (в селото и на хълма), свързани помежду си с изсечен в скалата тунел. Този проход е използван многократно от Васил Левски за бягство от турците. За съжаление тунелът е затрупан от земетресение през 1928 г.

По време на османското нашествие Гложенският манастир продължил да функционира, но изпаднал в тежко финансово състояние, тъй като изгубил собствеността си върху селата Малък извор и Гложене, дарени му още от княза. За да избегнат посегателствата на турците, монасите издигнали през XVIII век своя обител на висока, труднодостъпна скална тераса.

През късното Средновековие Гложенският манастир съхранявал религиозните и духовни постижения на българщината, но от многобройните старинни книги, пазени и преписвани в него, не оцеляло почти нищо.

Mонасите от манастира допринесли много за развитието на училищното дело. Освен откритото още през XVII в. манастирско килийно училище били поддържани училища и в метоси в с. Малък извор и Ловеч.

Гложенският манастир е популярен още с укриването на Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Никола Обретенов и други български революционери.

Гложенски манастир - св. Георги ПобедоносецПрез 1893 г. Васил Друмев, търновският митрополит Климент, получава от княз Фердинанд присъда да бъде изпратен на доживотно заточение в Гложенския манастир заради своя реч в защита на православието. Васил Друмев е освободен след падането на правителството на Александър Стамболов. Днес килията е превърната в музей, където могат да бъдат видени одеждите, с които Друмев е изпълнявал богослуженията, ранно печатно издание на Киевско-Печорското евангелие от 17 век, Атонска икона направена от миди, ковчеже с обков от слонова кост от XVI век, в което се пазят мощите на великия мъченик Св. Георги Победоносец, Св. Яков и Св. Сава, както и много други предмети с религиозна и историческа стойност.

Гложенският манастир днес е действащ мъжки манастир и разполага с легла за 20-на посетители.

Статията е прочетена 847 пъти
Назад към брой 88Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024