ДЖИНДЖИФИЛЪТ в брой 60

ДЖИНДЖИФИЛЪТ
Категория: Екология, здраве

Съдържащите се в него фитохимикали го правят антиоксидант номер 1 в света на растенията
 

Джинджифилът е познат от древността. Присъства в кухните и лечебните традиции на Индия и Китай от най-ранни времена. Известният китайски философ Конфуций (557-479 пр.н.е.) го споменава в своите „Аналекти". Знае се, че не е сядал на масата без него. В Европа подправката навлиза през античността.

Понастоящем най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, Западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.

Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние. Използва се коренището на растението и етеричното масло, което се добива от него. По аромат джинджифилът напомня за лимон и камфор, а на вкус е подобен с белия пипер. Джинджифилът съдържа около 3% есенциални масла, които придават екзотичния му аромат. Ароматните му масла съдържат различни фитохимикали. В най-голям процент е съдържанието на зингибирин, а в по-малки концентрации бисаболин и фарнезин.

Джинджифилът се използва в кулинарията изсушен и стрит на прах като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене. В индийската кухня пастата от джинджифил и чесън присъства в повечето кърита. Някъде прибавят кокосовото мляко, което леко омекотява силните, но приятни вкусове.

Много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира, в Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват.

 

Лечебни свойства

- джинджифилът е отлично природно лекарство при редица възпаления (артрит, ревматизъм, хронични болки, респираторни и гъбични инфекции и др.), тъй като намалява количеството хормони, предизвикващи тези възпаления. Той помага за облекчаване на ставни и мускулни болки благодарение на мощния си противовъзпалителен ефект. Дори само приемането на няколко грама корен от джинджифил, на прах или екстракт може да помогне за значително намаляване на ставните и мускулните болки, както и да облекчи симптомите, свързани с появата на артрит.

- той е затоплящо средство, идеално за стимулиране на кръвообръщението, за понижаване на високото кръвно налягане, за поддържане на кръвта разредена и за подобряване функциите на сърдечно-съдовата система.

- подправката помага за изчистване на глисти и паразити в червата. Множество изследвания потвърждават, че джинджифилът притежава уникални противоглистни свойства, което означава, че е в състояние да унищожи паразитните глисти. Смята се, че в джинджифила има мощни ензими, които в съчетание със стимулиращите му функции го правят ефективно лечебно средство против паразити.

- облекчава спазмите при менструални болки, главоболие, мигрена, зъбобол, треска и мускулни натоварвания.

- джинджифилът лекува стомашни болки, стомашно разстройство и гадене. Това е може би най-познатото лечебно свойство на подправката – да потуши киселините в стомаха, да благоприятства за доброто храносмилане и да премахне гаденето. Разтварянето дори на един грам сух джинджифил на прах във вряща вода или друга топла напитка е най-лесният начин за предотвратяване на лошото храносмилане и болките в стомаха. Най-препоръчителна обаче остава консумацията на суров джинджифил, който може да бъде добавян и към ястия от ориз или да е основата за чай.

- има антивирусни свойства, което го превръща в идеално лекарство при настинка и грип, при диария и замаяност, при хранителни натравяния. Притежава отхрачващо действие, спомага за отделяне на слуз от бронхите и изчистване на дихателните пътища. Ефективно лекува кашлица: запарва се в топла вода и се пие с добавяне на мед и лимон. При простуда може да си приготвите супа, в която да добавите парченца от джинджифил. Това ще ви помогне да се излекувате по-бързо, защото активното вещество в него стимулира адреналина, ускорява метаболизма и циркулацията на кръвта, разширява порите и увеличава потоотделянето.

- джинджифилът помага за поддържане нормалното функциониране на бъбреците и дори за разтваряне на камъни в тях. Тъй като има затоплящо действие и засилва циркулацията, подправката спомага за прочистване на организма от вредните токсини, включително и на тези, които се натрупват в бъбреците. Джинджифилът помага особено на хората, които страдат от диабет, тъй като успява да защити бъбреците срещу диабетна нефропатия или намаляване на бъбречната функция. Механизмите, чрез които джинджифилът стимулира правилното функциониране на бъбреците, са свързани с насърчаване на здравословното функциониране на черния дроб и засилване на кръвообръщението. В първия случай джинджифилът помага на организма при превръщането на холестерола в жлъчни киселини. Във втория – подправката предотвратява слепването на тромбоцити и последващо образуване на вредни кръвни съсиреци.

- джинджифилът се смята за успешно антираково средство (особено при рак на яйчниците, на дебелото черво и на гърдата), което освен, че спира разпространението на раковите клетки, подпомага възстановяването след лъче- и химиотерапия.

- джинджифилът цери главоболие и мигрена. Той има противовъзпалителни свойства и успява да се пребори ефективно с хроничната болка в главата.

- джинджифилът е подправка с широк диапазон на ефективност върху човешкия организъм, което го прави безценнен помощник и при лечение на катаракта, аменорея, инсулт, ангина, хронична умора, кашлица, депресия, еректилни затруднения, безплодие, камъни в бъбреците, болест на Рейно и ишиас.

- джинджифилът може да се използва като имуностимулатор. Той е основата на много чайове, препоръчвани според Аюрведа за пречистване на тялото и балансиране на дошите. Добавен в състава на лекарство, той стабилизира отслабената нервна система и връща настроението.

- джинджифилът е антиеметик (действа срещу повръщане, гадене).

- той притежава антиоксидантно действие. В някои източни страни се използва концентриран сок от джинджифил в козметиката, защото подхранва кожата и подобрява цвета й. Но недейте да го употребявате в големи количества.

Бременните и кърмачките, както и малките деца е желателно да се консултират с лекар, преди да използват джинджифила. Ако имате камъни в жлъчката, сърдечно-съдови проблеми, мозъчни тумори, също трябва да бъдете внимателни с приемането на джинджифил.

Статията е прочетена 5532 пъти
Назад към брой 60Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024