Допир до мъдростта – Екхарт Толе в брой 73

Допир до мъдростта – Екхарт Толе
Категория: Сърцето, душата

Екхарт Толе е духовен учител и мотивационен лектор – един от най-добрите. Автор е на книгите „Силата на сега” и „Нова земя”. Бил е изправен пред някои необичайни обстоятелства в ранните си години, които белязали по-нататъшния му живот. Роден е в Германия малко след края на Втората световна война. Родителите му се развеждат, когато е много малък. Не се чувства добре във враждебната среда в училище и решава да се премести първо в Испания, после в Лондон, търсейки своето щастие и цел в живота. Така открил интереса си към философията, астрономията и литературата, споделят в NewAge. На 29-годишна възраст Екхарт Толе е бил подложен на дълбока вътрешна трансформация, която го измъкнала от депресията и тревожността. Неговата философия и лекциите му неведнъж са помагали в трудни ситуации на хиляди хора по цял свят. На мен също. А може би и на вас?

На една от своите лекции той казва:

„Насладата винаги произлиза от нещо извън нас, докато радостта се ражда отвътре”.

С това Екхарт Толе загатва, че той самият се е чувствал тъжен и отхвърлен за дълъг период, но тогава е осъзнал, че никой не му е виновен – той е позволил да се почувства така. Изводът: от нас зависи дали ще бъдем недоволни и нещастни. Имаме невероятната възможност да чертаем пътищата на живота си.

Неведнъж Опра Уинфри и други знаменитости са препоръчвали книгите на Толе. Те съдържат всичко, което е необходимо да знаем за нормален и пълноценен живот в съвременното общество – как да се отървем от излишните тревоги, как да спрем да бягаме от истината и др. Това са все неща, които би трябвало да бъдат част от целите на човечеството и имат голямо влияние в живота ни. Скоро попаднах на интервю с Екхарт Толе, в което той казва: „Вие сте тук, за да помогнете да се реализира божествената сила на природата. Ето колко важни сте!” Подейства ми адски вдъхновяващо! Замислете се – някои хора прекарват живота си безцелно, живеят ден за ден или се страхуват, че ако пожелаят нещо, ще го загубят. Някъде дълбоко в себе си те смятат, че са безполезни за света и обществото и е без значение дали живеят или не, каква следа ще оставят от себе си и т.н. Само че мъдростта на Толе ни провокира да се замислим, че всеки е роден с мисия и има роля в случването на нещата; че не бива да се предаваме, тъй като сме важни за Вселената.

По-голямата част от нещастието ни се дължи на факта, че не се чувстваме удовлетворени и все искаме повече от живота. Избираме приятелите си, които понякога ни предават; вземаме важни решения, от които ни разочароват в последствие. Тогава започваме да се оплакваме и да сипем обвинения срещу себе си, че сме постъпили неразумно. Преди всичко, не забравяйте, че решенията имат последствия, а на своите лекции  Екхарт Толе ни учи, че трябва да играем в отбор с обстоятелствата и да вземем най-доброто от тях.

„С подобна нагласа, ще престанете да търсите промяна към по-добро, а ще изживявате своите моменти на щастие в настоящето.”, казва той. След това продължава: „Приемете и после действайте. Каквото и да се случва в настоящия момент, приемайте го, щом сте го избрали. И вървете в тази посока, не срещу нея. Превърнете обстоятелствата в свой приятел и съюзник, не във враг. И ще видите как целият ви свят ще се преобърне към по-добро.” „Просветлението слага край на страданието и непрекъснатия конфликт отвътре и извън нас. Каква невероятна свобода е това!”

Тези думи на Екхарт Толе подчертават колко е важно освобождаването от негативните мисли, недоволството и постоянното натякване. Успеете ли да се отървете от тях, значи сте зачеркнали притеснението и лъжите от живота си, които само ви ограбват и отнемат светлината ви. И поемате по нов, по-красив път.

Статията е прочетена 582 пъти
Назад към брой 73Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024