БИОДИНАМИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НА м. ОКТОМВРИ 2013 г. в брой 74

БИОДИНАМИЧНА  ХАРАКТЕРИСТИКА НА м. ОКТОМВРИ 2013 г.
Категория: Екология, здраве

Отново е есен. Отново е месец октомври – най-важният за земеделците, през който ще отчетем резултатите от нашия труд и ще зат­ворим страниците на една трудна година. Ще приключим, за да започнем планирането на  следващата – през зимните месеци.

Какво ни вещаят планетите и импулсите от съзвездията? Студени нощи до 7-и от Слънцето и Меркурйй, които се намират пред хладната Дева. Топли дни, тъй като Плутон действа от Стрелец, а Марс – от Лъв. Точното време за пълно узряване на гроздето. Дъжд може да очакваме втората десетдневка от Уран в Риби и Венера в Скорпион.

За прибиране на плодната  реколта, преработка и съхранение са подходящи дните на „плод“ и „цвят“ по време на възходяща Луна. Всичко прибрано, преработено и съхранено през тези дни ще запази своето качество през цялата зима.

На всички освободени площи разхвърляме компост, разхвърляме и сеем смески с бобови култури за зелено торене, които използваме като зелена маса през пролетта, както и за подхранване на почвата, така и за зеления пласт в компостните етажи.

Още в началото на месеца – 02.10., имаме ден за подхранване на плодовите дървета с готов компост – 2/3 от нужното количество за  годината. Правим поливане за разтваряне на компоста, разбъркваме с мотика и след попиване мулчираме с 8-10 см слама. През зимата от дъжда и топящия се сняг ще дадем на корените всичко необходимо за пролетния растеж и плододаване. Останалата третинка  допълваме след ранното пролетно пръскане. На младите лози, засадени по новия начин, в тръбите сипваме по 1 литър течен тор от коприва или черен оман, разреден с 10 л вода.

За довършване на новата компостна купчина има достатъчно дни, но най-силни са 15,13,14 и 16 – по реда на изписването. Да побързаме,  докато има зелена маса от листата на дърветата.

За засаждане на нови дървета и лози препоръчваме ранната пролет, но дупките и каналите да са готови и да престоят отворени през зимата с дренажа и тръбата за поливане плюс една кофа непрегорял компост. Дупките са с размери  100/100/80 см, а каналите – 80/60 см.

Резултатното приключане на октомври ще ни даде право на спокойна и плодотворна почивка през зимата.

Успех на всички!  

БИОДИНАМИЧНА  ХАРАКТЕРИСТИКА НА м. ОКТОМВРИ 2013 г.БИОДИНАМИЧНА  ХАРАКТЕРИСТИКА НА м. ОКТОМВРИ 2013 г.БИОДИНАМИЧНА  ХАРАКТЕРИСТИКА НА м. ОКТОМВРИ 2013 г.

Статията е прочетена 499 пъти
Назад към брой 74Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024