Жертва на домашно насилие е изпратена от съда да протестира на площада в брой 77

Жертва на домашно насилие е изпратена от съда да протестира на площада
Категория: Изкуство, култура

• ЕДНИ И СЪЩИ СЪДИИ НЕ СИ ПРАВЕЛИ ОТВОД, РАЗГЛЕЖДАЛИ ВСИЧКИТЕ Й ДЕЛА И ОПРАВДАВАЛИ НАСИЛНИКА
• „ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ СЪДА И ДЪРЖАВАТА, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА НИ ЗАЩИТИ!” – КАТЕГОРИЧНИ СА ЖЕРТВИТЕ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ

Време и място на действието: 21-ви век, Р България – държава-член на Европейския съюз, локация – Бургас, институция: съд.

Пострадалата е жертва на домашно насилие, както всяка втора жена в Р България. Преживяла е два опита за убийство чрез удушаване от домашен насилник, физическо и псхическо насилие,  изнудване, тормоз, заплашване, отнемане на недвижим имот и движими вещи със сексуално насилие, повреждане, унищожаване и продажба на имуществото й от насилника, икономически злоупотреби, обиди и клевети. Повече от 20 жалби е подавала в прокуратурата и полицията за извършваното насилие спрямо нея – без резултат.Насилникът е осъден по Закона за защита срещу домашно насилие и е продължил да упражнява полово мотивираното насилие спрямо нея, необезпокояван от никого – прокуратурата го е имунизирала и насърчавала да извършва насилието с отказите си, а полицията не е правила нищо да спре това насилие.Жертвата е с три съдебни наказателни дела срещу домашния насилник по време на действието на съдебната заповед за защита, поради бездействието на прокуратурата и полицията.Има и много други подобни случаи – жертвите на домашно насилие са дискриминирани от властите и са с по 8-9 съдебни дела срещу домашните насилници.В съда положението е още по-ужасяващо – насилниците се оправдават, едни и същи съдии не си правят отвод и гледат всичките им дела, потъпкват се човешките им права, гарантирани от Конституцията и международните договори, ощетяват се пострадалите, съдят се жертвите, дръзнали да съдят отново насилника , дава се лош пример на обществото.Най-новата практика в бургаския съд е съдиите да изпращат жертвите на домашно насилие да протестират на улицата и там да си търсят правата!

   Ето и позицията на жертвите:

...”Само тез добруват, що пият кръвта...”/Стефан Стамболов, 1876г./

ОТВРАТЕНИТЕ: „Ще ме принудят да напусна държавата си, защото не ми гарантират защита от набезите на домашния насилник.Това ще бъде не емиграция, а евакуация!””Защото не са го освидетелствали и настанили в психиатрия да се лекува, затова съм ограбена, заплашвана и тормозена с години!Полицаите ми отговориха: „Много жени са тормозени, какво да направим?Какво като е чупил, изгорил и продал мебелите ти?””Ние не сме държава от Европейския съюз, а държава от четвъртия свят!””Репресират ме в съда и прокуратурата,защото пиша жалби и си търся правата!””По образувано наказателно дело срещу насилник, практитуващ публично опозоряване в пресата и изпращане на обидни текстови съобщения, осъден за такива действия и по ЗЗДН, при доказана вина е оправдан! Поисках от съда да бъда изслушана като пострадало лице и обясних на съда, че и подсъдимия, и съда са нарушили гарантирани ми човешки права и са се отнесли унизително с мен.Трима мъже съдии ме нападнаха словесно, жестикулирайки ми и защитавайки насилника с думите: „Какво като ви е обиждал? Какво толкова ви е нарушено? Идете вън на площада да протестирате и да си търсите правата!” Какво да очаквам от съд,който изпраща пострадалите по площадите и пазарите да си търсят правата?Обърналите се за защита от съда стават още по-пострадали!За назидание съдят жертвите, дръзнали да се опълчат срещу насилието!Искам спешно да се възпита съда!Изобщо не са и чували,че трябва да се държат уважително с жертвите на домашно насилие, че държавата ни е съдена многократно липса на защита от домашно насилие и че това е дискриминация! И откъде ще знаят като са назначени по политическа линия и с връзки!”

ТЪРСЕЩИТЕ „ВЕНДЕТА”: „С бездействието си съд, прокуратура и полиция ни принуждават да се саморазправяме! Подадох жалба срещу полицейските служители за бездействие, а проверката по случая е дадена на същите полицаи, от които се оплаквам!””Гарван гарвану око не вади!”

 ГНЕВНИТЕ: „Излизаме на улицата на протести! Положението е нетърпимо!Всички са насилници като него!На кого да се оплача? Няма оправия в тази държава! Прокуратурата ще се намеси едва когато ме убие, както и става всъщност, а съд изобщо нямаме!”

ОБЕЗВЕРЕНИТЕ: „На униформени не вярвам! Още по-малко на неработещите съд и прокуратура,които ежедневно са критикувани от Европейския съюз за корупция, липса на ефективно правосъдие и законодателство, дискриминационни практики и нарушаване на човешки права! Това е геноцид срещу пострадалите от домашно насилие!” „Права беше майка ми като ми каза:”Какво правосъдие чакаш от българския съд на връзките и парите? Какво домашно насилие, каква справедливост търсиш, като им е запушил устата с пари? Аз съм била жертва на домашно насилие, ти беше жертва на домашно насилие, и децата ти ще бъдат жертви на домашно насилие или домашни насилници! Тази държава е в 14-ти век! Не е нито демократична, нито законова, нито правова! Съдът обслужва интересите на хищните ви адвокати! Жалко за теб и децата!” „Домашният насилник беше полицай, пребиваше ме пред двете ни деца, а когато звънях в полицията и идваха неговите колеги в дома ни, той се заключваше в стаята и не излизаше.След като полицаите си отиваха изяждах поредната порция бой от него.Свивах се на кълбо на земята,пребита в кръв и само се молех:”Господи, запази ме жива, защото съм нужна на децата си още!”На бракоразводното ни дело насилникът подкупи съдията и тя му даде апартамента и едното дете, а аз с другото бях изхвърлена на улицата.Добре че добри хора ме подслониха и ми дадоха пари да обжалвам съдебното решение, та си взех и апартамента и децата.”

ОСЪЗНАТИТЕ: „Наглеците ме изнудват  в съда, и съда също ме изнудва – по наказателни дела срещу насилника ме изнудват да подписвам споразумение по гражданско дело за делба! Съдията ме изнудва да се срещам с палача си по време на действието на съдебна заповед за защита от домашно насилие да не ме доближава на 100 м! Като не съм съгласна, същата съдия оправда насилника по две наказателни дела и не си направи отвод! Всичко се случва със знанието и благословията на председателката на съда.Ние просто нямаме съд!” „Кланът на адвокатите му управлява съда и прокуратурата – затова нито е освидетелстван,нито е осъден! Правят ми всякакви мизерии в съда – от криене на документи, задкулисни измами, хитрости, вмешателство , до инсцениране на процеси срещу мен без да ме уведомяват!Обиждат ме и ме тормозят в съдебни заседания – това естествено не се записва в протоколите!Гледат ме като прокажена, все едно, че не аз, а насилникът е пострадал!И това се случва в съд, който бил получил награда за най-добър съд! Представям си какво е в Симитли!Уверих се,че Темида е сляпа, глуха, неморална и изобщо не може да чете! Тричленен състав на окръжен съд Бургас, гледащ второ съдебно дело между мен и домашния насилник, не видя и не прочете фактури, касови бележки и бонове за 20 000 лева, не прочете и протоколите от съдебните заседания, с които са приети тези доказателства – ощетиха ме с 13 000 лева, не запорираха имуществото ми и оставиха домашния насилник да го укрие, продаде и унищожи. Актът им е окончателен и  необжалваем!Оплаках се на председателката на съда, като приложих  доказателствата и помолих да ги отведе и да не ги слага повече по моите дела.Не само че не са отведени, не им е търсена дисциплинарна и наказателна отговорност, но и са сложени на още 3 съдебни дела между мен и насилника и естествено се произнасят в мой ущърб!Чудя се – едната като не може да чете, и другата ли не може и не вижда документите и протоколите, и третата ли, и председателката ли?”

ВЯРВАЩИТЕ: „Когато земното правосъдие не работи, се намесва небесното.Там прошка за никого няма.Вече четем и за пострадали от домашно насилие съдии, адвокати, лекари,журналисти...Сигурна съм, че домашното насилие ще настигне тях и децата им!” „Журналистката, която прибираше парите на домашния насилник и публикуваше клеветите и лъжите му, имаше връзки в съда и не й образуваха дело за клевета.Моментално се намеси Провидението и изпрати детето й на лечение в Трявна с тежка диагноза.Така се получава с продажните, които оплюват хората за пари! А главните редакторки, които не ми дадоха право на отговор и не ме потърсиха като засегната страна, освен, че са съдени от други хора за клевети  /едната дори Европейския съд не е оправдал/, са осъдени доживотно с наказанието никога да не бъдат майки!”

ОСКЪРБЕНИТЕ: „Аз съм жертва на домашно насилие и властите са длъжни да се отнасят с мен с уважение, да ми оказват подкрепа, съдействие и защита!Нищо подобно не се случва на практика – всичките институции работят за насилника!” „Има заговор срещу мен в прокуратурата и съда.Отказват да образуват дела срещу този насилник.Писах до съда – изпратиха ме в прокуратурата.Писах до прокуратурата – изпратиха ме пак в съда!””Начинаеща прокурорка се е упражнявала върху моята жалба и тълкувала съдебната заповед за защита в полза на насилника – естествено!, с което допълнително ме е оскърбила!” „В съда нямало мярката „задължаване на извършителя да посещава специализирани програми против насилие”!В закона пише, че има! Аз ли да ги създам?””Съдията Д.К. не знае, че да те обиждат, заплашват и публично опозоряват във вестник и интернет е психически тормоз, нарушаване на човешки права, насаждане на страх, контрол и ...домашно насилие!Дано да й се случи същото насилие и на нея, за да проумее за какво иде реч и да си научи урока!”  „Съдията П.Г., която не си прави отвод и постановява оправдателни присъди за домашния насилник не знае, че при констатиране на клевети и обиди винаги има психически тормоз, изнудва ме в съдебно заседание да се срещам с насилника и да подписвам споразумение по друго дело, не знае  синонимното значение на думите в българския език, не приема моите писмени доказателства , държи се безобразно, тенденциозно ме унижава  и непрекъснато повтаря : „Какво ме интересува?” Езикът на насилниците е езикът на съда!””Много е ниско нивото на практикуващите съдии и прокурори у нас– пълна неграмотност проявяват по отношение на домашното насилие, дори един протокол не могат да напишат без грешки!Омръзна ми да ги уча, а те получават заплати - жалка история!””Меркантилна съдия изпълнителка се сдружи с домашния насилник и при опис на вещи бях бита, обиждана, заплашвана и клеветена от насилника по време на съдебна заповед за защита от домашно насилие.Нито тя, нито присъстващите полицаите ме защитиха.Напротив частната съдия изпълнител,на която аз плащам каза: „Всичките ни описи са такива! Ние се „изключихме!” И съда ме осъди мен, жертвата, заради държавни служители в амнезия!”Това е нормалното поведение в България – когато бият и тормозят жени пред надлежни органи по време на действието на съдебна защитна заповед  – те „изключват”!Сигурно съм попаднала в държавата на дебилите!””Подадох жалба и против бездействащите полицаи, които имат задължение да ме защитават от домашния насилник, защото имам съдебна заповед за защита, а прокуратурата е дала проверката по преписката ми да извършват същите полицаи от които се оплаквам.Естествено, че те няма да обвинят себе си и виновни няма!На всичкото отгоре трябваше да обяснявам два часа на един полицай от ОД МВР що е домашно насилие, а той ми отговори, че полицаите срещу които съм подала жалба са същите домашни насилници и срещу тях има жалби от семействата им за упражнявано домашно насилие!Тоест – всички са насилници и трябва да се примиря.””Защо трябва аз да се срамувам, че съм жертва на домашно насилие и живея в държава, която толерира насилници и психопати? Да се срамува държавата, която не може да ме защити!Аз съм родила две деца на тази държава – нейни граждани и бъдещи данъкоплатци и тя е длъжна да ми осигури закрила, достоен и спокоен живот! Излизаме на улицата да си търсим правата!”

  Както писа BURGASLIVE на 14 октомври 2013г., 467 жертви на домашно насилие от гр.Бургас се включват в масовите протести пред Народното събрание.Те протестират срещу дискриминационни практики в съда и институциите, които не ги защитават, неефективен закон и нарушени човешки права.Твърдят, че спрямо тях се извършва геноцид, ограбени са, унизени, тормозени, бити, отчаяни и оскърбени, а институциите нехаят, не се интересуват от проблемите им и не ги защитават.С действията и бездействията си полиция, съд и прокуратура дават лош пример на обществото, толерират домашното насилие и насаждат убеждението, че това варварско поведение не може да бъде изкоренено и се налага пострадалите жени да го търпят.Жертвите се заканиха, че ще изметат парламента и съда, защото имат нужда от нови хора във властта, които да се интересуват от проблемите им и ефективни закони, които да ги защитават.

 

Източник: блогът на адвокат Мариана Праматарова.

Информация по проблемите на домашното насилие у нас може да намерите в книгата на Мариана Праматарова „Домашното насилие”, ИК „Новата цивилизация”, София, 2013 г.

Статията е прочетена 514 пъти
Назад към брой 77Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024