2014 г. началото на съединяването на двете течения - материята в движение и непоколебимостта на духа в брой 81

2014 г. началото на съединяването на двете течения - материята в движение и непоколебимостта на духа
Категория: Сърцето, душата

Приближаваме се към по-спокоен и конструктивен период, но само в случай, че се заемем с опазването на околната среда и с поправяне пороците на нашата цивилизация

Но този път минава през много безпокойства, брожения, болезнено пречистване, много природни, политически, икономически, обществени, духовни сътресения и преустройства

 

В невидимата троица на висшите планети, открити в наше време,  – Уран е князът на света, Нептун е пазител на любовта, а Плутон – възраждащият живота. Те не само се движат свързани помежду си и образувайки съединение, опозиция и квандрант, но също така всяка от тях  извършва свой собствен зодиакален цикъл в движението си около Слънцето.Трите планети символизират трите етапа на човешкото познание – зараждане /Овен и Уран, милосърдие и смирение пред жестокостта /Риби и Нептун, творчески и конструктивен /Водолей и Плутон/. Нептун, заедно с Юпитер, е свързан с религията и управляват знака Риби. Цикълът на изпреварващото равноденствие поставя човечеството на границата на вековете на Риби и Водолей, управлявани от Нептун и Уран. Това е време, в което човечеството започва да си проправя път към звездните далечини и да открива нови форми и измерения на битието, според Алън Мис.

2014 година ще бъде под  влиянието на Нептун, а той и Плутон са двете най-отдалечени планети в Слънчевата система, които бавно и невъзмутимо се движат в мрачното космическо пространство, но движението им дава тон на космическата симфония, пулсът е на всяка цивилизация, който съставя хороскопа на съдбата на човечеството. На всеки 493 години загадъчният и мистичен Нептун и мрачният и могъщ Плутон се сближават, образуват аспект на съединение, при което се освобождава огромен заряд от космическа енергия, обновяваща и преобразяваща живота. Вследствие на това империите и старите устои се рушат, из основи се променя човешкият мироглед. Всичко разцъфтява от този изблик на творческа енергия, човешкият дух се възражда сякаш възкръсва от пепелта като Феникс. Това време е зад гърба ни, през първата половина на 20 век /последното съединение на Нептун и Плутон бе през 1892г., преди него е имало още пет такива/,но тъй като небесните влияния се възприемат с голямо закъснение, сега настъпва часът на разсъмването след нощния мрак., започва началото на великото преображение, на новата ера, новия цикъл на цивилизацията, който ще продължи до следващото им съединение през 2385г. Процесът на тази метаморфоза започна през 90-те години на миналия век, но ехото на този взрив още разтърсва всички сфери  на живота ни.Това време бе белязано от огромно количество изобретения, със свръхчувствителност и  декаданс, с наркокултурата, с много унищожени догми, с търсене на нови парадигми… И макар че войните се опитаха да спрат започналия ренесанс, старият свят е мъртъв и под отломките му започва раждането на новия. Започва шестият ренесанс в писаната история на човечеството и златният век на нашето време.

След съединението на Нептун и Плутон следват още 6 главни фази – трите първи са нарастващи, Нептун нараства, а заедно с него и творческата мощ на цивилизацията, а през трите последни фази са намаляващи прогреса, има период на застой, на упадък, но и на „засаждане” на новата култура, които ще покълнат едва в следващия 500-годишен цикъл. В рамките на това циклично взаимодействие на Нептун с Плутон цивилизациите се развиват, достигат разцвет и се рушат.

В зависимост от това, в кой дом се намира Уран в началото на всеки 493 годишен период от съединението на Нептун и Плутон, се определят и характеристиките на този период. В момента се намираме във фазата на Осми дом /1892-2385 г./. Тя носи чертите и на зодиакалния знак Скорпион. Независимо от множеството скорпионски брожения и безпокойства, има и период на относителна стабилност. Но като цяло времето на Скорпиона е време на прочистване с огън, а то винаги е свързано с опасност от гибел, поне до момента, в който хората не се научат да живеят заедно като едно цяло в истинско партньорство и в равноправни отношения. Много важна скорпионска задача на нашето време е да се опознаят тайните на живота и на духа, на обединяване на външното с вътрешното, на миналото с бъдещето, на Ин и Ян, на мъжкото и женското, на Изтока и Запада.. Това, че Скорпионът има способност да вниква в същността на нещата, придава на нашия век неизчерпаем творчески потенциал. Днешната епоха на господството на фиксирания знак Вода пък го обогатява със силата на емоционалното удовлетворение, която предвещава успех в човешкото преобразяване.

Според фазите от съединението на Уран и Нептун, което за последно стана през 1993 г., също започва нов цикъл. Въпреки, че е и начало на зараждащ се кризис, има и приближаване на по-спокоен и конструктивен период през 21 век, но само в случай, че се заемем с опазването на околната среда и с поправяне пороците на нашата цивилизация. В противен случай можем и да не дочакаме тези по-спокойни години. Сега, съгласно цикъла на съединение между Уран и Нептун, се намираме във  фаза Втори дом /2008-2022г./. В него, заедно с екологичните катастрофи, наводнения, глад, епидемии, масови миграции, ще има и екологична постиндустриална революция, високотехнологични и екологично чисти производства.

В планетарните цикли, наричани транзити, свързани  със самостоятелните зодиакални цикли от движението на планетите около Слънцето, особено значение има цикълът на Нептун, покровителя на 2914., на който са му необходими 164 години, за да обиколи веднъж целия зодиак. Нептун символизира широките народни маси. Той е като океански лайнер, или като планета-ковчег, която носи душата на човечеството сред звездите и безбрежния космически океан. Затова по знака, в който пребивава Нептун в даден момент, се съди за състоянието на умовете на хората. До 2025 г. Нептун ще бъде в мистичните и хаотични Риби и това ще предизвиква бурни духовни движения, масови психически изблици и велико преселение на гладуващите и бедстващите хора, както и много провалени опити за социални революции, много илюзии, разочарования, апатия, отричане от убежденията. И едва в края на периода надеждата отново ще се възроди и човечеството за първи път ще достигне до истинското братство, единното съзнание и единна икономика.

  Независимо от това, че хората съществуват от доста хилядолетия, днешният период от историята му може да се нарече времето на раждането на човечеството, защото през последните години от съществуването си има голям стремеж за откъсване от робските окови на щампите и традициите. И това най-вече се дължи на влиянието на откритите напоследък висшите планети. Именно те отключват могъщата сила, заключена в нас, за да можем да излезем от люлката на невръстното си детство. За начало на днешното съзряване и порастване се смята 26 април 1892 година, когато почти едновременно с пълното слънчево затъмнение се състоя и съединението на Нептун и Плутон, случващо се веднъж на 492 години. С него се ознаменува и новата епоха на цивилизацията, нищо че хороскопът на сегашното раждане на новия човек е изпълнен с преобладаващите в него земни знаци и това вещае една еднообразна и тревожна картина. Те определят характерната за тях жажда за богатство и власт над света, но и пробуждащата се чувствителност към красотата и ценностите на планетата, както и разбиране за необходимостта от тяхното опазване. Откриват се и признаци за промяна, понеже днешните поколения са родени под влиянието на Телец, но и на Скорпион, който притежава огромен потенциал за промяна и страст към изследване на дълбините на човешкия дух.

Като цяло след вододела на 2000-та година еволюционното пътешествие на човечеството се ориентира към много структурни реформи във всички сфери на живота. И макар че те ще вървят заедно с изострящите се национални спорове и военни конфликти, това няма да спре и големите иновации в областта на екологията и опазването на ресурсите – едни от най-важните въпроси на оцеляването на човешкия род, които ще бъдат разрешени само с осъзнаването на това, че „висок стандарт на живот” и „достоен живот” не е едно и също. Нищо че първите десетилетия на 21 век не могат да се нарекат стабилни, то те ще представят редица възможности и предложения за решаване на досегашното бездействие спрямо глобалните приоритети. Започва и период, през който науката и религията ще се чистят от всичко, което не съответства на епохата, намираща се под заплахата на екологичната заплаха.Както и период на активен идеализъм, на филантропия и общо настроение за изцеление на човечеството. А затрудненията на емигрантите и бежанците ще породят възвишен религиозен ентусиазъм, който ще се съхрани до края на второто десетилетие на 21 век. Дори ще вдъхне живот на ново реформаторско движение в тази посока, така че религиите на новия век да могат да окажат духовна и практическа подкрепа на света, който се намира под угрозата да се саморазруши. За жалост, това няма да се отнася за възможностите на политическите движения и реформи. А лунните цикли на прогресивния хороскоп на съвременното човечество вещаят разрастване на ксенофобията и страх от радикалите, но той ще бъде белязан и от алтруистично състрадание. А най-трудното изпитание ще бъде да се научим да живеем в хармония със Земята и да бъдем единни в изпитанията. Появяващите се нови контракултури ще помогнат да се търсят алтернативи на разрушителния и отчаян конформизъм. За това ще спомогнат и промените на конституциите на много страни през второто десетилетие на 21 век. Тези и още много други хуманистични реформи ще доведат до осъзнаването, че човечеството е обречено на съвместно съществуване на космическия кораб „Земя”. Откакто пък  през февруари 2012 година Нептун влезе в своята обител /Риби/, спящите народни маси започнаха да се пробуждат и да разбират, че притежават политическата власт и националната си принадлежност. Съединението на Хирон и Нептун в този период предвещава, че новата духовност ще изцели човечеството и ще стане мост между ежедневния живот и висшето съзнание. Затова най-вероятно ще се оправдае пророчеството за „ трансцедентната цел в края на историята”.

Стационарният Юпитер в 10 градуса на Рака, който се намира в Т-квадратура с Уран и Плутон, ще способства за постепенното нарастване на недоволствата в Европа в началото на 2014 година. Марс ще преобрази тази Т-квадратура в Голям кръст и ще стане стационарен  през май, когато се очаква голяма революционна вълна, можеща да стигне до бреговете на Америка. Тези вълнения ще доведат до мощен импулс за конституционни промени, даже да последват и обединения на някои държави . А в края  на 2014  година и началото на 2015 година Юпитер ще призове човечеството да се  възрадва и изпълни с увереност в собствените си сили.  Неговият трин към Сатурн в Стрелец говори за прогрес и развитие на космическите полети, за новото Магеланово време. Живеейки с новото чувство за общност, човечеството ще бъде готово за социални експерименти, ще руши старите бариери и ще унищожава забраните. Но многократните съединения на Меркурий и Нептун в хороскопа на 20-те години на 21 век предполага връщането модата за разширяване на съзнанието и с помощта на психотропните вещества, така както стана през 60-те години на 20 век. Те вещаят и глобални религиозни реформации, които могат да предизвикат грандиозен хаос във взривоопасния район на Близкия Изток, стълкновения на реформаторите с фундаменталистите, терористични актове, сепаристки битки. В отговор на това е възможно да се появят и множество нравствени кръстоносци, които ще водят борба за религиозна, екологична и здравеопазваща политика, но и борба срещу шовинизма, расизма, глобалната зависимост. Но последствията на тези битки ще се усетят значително, когато двете течения - материята в движение и непоколебимостта на духа ще се съединят през 2019 г. Пътят, обаче, на подобни уравновесявания и намествания винаги е минавал през много сътресения, преустройства и конфликти. Но пък жертвите си струват за постигането на тази велика задача – човечеството да постигне зрелостта да направлява духовно развитието си, техническия прогрес, енергийните си ресурси, екологията. И да промени начина си на живот така, че да усеща уважение във връзката си с Майката-Земя, която преобрази човешката душа в съответствие с епохата на Водолея.

Статията е прочетена 792 пъти
Назад към брой 81Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024