Добротата - светлина в душата в брой 80

Добротата - светлина в душата
Категория: Сърцето, душата

Отминаха едни от най-хубавите традиционни народни празници -  РОЖДЕСТВО, КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА.      

Празниците! – те са единствената светлинка в задъханото ни и забързано ежедневие, трудно и прозаично време, в което живеем. Празниците събират близките край софрата, за да отпразнуват, ознаменуват  или отбележат някакво събитие. Трябва да спазваме традициите и никога да не забравяме, че те са нашето колективно оставане във времето и че на традициите се корени РОДОВАТА ПАМЕТ!

Каква топла и задушевна атмосфера край камината и софрата,отрупана с хубави ястия и топла пита, колко е хубаво когато цялото семейство се събира и си пожелава здраве, късмет, любов и успех, колко е хубаво, когато в Рождественската и Новогодишна нощ звъннат чашите с шампанско и очакваш дядо Коледа с  подаръците. ДА, наистина е много вълнуващо. В такива дни сме много щедри и добри.

 

Но нека бъдем по добри,
    не само в празничните дни.

 

Щедростта и добротата са като светлинки в душата. Те трябва да светват със своята лечебна сила в различни житейски ситуации. Да подадеш ръка на твой близък човек и приятел, да помогнеш според възможностите си,защото няма по благородно дело от малкия човешки жест.Малките ключове отварят големи врати, а малките жестове отварят и стоплят човешки души.

 

Ако искаш да живееш в света на вечността,
на земята ти достойно и почтено давай,

без да мислиш, че ще получиш непременно,
давай, давай от своята душевна доброта.

 

Един мъдрец беше казал: „Светът ни връща онова, което ние му даваме.” Оттук и максимата, не можеш да получаваш, ако не дадеш. Неволно си спомням една песен на Емил Димитров, ако си дал на гладния трошица хляб, ако си дал на бедния, на болния и т. н. не си ЖИВЯЛ НАПРАЗНО, а ако не си дал никому нищо, защо изобщо е трябвало да се РАЖДАШ? Жестока, справедлива и доказана житейска философия, която всеки от нас трябва да следва в своя живот. Истинското осъзнаване на човечността е да знаеш, че си тук на земята, в този живот, за да служиш, без чувството, че си служител. Да даваш без чувството, че си дарител. Да придобиваш мъдрост, без да се считаш за мъдрец.

Вече 19 години учителите по музика-фолклористи от страната в сдружението Национален музикално-фолклорен съюз (НМФС) работят всеотдайно и с много любов към децата и фолклора, за да запазим националната си идентичност. С най-голямото си умение и любов ние се опитваме да предадем онази сила и внушение, което носи българският фолклор, да потърсим пътища и средства, за да стане или го направим органична част от живота на детето, частица от неговия живот. Това ние демонстрираме на големия Национален детски фолклорен форум конкурса „Орфеево изворче”, който се провежда всяка година в Стара Загора. И през 2014 г. на 21, 22 и 23 март ще отбележи своето ХІV-то издание. Над 2000 деца от всички фолклорни региони на страната и от българската общност зад граница три дни ще пеят, свирят и танцуват кръшни български хора. Невероятна красота за очите, вълшебни звуци за ушите и омала за сърцата.

Обръщаме се към всички българи и вярваме, че няма да останат равнодушни към талантливите ни деца и ще ги подкрепят материално (с подаръци и финансови средства), защото наистина децата вярват, че на КОЛЕДА СЕ СЛУЧВАТ ЧУДЕСА. А Вашите ЧУДЕСА те ще получат на самия конкурс.

Гледах предаването  „Предай нататък” и се впечатлих от Стефи, едно умно, надарено и талантливо дете, което свири на цигулка по подлезите в София и което каза: „Цигулката има сърце и душа”. Свири заедно с татко си, за да изхранват семейството, защото родителите са без работа. Дядо Коледа (в случая водещата Наталия) му поднесе най-големия подарък – нова цигулка и безплатно обучение в НМУ „Л. Пипков”-София. „Аз знам,че всичко в този свят трябва да се плаща. Вие докоснахте една от моите мечти” - думи на Стефи. Нека да предадем нататък и да докоснем мечтите на хиляди деца у нас колкото и с каквото можем.     

И нека БОГ благослови начинанията ни, защото вижда, че са чисти помислите ни !

изтеглете заявка

Банковата ни сметка е: гр.Стара Загора Общинска банка АД  IBAN  BG 60 SOMB 91301027374001  BIC: BGSOMB  за конкурса „ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ”

 

С много любов и вяра

Дочка КЪШЕВА, председател на НМФС и директор на конкурса „Орфеево изворче

Статията е прочетена 535 пъти
Назад към брой 80Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024