Странджанска палитра - Малко Търново 2013 в брой 72

Странджанска палитра - Малко Търново 2013
Категория: Изкуство, култура

Летните културни празници на Община Малко Търново по традиция се провеждат през месец август от 21 години и се отбелязват тържествено с богата културна програма.

     Тазгодишното издание беше тържествено открито на площад „Преображение” с пленерите по живопис и скулптура и концерт-спектакъл на тримата тенори от „Уникалните гласове” – Борис Луков, Веселин Вачев и Георги Петров.

     В изложбената зала са експонирани творби на художника Георги Зайков и беше представена книгата „Спомени за Зайо” от съратници на художника.

    Концертите на Ваня Костова , Деси Добрева и народната певица Радостина Йовкова с етноформация „Дива река” са музикалните акценти в програмата.

    На 21.08.2013г. в читалище „Просвета – 1914” беше представен поетичен рецитал по стихове на поетите от Бургас – Мариана Праматарова, Калина Вергиева, Евгений Апостолов и поетите от Созопол – Таня Сарандева и Васил Костов озаглавен  „Театър на поезията”.Последва представяне на книгата „Искри от вечността” на Мариана Праматарова и мултимедийния филм към нея – летопис за планината Странджа и Южното Черноморие с културни, исторически и археологически забележителности, легенди, митове, предания , празници и обичаи, които бяха много топло приети от местното население.Участниците бяха поздравени от заместник-кмета на Община Малко Търново и началникът на отдел „Култура” – Гинка Райкова.Поетите подариха свои книги за обогатяване фонда на читалището.

     С голям интерес жителите и гостите на Малко Търново посрещнаха постановката „Балкански аристократи” на Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас, с участието на обичаните актьори Тончо Токмакчиев, Стоян Памуков, Димитрина Тенева, Валери Еличов, Николай Стоименов и др., които публиката възнагради с бурни аплодисменти.

   Държавен куклен театър Бургас представи детската пиеса „Принцесите и змеят” .

   Интересни моменти в празничната програма са туристическите маршрути до некрополи,  могилния комплекс „Мишкова нива” и изворите на река Младежка.

    Типичната странджанска култура е пресъздадена с възстановки на елементи от странджанския бит в етнографски къщи, концерти на самодейни състави от Малко Търново и водосвет в параклиса „Св.Богородица”.

Мариана Праматарова

Статията е прочетена 396 пъти
Назад към брой 72Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024