За природните чудеса, които Деветашкото плато пази в брой 86

За природните чудеса, които Деветашкото плато пази
Категория: Екология, здраве

Има едно място на този свят, където пролетните мъгли обгръщат зелените върхове, а в долините под тях - забравени царе почиват във вечните си покои. Място, където слънцето осветява чезнещите руини на погубени цивилизации, а дивите гори още шепнат за стъпките на могъщи воини крачили из тях.

Историята на този район започва със заселването на праисторически хора още от Старокаменната епоха преди около 70 хиляди години.

Тук са открити множество тракийски ценности, доказателство за богатата култура, разцъфтявала през годините.

В съвременния свят тук са живели множество знатни личности, дали своя принос за величието на страната ни.

В Деветашкото плато се намират едни от най-големите пещерни комплекси в България.

Деветашката пещераНай-известна е Деветашката пещера, в която са открити доказателства за най-ранното човешко съществуване. В продължение на 7 епохи в недрата й са живели предците ни,  доказателство за живота, който са водели са множеството намерените посуда, накити, оръдия на труда, украшения и други.

Друг природен феномен на Деветашкото плато е “Маарата”. Представлява неповторима и величествена водна феерия, съчетаваща в себе си неповторими природни уникати. Започва с извора на Пройновска река в Крушунската пещера, преминава в най-голямата в страната травертинова каскада, образуват се уникални водопади и се оттича в невероятно красивата долина, където са изградени няколко екопътеки, по които туристите могат да се насладят на неповторимо красиви гледки.

Деветашката пещераКрушунските водопадиКрушунските водопади

Статията е прочетена 913 пъти
Назад към брой 86Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024