Все още се нуждаем от глътка въздух, от духовна храна в брой 83

Все още се нуждаем от глътка въздух,  от духовна храна
Категория: Сърцето, душата

Страница на читателите

Уважаеми г-н Панчев!
    Уважаема редакция!

Пиша Ви от името на членовете на клуб „Родолюбие” гр. Варна. Получихме последните пратки на вестника и книгите, за което Ви благодарим най-сърдечно. Книгите влизат в библиотеката на клуба, а вестникът се следи с огромен интерес от всички. Темите в него са разнообразни и по-философски, на по-висок стил започват да пробуждат съзнанието на повечето читатели и симпатизанти. Не всичко разбираме за квантовия преход, но това което осъзнаваме провокира не само нашата отговорност към ставащото, но и страха какво ще стане с нас. Не сме ли ние, от които планетата ще се отърси като излишен и некачествен товар.

Колкото и да се пробужда съзнанието ни, а това става много бавно, всичко около нас е отровено от нашата агресия, завист, негативизъм и безотговорност. Здраво сме се оплели в кълбото на тежката, черната енергия, която ни задушава. Как по-бързо да размотаем кълбото и освободим душата, за да види светлината.

Колко хора биха искали да бъдат свидетели на новото време. Време на мир, разбирателство, любов и справедливост, и най-вече на отговорност. Та това е самото съвършенство. Дай боже правнуците ни да са участниците в това красиво бъдеще.

Но къде ще бъдем ние, какво ще стане с нас несъвършените на прехода, жадуващи за съвършенство.

Душата е вечна. Смъртта е вратата към другото измерение. Но защо не се радвам, защо се страхувам? Колко много въпроси без отговор.

Иначе г-н Панчев, живеем в реалния свят и се борим според пенсионерските си възможности да участваме в него. Трудно е, но не и невъзможно. Родихме се, израснахме и участвахме в изграждането на социализма и станахме свидетели на неговото рухване. Означава ли, че животът ни е отишъл напразно. Сега започваме от нулата, но ги няма мечтите ни, няма ги крилете ни. Сега се борим за приемане на закон за защита на възрастните, който да регламентира държавната политика към нас излишните, грижата за нашите права и нашето здраве. Борим се за адекватни пенсии, които да посрещат нуждите ни, за хуманно здравеопазване. Казват културата на една държава се определя и от отношението й към мъртвите и възрастните. Мъртвите са миналото, възрастните са настоящето, но те са мостът към бъдещето на нацията, където ще бъдат нашите внуци и правнуци.

Ние, живите възрастни, все още се нуждаем от глътка въздух, от духовна храна, от уважение и най-вече от обич и топлина.

За това работят пенсионерските ни клубове. Борим се за безплатни профилактични прегледи и изследвания, здравни лектории, обучение за работа с компютри, социални кухни за бедните, помощ за социално слабите, нормални домове за самотните възрастни, магазини с преференциални цени за пенсионерите и още много малки и по-големи неща нужни за нормален живот в една европейска страна, дала името и духовността на Европа.

Уважаема редакция, нашият клуб по интереси, носещ името „Родолюбие” (всъщност това е кръжок) работи пълнокръвно. Обединява ни голямата идея и тема България и българщината. Вълнува ни нейната история – древна и съвременна, култура и традиции, език и религия, които сме длъжни да съхраним и предадем нататък. Предстои ни сбирка на тема: „Родовата памет”, а след нея четене и коментиране на извадки от книгата „Духовното познание” на Константин Златев.

Периодично провеждаме пътуващи семинари по определена тема. Втората половина на 2013 г. посветихме на две годишнини от нашата история – 137 години от Априлското въстание и 100 години от Балканската война. Във връзка с въстанието посетихме всички наши подбалкански селища, средногорски и родопски места, свързани с организацията, провеждането и потушаването на въстанието. Посетихме Одрин и говорихме за Одринската епопея на българите при превземането на непревземаемата крепост. И навсякъде наши организатори и участници поднесоха информация за селищата и събитията там.

Господин Панчев, обръщам се към Вас, защото вече се познаваме. Председател съм на съюз на пенсионерите – 2004 на централния варненски район „Одесос”. Работим активно и не сме загубили духа си. В района имаме 600 члена в 11 дружества. Освен клуба по интереси имаме клуб „Приятели на книгата”, който работи с библиотеката към Община Варна. А нашата вокална формация с художествен ръководител г-н Илия Иванов е гордостта на съюза. Тя също носи името „Одесос”. Има разнообразен репертоар от над 55 песни с възможност за цели концерти. Участва в културния живот на съюза, читалище „Македония” и града. Участва в различни фестивали в страната и чужбина и печели награди. В тазгодишното издание на формата на Международния варненски фестивал „Листопад на спомените” журито удостои формацията като най-качествения варненски състав от категорията и златен приз. Преди 3 години златото отново беше при нас. Формацията включва голяма група със жанрово разнообразие и квинтет с многогласно пеене. Златен приз дойде при нас и на фестивала на руската песен в Сливен преди 2 години. В програмата на групата влизат срещи и концерти с руски гости в един от курортите ни.

Това е една малка част от пенсионерския живот на нашия р-н „Одесос”.

С уважение – ваши приятели родолюбци от гр. Варна.

29.01.2014 г.            

Жени Георгиева,

 Председател на клуб „Родолюбие” и председател на СП – 2004 р-н „Одесос”

Статията е прочетена 348 пъти
Назад към брой 83Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024