Фалшификатор №1 в света превръща Страдивари във Ван Гог в брой 86

Фалшификатор №1 в света превръща Страдивари във Ван Гог
Категория: Сърцето, душата

Проф. Даниеле Донде представя за първи път в България уникална колекция на непознато изкуство

Проф. Даниеле Донде, известен като Фалшификатор №1 в света, идва в България с ново амплоа. За първи път у нас той ще представи необикновената си идея за развитието на модерното изкуство. Специалистът, познат от изложбите на най-добрите фалшификати на световните майстори в живописта, е започнал нов експеримент. Той пресъздава великите художествени произведения, но не на платно, а на.... старинни струнни музикални инструменти, всеки от които сам по себе си е скъп шедьовър. 

Роден и израснал в града на най-добрите лютиери  - Кремона, Даниеле Донде обръща поглед към сътворените там най-ценни струнни инструменти в света. За своите „музикални” скулптури художникът е използвал автентични виоли, цигулки и виолончела изработени от школата „Антонио Страдивари”.

Даниеле ДондеХудожникът за първи път именно в София ще представи експозиция от 50 изрисувани стари струнни инструменти. Неговата най-нова колекция се нарича Страдивари рок: „Скулптури, изваяни от музика”. Страната ни и българската столица са избрани за премиерата на този нов жанр в изкуството, заради паметта на един наш изтъкнат сънародник – Койчо Белчев. Белчев бе наследник на прототипа на някогашната империя “Никотиана” от романа “Тютюн”. В неговата богата биография фигурираха познанства и бизнес връзки с едни от най-известните личности на планетата за последните 50 г. Преди да почине преди 3 г. Белчев бе съдружник на проф. Донде в създаването и експонирането на световните фалшификати на най-големите художници.

Симбиозата между двамата ражда стотици изложби на оригинални фалшификати, които намират място в домовете на звезди като София Лорен, Шер, Мадона, Франк Синатра, Арнолд Шварценегер, Хулио Иглесиас, принцеса Даяна, принцът на Монако – Албер, кралят на Саудитска Арабия, папа Йоан Павел II и др. световни величия.

Донде извървява дългия път от Стардивари до Анди Уорхол и създава първите в света виолини – скулптури. Върху старинните музикални инструменти посетителите на изложбата ще видят фрагменти от картини на Ван Гог, Густав Климт, Моне, Моделиани, Дега, Пикасо, Шагал, Ботичели, ликовете на Анди Уорхол, Майкъл Джексън и други популярни лица. Изкусно изрисувани и украсени със злато, скъпоценни камъни, кристали от Мурано и Сваровски, старинните музикални инструменти са превърнати в луксозни произведения на изобразителното и приложното изкуство.

Този напълно нов жанр топ фалшификаторът нарича „Попарт италиана”.

Известно е, че проф. Донде е неустоимо привлечен от харизматичните жени на нашето време. В изложбата „Скулптури, изваяни от музика” ценителите на изящното ще могат да се срещнат с потретите върху платно на легендите Мерилин Монро, Одри Хепбърн, София Лорен, Бриджит Бардо и Грейс Кели – блестящи, обсипани с брокат и инкрустирани с кристали. Експозицията ще включва още картини.

 

Биография:

Даниеле Донде с цигулкиДаниеле Донде е роден и израства в заможно семейство на колекционери на картини в италианския град Кремона. Романтик и бохем, след смъртта на родителите си той бързо успява да стигне до фалит и е принуден да продаде богатата колекция от картини, която наследява. За негова изненада те до една се оказват фалшификати, продадени на родителите му като оригинали. Тогава Донде прави най-великото си откритие – да продава фалшификати като фалшификати. Започва да рисува копия на старите платна, пазарът поема всичко и скоро художникът открива школа за кописти в Лугано. През 1984 г. патентова сертификат за фалшификати, с което практически ги легализира като произведения на изкуството. Така слага край на лъжливите фалшификати и създава ново направление в световното изкуство, познато под името „Фалшиво изкуство” /Faux art/  или „Изкуството на репродукцията” . Художникът го нарича „авторско фалшифициране”, разпространява идеите и начинът си на мислене, те бързо са възприети на всякъде по света и се превръщат в глобално движение. Идеята му е да бъде произведен втори оригинал, но на достъпна цена.

През 1990 г. Донде  става професор и доктор на модерното и съвременно изкуство в нюйоркския университет. През 1999 г. в Женева получава Кристален глобус, който се присъжда само на най-заслужили личности.

През 1990 г. животът среща Даниеле Донде с Койчо Белчев – българин, финансист, съсобственик на мощната финансово-брокерска къща „Хейдън Стоун”  на Уол Стрийт, единственият жив потомък на легендарната българска тютюнева компания „Марко Белчев и синове”. През 1992 г. двамата стават съдружници и оттогава заедно обикалят големите световни центрове и дават възможност на повече любители на живописта да наредят в колекциите си шедьоври на достъпни цени. Техни оригинални фалшификати са намерили място в домовете на София Лорен, принцеса Даяна, Хулио Иглесиас, папа Йоан Павел II, Франк Синатра, Арнолд Шварценегер, Мадона и др. световни величия.

Койчо Белчев живя в Швейцария. Постоянното му влечението към България  става причина от 2002 г. насам в поредица от изложби авторските фалшификати да се появят и у нас, със специалното разрешение на Министерството на културата.

Експозицията „Скулптури, изваяни от музика” ще бъде официално открита на 19-ти март в „Кемпински Хотел Зографски“ в София. Уникатите ще гостуват до 24-ти март 2014 г. Всички експонати в нея са застраховани и включени в каталог. Заснемането им от зрителите ще бъде забранено.

Проф. Донде ще даде брифинг за журналисти на 19-ти март от 16:00 часа в „Кемпински Хотел Зографски“ и ще бъде на разположение за интервюта.

Страницата подготви Мариана ПРАМАТАРОВА

Статията е прочетена 389 пъти
Назад към брой 86Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024