Просветлението – няма нищо по-просто от това в брой 64

Просветлението – няма нищо по-просто от това
Категория: Сърцето, душата

Попитали един просветлен по какво ще разберем, че сме постигнали просветление. Той отговорил, че щом задаваме този въпрос, значи не сме го постигнали. На подобен въпрос конкретен отговор няма, има безброй много отговори.

Някой да е чул или чел разказа на просветлен за това, как е постигнал собственото си просветление? За това научаваме от разказите на тълкувателите, където слепци разказват на други слепци какво е видял зрящия. Тези мъгляви обяснения са създали вярването, че просветлението е трудно достижимо.

Скептиците едва ли ще стигнат до края на тази статия, защото написаното тук ще извади от равновесие тяхното културно-интелектуално его. При някои от тях обаче ще надделее любопитството и ще се замислят, но когато стигнат до границата на рационалното, страхът да я прекрачат ще ги накара да отхвърлят всичко. Има една малка част, които ще продължат, и това са онези, които движат еволюцията. Задавате ли си въпроса, как ще продължите, когато постигнете просветлението? Това не е някаква крайна точка, след която потъвате в нирвана или в безсъзнателното. Просветлението, такова каквото го знае човекът, е само първата стъпка към опознаване на Творението.

Следващият пример ще покаже реалната ситуация на нещата. Представете си една изследователска група, която има задачата да опознае джунглата. След време групата загубва връзката с Центъра и се налага да оцелее в тази непозната среда. Неизвестностите са много, но така е предвидено в плана. Създават организация по оцеляването. Условията са прекалено трудни и с времето те забравят кои са и откъде са тръгнали. След няколко поколения спомените напълно са изтрити. Комитетът на организацията по оцеляване е взел нещата в свои ръце. Усилията на всеки са насочени към това, как да запази кожата си. Така е била създадена личността. Огледайте се и ще видите резултатите от този експеримент.

Появяват се обаче хора, чиито спомени не са напълно заличени. Те ходят сред другите и разказват за началото на този експеримент, но техните разкази се превръщат в легенди. Историята ви е позната, нали?

Познанието е интуитивно, но за да бъде чуто, човек ще трябва да навлезе в дълбоките нива на своето подсъзнание. Там е Източникът, от който са черпели вдъхновение всички велики умове. Понякога техните учения дотолкова са изпреварили времето, че наличният речников фонд не е дал възможност да изразят революционната си находка. Тяхното знание е трябвало да чака бавното еволюционно израстване на масовото съзнание, за да се появи някой, който наново ще го преоткрие. Екзюпери е казал: „Езикът е извор на недоразумения”. Колко точно е изразена пропастта, която разделя новото от старото, защото всяка епоха има свой език.

Нека да започнем.

Просветлението, това е връщане към спомена. Просветлението е революционен скок в разбирането, как е изградено Творението. Просветлението е преоткриване на космическите закони. То ще издигне търсещия до творец на реалности.

И все пак, как?

Трудността идва от пътя, който е осеян със стари вярвания, утвърдени норми на поведение и представите, как трябва да изглежда „преуспелият” човек. Това отново ни връща към примера с джунглата. Тогава как да върнем спомена? Не гонете някаква цел, защото забравата е затъмнила спомена. Вълнуващото приключение ще ви води по пътя.


 

Признаците на просветлението


 

Започвате да навлизате в един нов свят и ако успеете да надмогнете страховете, пред вас ще се разкрие непозната реалност с огромен потенциал. Нейното очарование ще ви преизпълни с неизказана радост, която от позиция на човешките представи няма причина да съществува. Поставя се началото на разширяване на вашата сетивност.

Ще започнете да усещате странни аромати. Например внезапно помещението ще се изпълни с аромат на рози. Вие сте учудени. Ще се огледате, но няма да откриете някакъв първоизточник. Няма цветя, няма шишенце с ароматно масло. Странният аромат може да присъства само на едно място от цялото пространство, докато в другия ъгъл на стаята го няма. По-късно той изчезва и вие се чудите дали не сте си въобразили. Допуснете, че това не е халюцинация и когато отново се появи, притихнете, за да получите отговора за причината на това явление.

Ако сте упорити в търсенето, ще разгърнете мащаба на ароматите. Ще започнете да усещате, че всеки човек излъчва различно ухание, независимо от дезодорантите, които използва. Например миризмата около раково болните е тежка, сладникава, подобно на силен афродизиак. Различните емоции също притежават своя собствен аромат. С времето ще разберете, че всяко индивидуално съзнание излъчва свое ухание.

Ще ви припомним изразът: „Гледа, но не вижда”. Така че вашето виждане, погледът ви към реалността се променя. Образи, които преди сте виждали като тъмни, плътни, тежки, ограничени, хаотични и апатични или пък неосезаеми, мимолетни и неуловими, сега стават ясни, конкретни и чисти. Друг ефект на тази промяна са цветовете. Те също стават ясни и чисти. Например зеленото си е пак зелено, но с такава наситеност и нюанси, които никога преди това не сте виждали. Не можете да откъснете погледа от новата цветност. При вида на тези нови възприятия във вас започва да блика невероятна радост и наслада. Иска ви се да останете вечно в това състояние. Достигате до разбирането, че палитрата на природата ви е показала истинската си реалност, а не това, което сте виждали досега.

С периферното си зрение забелязвате странно движение в стаята. Не позволявайте на страха да ви обземе. Спрете и притихнете. Поискайте да ви се покаже истинската природа на това явление и то ще се повтори и потрети. Изследвайте го. Ще започнат да се появяват все по-ясни образи. Ще разберете, колко е ограничен стария начин на гледане.

Ще започнете да виждате цветове около живите обекти. В началото ще видите сребристо сияние около короната на дърветата. Ако по-дълго наблюдавате едно дърво, ще разберете, че то ви говори. Навлезли сте в общуване с друг вид съзнание. Отново ви изпълва онази безпричинна, екзалтираща радост.

Ще научите, че при хората цветовата гама се променя от емоцията, която изживяват в момента. Ще разберете, че морално-етичната природа на човека също е изразена цветово.

Ако рано сутрин, преди изгрев, насочите разфокусирания си поглед към короните на дърветата, може да видите нещо като ситен дъждец. Поглеждате към земята, но тя е суха. Това са заредени частици с космически произход, които непрекъснато облъчват планетата. Ако изследвате тяхната природа, ще откриете, че потокът не е еднороден. Той е съставен от частици с различна енергия. Може да ги разпознаете по различните цветови оттенъци или ще ги видите с различни размери.

Нощното небе, гледано с обикновеното триизмерно зрение, изглежда плоско, нали? Така са изобразени и различните съзвездия. Един ден може да откриете, че тази картина има обем. Ще видите подредбата на звездите и в дълбочина. Геометрията на съзвездията ще стане пространствена. Насочете вниманието си към някоя любима звезда. И отново преживяването на онази неистова радост ще ви покаже, че сте навлезли в една по-различна реалност. Общувате със съзнанието на звездата.

Спектърът на чуваемост също се променя. Ще започнете да долавяте звуци, произходът на които е неизвестен за вас. Може да чуете глас в стаята, в която сте сам. И ако ви обземе страха, всичко внезапно изчезва. Успокойте се и притихнете. Поискайте този феномен да се повтори и тогава го изследвайте. Може да се окаже, че сте присъствали на разговор, воден от ваши приятели някъде далеч от вас. Ако разберете, че е така, проверете го.

Ако имате пристрастие към музиката, в главата ви ще започнат да звучат странни мелодии. Някои може да са познати, а други не. Сигурно сте чели за музика на сферите. Ще ви дадем пример с планетите от слънчевата система. Всяка е с различна големина и обикаля около слънцето с различна скорост. Приемете, че всяка от тях излъчва собствен тон, вибрира на своята собствена честота. При движението си те влизат в различни ъглови взаимоотношения. Техните тонове се наслагват и това поражда нов тон, който е сумата или разликата между двата. И това непрекъснато се променя. Представете си хармонията от звуци, породена от този неспирен планетарен танц, където слънцето поддържа основния тон. Който е чул тази космическа симфония, трудно би се задоволил с каквато и да е земна музика. Най-ясно бихте могли да я чуете в ранна утрин, преди изгрева, сред природата. Доказателството, че сте навлезли в нова реалност и сте в общуване с друг вид съзнание е отново онази безпричинна радост, която ви изпълва.

Както светлината, така и звуците са част от честотния спектър на Творението и за да ги разберете, ще трябва да разширите границите на сетивността си.

Ще разкажем и за сетивността на тялото. Знаем, че голяма част от онези, които се занимават с лечение при полагане на ръцете, познават тези ефекти. Понякога имате чувството, че дланите ви горят, но ако външен човек ги пипне, ще каже, че са хладни. Може да се усети изтръпване. Когато положите ръце върху тялото на болен, може да се появи усещането за потапяне в гореща, лютива супа.

Може да се усети парене в ходилата. Също така можете да получите странни, тъпи болки на различни места в главата. Някои чувстват, че в тялото се отварят тунели, през които свободно вее вятър. Изследвайте тези феномени, защото отново става въпрос за работа с енергия.

Тези енергии носят информация, която науката все още не може да обясни, но това не значи, че фактите трябва да бъдат отричани. Не означава, че хора с подобни преживявания трябва да бъдат отпращани към психиатричните кабинети.

Друг признак са странни преживявания по време на сън. В древните традиции се използват практики, чрез които се постига съзнателно пътуване в сънуването. Ако практикувате упорито, една вечер вие просто заспивате пред собствените си очи. В това състояние на „будност” вие може да наблюдавате вашите сънища като страничен наблюдател. Ако продължите, ще се появи трети, който наблюдава сънуването на първите двама и той ще е много по-информиран.

Посредством дясното полукълбо, което е ирационално, вие осъзнато навлизате в дълбоките нива на подсъзнанието. Има още много примери, но ще спрем до тук.

Откъде да започнем?

Тялото и съзнанието имат неограничен потенциал.

Говорихме, че състоянието на просветлен е нещо, което сме забравили. Можете да започнете с една проста техника. Утвърдете пред себе си, че сте просветлен. Представете си, че това е вещ, която сте забутали някъде из къщата и за дълго сте забравили за нея. Изразете ясно намерение, че докато не я откриете, няма да спрете с търсенето и нека това намерение да ви следва ден и нощ. Може да се появят колебания – “дали не съм го дал някъде, на някого, или изобщо имало ли го е”. Отстранете колебанията, защото енергията следва мисълта. Чрез познати форми, като къща и вещ, по-лесно може да се премине в абстрактното.

Ако попитате някой шампион в спортна дисциплина как е постигнал своя връх, отговорът е: с постоянство в тренировките. Трябваше да изминат 25 години, за да бъде подобрен рекордът на дълъг скок, който постави Боб Биймън. Тогава го смятаха за мистификация, защото неговото постижение беше с около 1 метър повече от предишните рекорди. Същото важи и за просветлението, което изглежда като извъннормално състояние, защото много рядко се среща. Ще дойде време, когато ако не сте просветлен, ще бъде като лош атестат.

Чували сте, че всеки сам избира реалността, в която да живее. Важно е да се осъзнае, че съзнанието може да променя формата съгласно реалността, която избира за свое опитно поле. Съзнанието работи чрез ума, а неговият инструмент е мозъка. Там ще трябва да се търсят възможните пътища към просветлението. В мозъка се намират инструментите, съзнанието е операторът, а умът действа като подизпълнител. Вие сте този, който работи и със съзнанието, и с формата. Вие управлявате процеса, но запомнете: просветлението не може да бъде използвано за лични облаги!

От къде да започнем?

Освен ляво полукълбо на мозъка (рационалния ум) ние разполагаме и с дясно полукълбо, благодарение на което са сътворени шедьоври в изкуството. Както често казваше Алберт Айнщайн: „Въображението е по-важно от знанието“.

По пътя към просветлението навлизате във все по-дълбоки и по-дълбоки нива на подсъзнанието. Пътят към тях минава през ирационалната (дясната) част на мозъка. Ако погледнем назад в миналото, ще видим, че всички древни (и съвременни) учения залагат на това. Знаем, че използваме много малка част от капацитета на мозъка. Останалата е скрита в дясното полукълбо, или по-точно в баланса между двете. Светът, в който живеем, е линейно-логичен, т.е. дали сме предимство на рационалното в нашия живот.

Да вземем за пример будизма. Тибетската традиция се стреми да развие въображението и така да активира ирационалния ум. В Зен будизма абсурдните зен коани са създадени, за да объркат и спрат логиката.

Феноменът просветление се постига, когато се възстанови балансът. Тогава започва активирането на нови енергийни центрове в тялото, които ще събудят към промени цялата ендокринната система.

Физическият носител ще започне да променя своята структура, биологията ще промени своя начин на работа и всичко това ще тръгне от баланса на двете мозъчни полукълба.

Най-ефективната техника за постигане на този баланс се оказва сънуването. В миналото малцина са били обучавани в нея. Тя е присъствала във всички езотерични традиции, но за съжаление не навсякъде е използвана правилно. Може би такива са били времената.

Защо се оказва най-работна?

Когато спим, нашият логичен ум е с приглушена дейност. Следва най-трудната задача: как да останем будни. Спомнете си за спортиста. Ще изисква време, в което да се приучите на това. Наложително е до главата си винаги да държите една тетрадка и молив. Записването на сънищата е особено важно.

По-нататък ще откриете на колко много планове присъствате едновременно. В колко различни реалности пребивавате. Но първата работа е да почистите вашия дом. В началото в сънищата ще изплува емоционалният „боклук”, с който сте се задръстили. Емоциите са подтиснати, нереализирани чувства. Често сънувате кошмари, които ви подсказват накъде да насочите усилията си. Тази задача не е приятна, но заради целите, които преследвате, си струва да се захванете.

За да имате постоянен достъп до сънуването, трябва да се научите съзнателно да навлизате, отново и отново, в източника на вашето сънуване. Но защо да разчитате единствено на нощните сънища? Следващата задача е да се гмурнете директно и мигновено във вашия източник и да грабнете наградата от вашия преживяващ (сънуващ) ум! Сънуването се случва по всяко време, защото възприемате живота във всеки един момент.

Идва моментът, когато по всяко време на денонощието ще можете да навлизате в източника на вашето сънуване. Вашето съзнание вече далеч е надхвърлило личността. Вие пребивавате в една нова реалност, където бъдеще и минало се сливат в обединено сега. Ще виждате различни версии на бъдещето и ще можете да избирате коя от тях да активирате, доколкото ви позволява планът, на който живеете.

В това пътуване ще ви бъдат дадени помощни инструменти, които ще ви помагат да не се загубите във вашите измислени версии за реалността. Тези версии ние наричаме обертонове на измеренията.

Непрекъснато търсете доказателства. Ако не откривате такива, значи, че просто сте фантазирали. Вече откривате разлика между въображение и фантазиране. „Въображението е по-важно от знанието”. Когато възстановите спомена, вие ще пребивавате като индивидуалност в необятността на огромен океан от съзнание. Там ще срещнете и други индивидуалности, за които достъпът до това съзнание също е разрешен. В този океан от съзнание радостта от споделяне е най-висша благодат. Там авторски права не съществуват, защото всичко е ЕДНО. Колкото повече си позволите да се разширите, толкова този достъп ще е по-голям.

Трябва само да промените фокуса.

Приятно пътуване!
Бог обича силните, но помага на смелите.

Статията е прочетена 2323 пъти
Назад към брой 64Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024