САЩ искат да се отърват от хартиените долари, за да въведат парите на Гезел. Кой ще получи дивиденти от новия Бретън-Уудс? в брой 81

САЩ искат да се отърват от хартиените долари, за да въведат парите на Гезел. Кой ще получи дивиденти от новия Бретън-Уудс?
Категория: Реформа „СВОБОДНИ ПАРИ”

През първата половина на ноември мина едно от най-важните събития, което обаче беше игнорирано от българските СМИ. Всъщност това беше преломният момент  в глобалната финансова система. На конференцията на МВФ която се провежда всяка година, бившия министър на финансите на САЩ – Лорънс Самърс заяви, че за да се постигне пълна заетост в икономиката на САЩ е необходимо да се установят отрицателни реални процентни ставки.

Икономиката на САЩ се намира на ръба на пропастта, живота на пазара на облигации и акции се поддържа само благодарение на мерките които федералния резерв предприема за инжектиране на ликвидност чрез печатане на долари.

Повторение на конфискационния сценарий от 1932 година.

Трябва да отбележим, че установяването на реални отрицателно процентни ставки може да се достигне само чрез отърваване от хартиените пари и 100% преход към електронни пари, заедно с това чрез изземване на хартиените долари. По аналогия с Указа №6102 на Франклин Рузвелт от 5 април 1933 година, съгласно който на американците им беше предложено да се откажат от натрупаното злато до 1 май 1933 година чрез обмяна на хартиените пари. Тези които не са съгласни отиват в затвор за 10 години или плащат глоба 10 000 долара – еквивалент на днешните 200 000 долара.

Пол Кругман и «червеният барон Лари Самърс»

 Речта на потомствения финансист Самърс на научно-изследователската конференция на МВФ «предизвика истински ажиотаж и беше обявена  за «блестяща, лаконична и новаторска презентация на най-актуалния икономически въпрос на нашето време. Своя съплеменник разбира се похвали в своя блог в NYTimes «поп-звездата на икономиката» Пол Кругман, който заяви, че той също е мислил по този повод и намеквал за този изход в различните си трудове.

 Кругман направи цял ред банални изказвания, които няма смисъл да се преразказват, но си струва да обърнем внимание на две ключови фрази – «реконструкция на цялата ни парична система чрез ликвидиране на хартиените долари и плащане на отрицателни процентни ставки  по депозитите» и «в МВФ Лари произнесе не просто интересна реч. Той предложи радикален манифест. И аз се опасявам, че той може да е прав».

 Нобеловият лауреат по икономика Кругман не случайно е получил своята премия – неговият отзвук предполага «глобално прецакване» на всички чуждестранни държатели на долари.

Трябва да кажем, че в речта на Лари Самърс нищо принципно ново нямаше. Той само отбеляза, че за последните 50 години федералния резерв последователно намаляваше краткосрочните процентни ставки за да стимулира икономическия ръст. Закономерно довеждайки ситуацията до нулева долна граница, която ограничи федералния резер в нейната монетарна возможност за «стимулация на икономиката».

За да компенсира лимита на нулевата долна граница, федералния резерв използваше емисионен механизъм на «количествените улеснения» (QE), за да успее да направи «увеличаване на инвестициите». Но ние добре разбираме че, парите отдавна престанаха да бъдат «дефицитен товар» още повече, в света се наблюдава явна «криза на свръхпроизводство» – парите просто «няма къде да се инвестират». Като резултат от това всички трилиони долари от QE отидоха за «по-доходните» спекулативни операции за получаване на «пари от пари», а не в реалната икономика.

Самърс каза, че реалната процентна ставка и днес е по-ниска от нулата, поради това, че основният лихвен процент е по-нисък от инфлацията, която изяжда стойността на парите.

Като в резулат на това се получава, че при количественото увеличаване на общата парична маса, тяхната реална стойност пада. При това федералния резерв е изгубил властта да манипулира икономиката и повече нищо не може да направи.

В резултат на това, Самърс направи закономерен извод, че в близките две години процентната ставка трябва да стане отрицателна: «Представете си ситуация, при която природните и равновесните процентни ставки падат значително по-ниско от нулата»

По този начин, без да увеличаваме данъчното облагане можем да подбудим хората към по-активно харчене на пари, което отново ще стабилизира икономиката. Ще остане само да се отстрани една пречка – трябва да се ликвидират хартиените пари и да се въведат електронни пари, при които демереджът(отрицателните лихви) се отразяват елементарно.

Тъмната страна на въпроса

В интерес на истината най-важната проблема е отговора на въпроса «кой ще контролира паричната емисия»?. Ако контрола на емисията съхрани частната централна банка(федералния резерв) тогава въвеждането на парите с демередж ще означава само едно – контролиращата финансова олигархия иска да накара населението на Америка да харчи парите си(свръхпотребителство) и да спре натрупването за черен ден.

От тази гледна точка речта на Самърс не случайно се преподнася в съществуващите финансови кръгове като «абсолютно блестяща», поради това, че позволява на съществуващите финансови паразити да съхранят лостовете на управление на американското общество. Федералния резерв ще изкарва повече пари чрез поддържане на перманентна емисия, компенсираща демереджът  (условно – 4-8% от цялата парична маса М2).

По разбираеми причини Самърс не разказва относно външните дългове на САЩ, за сметка на които те паразитират в продължение на последните 30 години. Очевидно е, че след въвеждането на демереджа, доларите ще изгубят своята привлекателност в качеството на «надеждно средство за инвестиране».

Разбира се, може да се предположи, че за чуждите инвеститори държавните облигации ще  съхранят или положителна или нулева доходност. Също както и за пенсионните фондове.

За лихварите пенсионната система съществува поради две причини. Първата и основна причина е събирането на евтини пари. Втората причина за съществуването на пенсионните фондове е поради това, че там работят голяма част от техните роднини и останалите социални паразити.

В крайна сметка, след въвеждането на парите с демередж, една малка част от тези хора ще останат за да превеждат пари в облигации, останалите просто ще бъдат изхвърлени.

Сериозни проблеми ще имат банкерите и икономистите. Цялата тази армия нахлебници които обслужват «икономиката на финансовите услуги» ще стане излишна. Разбира се разплащателното и техническото обслужване няма да изгуби смисъла си, ще си остане и кредитирането, което по идея трябва да стане безпроцентно, печалбата всъщност ще е от получаването на фиксиран доход от демереджа, който централната банка ще трябва да дава на своите отделения. Но доходността тук е толкова малка, че банките ще изгубят смисъла си за съществуване.

Ако федералният резерв съхрани властта си(вътре в САЩ) необходимото условие за външнотърговските разплащания в «електронни долари» с демередж ще стане създаването на Международана Клирингова палата.

Ротшилд и Рокфелер са се разбрали?

Най-вероятно са стигнали до компромисен вариант. Рокфелер ще си остане собственик на федералния резерв(а също и нефтения бизнес и ВПК), а Ротшилд ще е собственик на  Международаната Клирингова палата.

Коя държава първа ще въведе парите с демередж (отрицателна лихва)?

Ние отдавна казвахме, че въвеждането на парите на Гезел(пари с демередж) е единствения изход от ситуацията. Вече отбелязахме, че за преход към електронните пари на Гезел първи се готвеха японците. Трябва да кажем, че Япония се разглежда като изпитателен финансов полигон. За глобалната финансова олигархия. Достатъчно е да си спомним, че точно в Япония в края на 1980-те години, след сключването на Луварското и Плазовското съглашение се обиграва сценария за спукване на мащабните финансови балони, които довеждат до перманентна 25-годишна дефлация и рецесия. Излизането от която позволяват парите с отрицателна процентна ставка(демередж). По предварителна оценка, -4% демередж  ще позволи на Япония да излезне от рецесия.

След аварията на Фукушима, ние предположихме, че тя стана повод за отсрочка на отказа от хартиената йена. Поради тази причина е сложно да се каже дали тази година ще се въведат електронните пари с демередж точно в Япония, но е показателно, че за тях започна да говори техния сюзерен в САЩ. Лари Самърс в своята «блестяща реч» в МВФ каза, че САЩ и ЕС повтарят ситуацията в която се оказа Япония през 1991 година.

Най-вероятно американския сюзерен е решил да изпревари своя японски васал, защото след въвеждането на парите с демередж ще е необходимо създаването на Международаната Клирингова палата..

Международна клирингова палата

Защо е необходимо нейното създаване? Представете си, че различни държави, включително и САЩ въведат национални пари с демередж. Ставката на демередж ще е различна. Разплащането с нациоанални валути ще е сложно. Затова ще е необходим специален център която да прави разчети и се занимава с техния «клиринг».

Трябва да кажем, че идеята за създаване на Международна Клирингова палата беше в основата на Бретън-Уудс(предложена от Кейнс), а не в това което се превърна благодарение на федералния резерв.

След създаването на Международната Клирингова палата международната икономика ще стане много по-справедлива, няма да позволява нито на една от държавите да живее за сметка на друга чрез създаването на «резервна валута». Предимство ще получи само държавата която стане инициатор – чрез установяване на правилата.

За съжаление след 70 – годишна марксистка диктатура в науката, българската «икономическа мисъл» изпадна в друга крайност – «либерално-монетаристка» По този начин икономиката се управлява от либерали израстнали на марксизма-ленинизма. Отровната смесица на чужди икономически теории говори сама за себе си чрез това което наблюдаваме в икономиката и финансите на България.

Статията е прочетена 1858 пъти
Назад към брой 81Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024