Майка Матаджи на 91 години в брой 86

Майка Матаджи на 91 години
Категория: Сърцето, душата

Чрез Майка Матаджи неизчерпаемата енергия на любовта, състраданието и търпението продължава да събужда цъфтежа на човешките души и да ги води към Пролетта на Епохите

                           „Откритието на Шри Матаджи носи истинска надежда за човечеството”
Клаус Нобел

   Неслучайно създателката на Сахаджа-Йога Шри Матаджи Нирмала Деви, потомка на индийската кралска династия на Шаливаханите, е родена на 21.03.1923 г. в 12 часа на обяд в Чиндвара – централна Индия, щата Махаращра, в християнско семейство с високи духовни и морални ценности.Родителите й дават името Нирмала, от санскрит означава Чиста,Неопетнена.Общият сбор на рождените и цифри дава тройка, но и поотделно събрани също дават свещеното число на Троицата – най-творческото число. Защото е била предопределена да сътвори и даде на човечеството нещо особено значимо, каквото се оказва създадената от нея система за духовно усъвършенстване Сахаджа-Йога.Неслучайно е родена в краткия миг на съвършеното равновесие на Пролетното равноденствие. Именно при такива условия е бил създаден и светът, и всичко значимо в еволюционните процеси.

   Бащата на бъдещата духовна учителка на народите Прасад Рао Салве е велика еволюирала душа, по нейните думи, особено я насърчава, помага й да изпълни своето предназначение. Още, когато била малка, й казва, че нейната житейската мисия е да издигне съзнанието на хората като с „асансьор”  до по-висше ниво. Да ги преведе през първия етаж на физическото съществуване, после през втория на емоциите и през третия на ума. И то не на индивидуално, а на колективно ниво. За да стигнат заедно чрез открит от нея метод до четвъртото ниво на съзнанието чрез масово даване на Себереализация. Прасад Салве бил известен със своята честност и справедливост, уважавал всички религии и касти, защото всички човешки същества са създания на Бог. Бил известен учен, владеел 14 езика и превежда Корана на езика Марати, знаел Бхагавад Гита наизуст. Бил и талантлив адвокат, приближен колега на Махатма Ганди и член на първия индийски парламент, на неговото учредителното събрание, помага при написването на първата конституция на Индия. Корнелия Джадхав, майката на Шри Матаджи, била любяща, състрадателна, подкрепяща майка и съпруга, владеела отлично санскрит, урду и хинди, завършва с отличие математика във Фергюсън Колеж. И двамата, заедно с Махатма Ганди, изиграват активна роля, работят в борбата за независимост и за освобождението на Индия.

   Като дете Шри Матаджи, заедно с родителите си, живее за известно време в ашрама на Махатма Ганди, който е впечатлен от ранната й дълбока мъдрост, наричал я с много любов „Непали”. После пак я кани да участва като младежки лидер в движението за независимост на Индия. През 1942 г. е арестувана, вкарана в затвора и измъчвана, но семейство Салве продължават смело и активно мирната борба до деня на независимостта на страната им на 15.09.1947 година.

   След като учи медицина и психология, Шри Матаджи встъпва в брак с младия дипломат Чандрика Прасад Шривастава, виден дипломатт в ООН, имат две дъщери и  четири внуци.През годините Шри Матаджи смело се изправя срещу предразсъдъците, подкрепя нуждаещите, обработва своя земя, насърчава културата чрез развиване на национални, социални и морални ценности в младите хора, изгражда множество домове за социално слаби, участва в благотворителни дейности.

   Още в ранните си години Шри Матаджи започва да търси метод, с който да помогне на хората да се извисят до най-високия си духовен потенциал. На 05 май 1970 година, след като остава цяла нощ в медитативно състояние на плажа в Наргол, при изгрев слънце наблюдава издигането на своята Кундалини /Първичната Майчина енергия, спяща в сакралната кост/. Вижда как Божествените вибрации се издигат през отворената й още от детството фонтанела, обагрени в прекрасен розовочервен цвят. Цялото й същество се изпълва с огромен мир и голяма радост, чувства, че е време да започва нейната колективна работа с хората, да отваря последния им енергиен център. Започва първо с една жена, която много бързо достига четвъртото измерение на съзнание. После води трийсетина души на брега, като половината от тях успяват да получат Себереализацията си. Така Шри Матаджи, Майката, става първият духовен Учител/Гуру/ в историята, даващ масова Себереализация на световно ниво, както е било предречено, че ще се случи от някои светци и пророци в миналото. Днес, благодарение на нея, милиони хора по целия свят са преживели своята духовна Себереализация. Особено е щастлива, че така изпълнява желанието на Всемогъщия Бог да отдава тези свещени вибрации. Съвсем закономерно това се случва през пролетта, съвпада с времето на цъфтежа на и събуждането на природата. Усеща, че  хората-търсачи на истината, също са призвани да дадат своите плодове. Тези на Духа. Сигурна е, че е дошло времето потенциалът на цялото човечество да се разгърне напълно, всички хора да получат духовното си самосъзнание. Намира този исторически процес на активиране на човешката фина енергия чрез масовата Себереализация и вътрешна трансформация за съвсем закономерен и необходим за днешното време.

  Превръща Сахаджа-Йога в наука, в спонтанна медиативна система за медитация, за връзка със Себето /Атма/, нещо, което винаги е било цел на всички духовни традиции. От средата на 1970 година Шри Матаджи посвещава своя живот на нейното разпространение, пътува непрестанно по целия свят, дава на хората от всички религии Себереализация, въвежда ги в света на себепознанието, на колективното съзнание, на мира и хармонията, на балансирания единен живот на народите.

   Засега Сахаджа Йога се развива в над 100 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Но тя ще се разраства все повече, защото е водена от прекия опит на положителните промени, които настъпват в практикуващите я хора, които стават здрави, подмладени, щастливи, себеосъществени. Създадени са множество неправителствени организации, в които уникалният метод за събуждане на Кундалини се използва в различни сфери на човешката дейност – в здравеопазването, образованието, в изкуството, в социалната сфера /открити са много домове за бедни, отхвърлени и бездомни хора/. През 2007 г. е учредена Световната фондация „Сахаджа Йога”. В България се разпространява и практикува от 1990 г., а през 1996 г., по време на Международната конференция „Холистична медицина и йога”, организирана със съдействието на Националния център по фитотерапия и народна медицина при Министерство на здравеопазването, участват със свои доклади за благоприятните ефекти при лечението чрез Сахаджа Йога, много светила на световната наука и специалисти, имащи отношение към нетрадиционното лечение. В периода 1990-1996 г. Шри Матаджи  посещава страната ни шест пъти.А сдружение „Асоциация Сахаджа Йога – България” организира безплатни курсове по медитация. Предлага адаптирани тематични курсове за различни институции и организации, свързани с управлението на стреса, възпитанието на децата, преодоляването на зависимостта от тютюн, алкохол, наркотици и др.

   Методът на Сахаджа Йога е представян в училища, охранителни фирми, общински администрации, в Софийския затвор, както и в предавания на регионални телевизии и радиа. Сдружението участва ежегодно в специализирани изложения – „Алея на здравето” в НДК, София; Пролетния Пловдивски панаир; фолклорни фестивали и др. Изнася музикални програми, представящи класическа индийска музика, поезия и танци.

 Шри Нирмала Деви  Шри Матаджи Нирмала Деви е световно призната от множество организации и институции за нейната безкористна, всеотдайна и неспирна дейност за благото на човечеството и внушителните резултати на духовното й учение. Организацията Сахаджа Йога в Ню Йорк е поканена от ООН за четири поредни години /1989-1994/ да представя начините за постигане на световен мир. “Откритието на Шри Матаджи носи истинска надежда за човечеството”, казва  Клаус Нобел, Председател на Организацията Обединена Планета, внук на Алфред Нобел - основателят на Нобеловата награда за мир. През 1993 г. тя е обявена за Почетен член на Президиума на Петровската академия на науките и изкуството, в историята на която само 12 души, между които и Алберт Айнщайн, са били удостоявани с тази висока чест. През същата година тя официално открива Международната конференция “Медицина и себепознание” в Санкт Петербург.А през 1994 г. кметът на столицата на Бразилия я приветства лично на летището, като й връчва символичния ключ на града, започва да спонсорира и нейни програми.Правителството на Индия й предоставя пoредица от едночасови телевизионни предавания в праймтайм-емисиите за цялата страна.В Китай /Пекин/ е поканена да говори пред Международната конференция на жените. През 1995 г. е удостоена от Румънския екологичен университет с титлата доктор хонорис кауза по когнитивни и парапсихологични науки. Кметовете на много градове в САЩ й засвидетелстват специална почит и признание. Включена е в официалните протоколи на Конгреса на Съединените щати. През 1986 г. е обявена за “Личност на годината” от правителството на Италия. Получава и Медал за Мир на Обединените нации за 1989 година. Удостоена е през 1998г. с наградата за Единство от Обединена Международна фондация за международно разбирателство. Става почетен лектор на много световни форуми. Основава няколко неправителствени организации за решаване на най-неотложните проблеми в света през последните 25 години. Свързани са с лечението и изследванията по методите на Сахаджа Йога. Медицинският център в Бомбай, Индия, помага на пациенти от цял свят да получат шанс и лечение чрез нейния метод и е постигнал забележителни резултати при лечението на някои смятани за нелечими болести, като рак, епилепсия, множествена склероза и др.

  Навсякъде по света Шри Матаджи се възприема като Майката, която дарява духовното познание за развитие, неможещо да се заплати, така както не се плащам на Слънцето да свети и на грижещата се за децата си майка, така както Майката-Земя дарява красотата и ресурсите си. По нейна воля  курсовете и програмите по Сахаджа Йога в цял свят са безплатни и достъпни за всички.

   На 21 март Майка Матаджи става на 91 години, но неизчерпаемата й енергия на любовта, състраданието и търпението продължава да събужда цъфтежа на човешките души и да ги води към Пролетта на Епохите.

Статията е прочетена 1284 пъти
Назад към брой 86Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024