Уроците за живота,които трябва да забравите в брой 76

Уроците за живота,които трябва да забравите
Категория: Сърцето, душата

През последните няколко години осъзнавам, че културата ни е изпълнена с идеи и схващания, които често ни правят нещастни. Ето някои от тях, които се радвам, че не съм позволила да станат част от живота ми.

Важно е да бъдеш доволен

Решаването на проблем, който ни е измъчвал, може да ни помогне да се почувстваме ОК и това е чудесно. Но също така задоволството може и да ни подведе. Странно ли ви се струва? Добре тогава, опитайте да насочите силата на мисълта си към нещо, което ви кара да се чувствате зле. После си кажете „Трябва да съм доволен!” Неприятно, нали? Сега си помислете, че всичко се случва така, както имате нужда. Дори и да се чувствате зле, то е в отговор на нещо друго. Този вид разрешение да се чувстваме така, както се чувстваме – не да бъдем непрекъснато щастливи – е в основата на благополучието.

Проблемите са лоши

Прекарваме години наред в опити да разрешим проблеми, наложени от разни авторитети. Как да коментирам това? – поглъщащо. Всъщност, проблемите са прекрасни, а всеки от тях носи в себе си разрешение. Уволнени сте? Ето че вече можете да се насочите към работата, която искате, и да вложите енергията си в ново поприще. Ужасна връзка? Учи ни какво значи любовта. Объркващи формуляри от данъчното? Може би трябва да си наемете счетоводител и да насочите вниманието си към по-интересни неща. Намирането на решение за всеки проблем е това, което придава удоволствие на живота.

Успехът е обратното на провала

Факт: от спирането на цигарите до ученето на нов език успяваме дотолкова, доколкото опитваме, проваляме се и се учим. Според някои проучвания хората, които се тревожат за грешките, се провалят в един момент. В същото време тези, които са спокойни относно грешките, скоро се научават как да се справят. Така че успехът може да се изгради върху провала.

„Ако се сбъднат всичките ми желания точно сега, животът би бил страхотен!” – кажете си го и смело продължавайте напред.

Миналото ме унищожи!

Аз бях дотук. Вярно е, че болезнените събития оставят белези в нас, но се оказва, че няма как да си затворим очите за тях и да ги изтрием. Във всеки един момент можете да си кажете, че искате да се чувствате по-добре, и да насочите силата на мисълта в тази посока. Помислете за нещо, което ви тревожи (например „Имам да свърша цял куп работа”) и потърсете 3 причини, поради които това твърдение може да е грешно.

Животът ще бъде страхотен, ако точно сега се сбъднат желанията ми

Хм, вижте това. Някои от хората, които имат онова, което вие желаете, са болни, преживели са развод, лежат в затвора или преминават през друг личен житейски катаклизъм. Защото щастието има и странични ефекти, точно както лекарствата.

Има един железен вселенски принцип, че всяко нещо, което е извън нас, има еднаквата сила да ни накара да се чувстваме добре или да ни смачка емоционално. А голяма роля във всичко случващо се има силата на мисълта.

Странно е, но когато се освободите от зависимостта да очаквате материални награди, те често се материализират. За да привлечете нещо, което искате, станете толкова радостни, колкото ще бъдете, ако наистина го получите. Важно е усещането, което изпитвате, не самото нещо.

Важно е какво мислят хората за мен

„Ами, ако се проваля…”, може би си мислите, „другите ще ме вземат за глупак”. Подобни страхове предизвикват отчаяние, депресия и нанасят огромни вреди на психиката ни. Години наред обществото ни е втълпявало, че трябва да се съобразяваме с определени норми, че не бива да правим това или онова, защото хората щели да кажат еди-какво си. О, я стига! Нали това е вашият живот? Какво значение има мнението и позицията на останалите?! Използвайте силата на мисълта си разумно и в своя полза, а не закопаващо.

Здравото бачкане носи голям успех

Хубаво е да се работи усърдно, с последователност и голяма мотивация. Доказано е обаче, че в живота успяват играчите – за тях няма нищо невъзможно, а трудностите само ги стимулират повече. Ето тук е разковничето – не работете, а действайте все едно сте в игра. Това стимулира състезателната ни природа и помага за постигане на по-удовлетворяващи резултати.

Статията е прочетена 550 пъти
Назад към брой 76Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024