Визе - древна тракийска столица в брой 64

Визе - древна тракийска столица
Категория: Изкуство, култура

Град Визе е сгушен в югоизточните склонове на Странджа планина, Република Турция. По сведения на археолозите древното му име е Бузас или Бизия, което селище е сочено през V в.пр.Хр. за столица на Одриското тракийско царство. Археологическите разкопки, проведени през 2001г., разкриват малка част от руините на дворец, построен от Реметалк ІІ. От този период са и източнотракийските могили с над 40 гробници. През 45г.н.е. градът е в ръцете на римляните. Построяват се църкви, крепостни стени с наблюдателни кули, амфитеатър. Бизия е в състава на Източната Римска империя с развито християнство до IVв. Градът е популярен и с имената Висон, Виза и Визия. През Османското владичество градът е част от Румелийския вилает.

Днешният град Визе е в топли взаимоотношения с българския град Средец по линия на Програма за трансгранично сътрудничество България-Турция - 2007-2013г. - природно, културно и историческо богатство. Обединява ги планината Странджа и археологическите проучвания, които продължават. Археолозите се надяват да продължат да изследват и разкриват руините на древния амфитеатър във Визе, който според тях е най-големия в Източна Тракия и по-голяма част от 

Визенего се намира на няколко километра под града. При разкопките е открита статуя без глава, която се намира в музея в Одрин, заедно с други артефакти. Интерес за посетителите на града представляват калето и няколко църкви, реконструирани и превърнати в джамии. Църквата, наричана "Малката Света София", е построена върху храм на Аполон, умалено копие е на "Света София" в Истанбул и в момента е джамия, носеща името на Гази Сюлейман паша.

Кметът на гр.Визе с типичното му гостоприемство запознава българските туристи с предстоящите археологически и културни планове на града и се надява Визе да става все по-популярна туристическа дестинация.

Статията е прочетена 1076 пъти
Назад към брой 64Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024