20 години Сдружение за българо-гръцко приятелство Пиргос в брой 85

20 години Сдружение за българо-гръцко приятелство Пиргос
Категория: Изкуство, култура

20 години Сдружение за българо-гръцко приятелство «Пиргос» и 130 години от рождението на поета Костас Варналис отбеляза Бургас

С голям концерт в Културния дом на нефтохимика на 16 март тази година сдружението за българо-гръцко приятелство «ПИРГОС» отпразнува двете годишнини.В тържествения концерт участваха художествено-творчески състави на българо-гръцките сдружения по Черноморието - от Бургас, Несебър, Поморие и Созопол, както и партньори от цялата страна. На празничната вечер присъстваха представители на Фондация за културен обмен на Балканите, Областна администрация - Бургас, Община Бургас, тракийски дружества и много граждани. През дългогодишната си дейност сдружението си сътрудничи с духовия оркестър на гр.Солун, църковни хорове, Международния фолклорен фестивал, музикални и творчески състави от Гърция и България. Представяло е традиционни понтийски танци в Комотини, участвало е във фестивали на етносите в Мегара, Варна и Несебър, организирало е детски летни лагери в Гърция, популяризирало е културата на България в Република Гърция.

20 години Сдружение за българо-гръцко приятелство Пиргос

 

Интересът на публиката в Бургас към творчеството на Костас Варналис е голям. Той е роден в гр.Бургас, поет и писател, дълги години е преподавал старобългарски език в университета в Атина. По негови стихотворения композиторът Микис Теодоракис създава едни от най-хубавите гръцки песни, изпълнени от най-талантливите гръцки певци.Мултимедия представи биографични и творчески моменти от живота на Варналис. Стихотворенията на Варналис изпълниха Мариана Праматарова и Василиос Михаленис.Председателят на сдружение за българо-гръцко приятелство «Пиргос» - Димитър Каналиев в своето слово отбеляза значими дати в националните празници на двата народа и представи дейността на дружеството за укрепването на приятелските и културни връзки между двете държави.Автентични гръцки песни и танци зарадваха присъстващите.

Статията е прочетена 565 пъти
Назад към брой 85Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024