За изминалата година и цената на оцеляването в една абсурдна действителност в брой 79

За изминалата година и цената на оцеляването в една абсурдна действителност
Категория: Сърцето, душата

- Господин Панчев, по ваша идея е създаден вестник „Квантов преход”. В края на годината всички си правим равносметка. Каква е вашата за изминалата година?

- Кризата, която властва навред, се отрази и на печатните издания. Това е неминуем процес. Знаем, че новите технологии изместиха печатните издания, затова и „Квантов преход” си има интернет страница, която се посещава от много читатели.Вестникът се разпространява с абонамент и се чете от много хора, които желаят да обогатят знанията си за философия, история, култура, природосъобразен начин на живот и др.

- Издателска къща „Новата цивилизация” се радва на успех сред читателите, въпреки кризата. Как ще коментирате това?

- Българинът въпреки кризата обича да чете.Стойностните автори издават хубави книги и си имат читатели. Някои от хитовите заглавия са :„Булгарите”, „Катари и тамплиери”, „Домашното насилие”, „Собственикът”, „Сиявуш – бог сияен конник”, книги за култура, изследвания, природа, поезия, философия и др.

- А книгите на Владимир Мегре?

- С Владимир Мегре сме приятели. Той се радва на огромна популярност. Неговите книги, които се издават и четат в цял свят, имат много почитатели. Някои ги приемат като художествена измислица, други като философия, трети като начин на живот, четвърти дори търсят в тях биографични елементи, каквито със сигурност няма. ИК „Новата цивилизация” издаде цяла поредица от неговите книги. Заинтересува ме идеята му за така наречените „родови имения”. Тази идея има дълбоки корени в българското национално самосъзнание и се е съхранила през годините в българската ценностна система и народопсихология. Исторически погледнато земята е изконна българска ценност и българите се славят по цял свят с това, че имат собствена земя.От по-новата ни история знаем за чифлиците с декарите ниви и обработваема земя, която изхранва многобройната челяд на българската фамилия. У нас са познати и идеите на Толстой за родовите имения и са прилагани на практика. Позната е и практиката от недалечното ни минало, райони като Странджа Сакар да се отдават за пет години на желаещи да се заселят там семейства, които да обработват земята и да отглеждат животни. Това беше държавна политика.

По време на прехода тази практика беше прекъс­ната и българските села обезлюдяха, младите хора масово напускаха и продаваха земите на дедите си. В същото време  Европа усилено заработи за изграждането на точно такива екоселища, където се отглеждат екологично чисти продукти и се води природосъобразен начин на живот.Публикували сме  материали за подобен вид родови имения в Германия, Дания, Финландия и други страни. Това провокира  интереса ми и посетихме родовото имение на Мегре в Русия, заедно с български журналисти, общественици и писатели. Направихме и филм за родовите имения в Русия.

- В България много се спекулира с тази тема. Идеята за „родовите имения” намери ли привърженици или само врагове? Появиха се всякакви недоброжелателни писания в пресата.

- У нас, както винаги, всяко добро дело се отрича и обругава. Привържениците на родовите имения бяха поръчково хулени в пресата, тормозени и дори им бяха приписали престъпления, набеждаваха ги в религиозен фанатизъм, чужди култове, дори сектанство! Чел съм такива безобразия за себе си в жълтата преса и в уж уважавани вестници, че се срамувам от този вид платена журналистика! Известно е, че медиите обслужват политически и корпоративни интереси. Не виждам обаче за кого е толкова голяма заплаха човек да живее където иска и както иска. Не видяха подобна заплаха и зрителите на поръчкова телевизия, която посети едно родово имение и там завари едно семейство с бебе. Младата двойка мирно отглежда житни култури.

А писанията, че книгите на Мегре били повлияли на някакво лице да се самоубие, са меко казано несъстоятелни и смехотворни – доказателство за това е, че набеденият университетски преподавател заведе дело, спечели го и е възстановен на работа.Целенасочените медийни атаки в България са срещу успелите и известните хора, но и обикновените си патят поради завист, злоба и омраза. Тук е мястото да отбележа, че моята личност също пострада от такава поръчкова и платена журналистика. Какво ли не се писа по мой адрес в жълтите издания на едно лице, заради  което цялата държава се вдигна на бунт с въпроса: „Кой?” – от това, че съм бил в лудница, където съм бил чел мои произведения, за да събирам сектанти за сектите на Висарион и Анастасия, до това, че съм бил милиционер в Пазарджик, „гуру” и т.н. И всичките хули са от едно осъдено лице с болен мозък, което си плаща, за да публикуват лъжите му за мен и членове на семейството ми. Не забравявайте, че адвокатите често са нападани за отмъщение от осъдени лица.

Непрекъснато се пише, че съм бил собственик на земя! Какво лошо има да си собственик на земя, само аз ли съм собственик на земя в тази държава, незаконно ли е да имаш земя и да я продаваш? Съшитите с бели конци истории се тиражират и в долнопробни сайтове, за да увреждат репутацията на хората – такъв им е бизнесът, затова хората не четат преса вече, не гледат и телевизия, не желаят да бъдат част от този Биг Брадър – отвратени са. Скоро мой познат – издател на списание, гостувал в една телевизия и понеже водещият ни бил видял двамата в ресторант, по време на цялото предаване го изнудвал да каже нещо лошо за мен, за да ме злепостави – е, не му се получило поръчковото предаване... Такава е за съжаление картината в българските медии.

- Медиите спекулираха и въвеждаха в заблуждение читателите относно Вашата личност и Вашето участие в Международната конференция в Сеул. Какво ще кажете за това?

- Българските медии страдат от дефицит на обективна и качествена журналистика. Нито един журналист досега не ме е потърсил и попитал лично за каквото и да било. Да, аз бях поканен на Международната конференция за мир в Корея, заедно с други български учени и съм посланик на мира. Пожелавам на българските журналисти да правят качествена журналистика за хората, да отразяват добрите новини, да четат повече и дано някой ден да поканят и някого от тях да стане посланик на мира на такъв престижен международен форум.

- Какво си пожелавате за Коледа?

- Пожелавам за себе си, за  семейството си, за моите приятели и колеги здраве, щастие, успехи и да вярват  в доброто. Нека всички бъдем по-добри! Дано в коледната нощ се случат така чаканите чудеса за просперитет и благополучие в нашата държава!

Весели коледни и новогодишни празници за всички българи!   

 

С акад. АТАНАС ПАНЧЕВ (член на Руската Родова Академия; Посланик на мира от 07.04.2008 г., избран на Международна лидерска конференция в гр. Сеул, Южна Корея; магистър по право; основател на в. “Квантов преход”; директор на Издателска къща “Новата цивилизация” - разговаря Петър Петров (главен редактор на в. “Квантов преход”).

Статията е прочетена 2362 пъти
Назад към брой 79Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024