Бургаският залив - артефакти, светлини и звук в брой 70

Бургаският залив - артефакти, светлини и звук
Категория: Изкуство, култура

Религиозните вярвания, духовният свят, култура и бит на нашите предци, населявали територията на Бургаския залив и околностите, са оставили многобройни следи – могили, планински крепости, пътища за търговски обмен, култови средища.

Изложбата „Бургаският залив - кръстопът на древни цивилизации и култури” представя интересна сбирка от монети и предмети, намерени при археологически разкопки в региона.

Сред изложените експонати са златните монети на византийските императори Константин ІV Погонат и Юстиниян ІІІ Ринотмет, сребърните монети от ХVІ-ХVІІв., открити в гр.Ахтопол /съкровището е от 450 бр.монети, сечени в европейски, азиатски,испано-американски и африкански монетарници/, бронзовата глава и китка от монументалната статуя на император Септимий Север, бронзова юзда от ІІ-ІІІв., открита в карнобатска могила, бронзова фигура на глиган от ІІ-ІІІв. от същата могила, керамичен съд с врязана украса от селищна могила в Бургас – 4900-4550г.пр.Хр., червенофигурен кратер от древна Аполония – V-ІVв.пр.Хр., железни юзди с бронзови апликации от Голямата могила в гр.Карнобат – ІІ-ІІІв. и накити.

Сбирката представя богатството от културни пластове по тези земи, обитавани от траки, римляни, елини, прабългари, османски турци, както и икономическите и културни традиции.

Наред с изложбата „Бургаският залив - кръстопът на древни цивилизации и култури” всяка събота Община Бургас организира летен тур до известни археологически обекти в региона, където се провеждат спектакли и концерти. Инициативата е свързана с кандидатурата на Бургас за културна столица на Европа през 2019г.

Тракийското светилище „Беглик таш” се превърна в декор и сцена на спектакъла „Багатури”. Звуково-светлинните ефекти придадоха неповторима атмосфера на мистичното място. Багатурите показаха езда, бой с тояги, камшици и ножове, борба. Самодиви, колобри, жрици и амазонки потопиха присъстващите във вярванията на древните траки и прабългари.

Археологическият резерват ДеултумАрхеологическият резерват „Деултум” /с.Дебелт край гр.Средец/ също се превръща в открита сцена под звездите за концерта на Калин Вельов. Кавалът на Теодоси Спасов пък ще огласи с.Граматиково, крепостта „Русокастрон” е предвидена за звуково-светлинен спектакъл, а празниците ще завършат на 22 септември на площад „Тройката” в гр.Бургас, където ще бъде най-масовото изпълнение на химна на България.

 

*Багатур (βαγατουρ или βογοτορ) е висше звание на прабългарски воин. Според някои автори думата идва от тюркски (bagadur) и буквално означава юнак, храбрец. Според същия в руския език ще преминава като „богатыр“ — юнак

 

Бегликташ - Бургаски залив ( Странджа )Багатури

Статията е прочетена 405 пъти
Назад към брой 70Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024