Лечебните методи на Едгар Кейс в брой 58

Лечебните методи на Едгар Кейс
Категория: Сърцето, душата

Истинското лечение  е привеждане в хармония с Духа

/Свръхсъзнателния разум/ в нас

И не може да бъде успешно без активирането на психичните сили, без израстването на душата

   Едгар Кейс е един от най-известните и най-влиятелни медиуми и духовни лечители в света. Притежавал е забележителната вродена дарба, докато е в хипнотичен транс, да поставя медицински диагнози на хора, които дори никога не е срещал.След всяка своя диагноза Кейс предлагал курс на лечение, който се оказвал успешен  за 99 % от представените му случаи, въпреки че нямал ни най-малко понятие от предписанията на съвременната медицина. Нещо повече, той никога не се е радвал на предимствата на официалното образование.Имал влечение само към фотографията. Но пък през целия си живот бил скромен, религиозен и благочестив мъж, който четял Библията всеки ден.

   Роден във ферма близо до Хопкинсвил, Кънетъки, на 18 март 1877 година, той прекарал по-голяма част от живота си доста изолирано във Вирджиния Бийч, щата Вирджиния.Но когато се прочул със своите лечителски постижения, бил затрупан с молби за помощ от множество болни и страдалци от цяла Америка. И въпреки че провеждането на два сеанса за ден доста го изтощавало, не връщал никого, а лечението, което провеждал, никога не зависело от това колко може да плати пациентът.    

   Някои от най-необичайните му случаи, подкрепени с пълна документация, представляват истинско чудо, изпипано до последния медицински детайл. А описът на диагнозите и рецептите бил толкова аналитично и прецизно формулиран, че изготвянето му би подложило на изпитание и най-ерудираният лекар. Нищо че бил написан от човек, който не стигнал по далече от началното училище. Дори непредубедените лекари намирали дарбите на Кейс за озадачаващи. Той имал енциклопедични по обхват познания за човешката анатомия, за болестите и лекарствата, които не само предписвал, но и посочвал как да бъдат изготвени. Често съставял и списъци за хранене на своите пациенти, при това прецизно балансирани.

   Мистериозният лечител бил убеден, че соматичното заболяване често се заражда в ума като последица от емоционално напрежение, негодуване, гняв, страх… Затова за него не било необичайно да посъветва някой посетител да се пречести физически и душевно и да съхрани душевното в отношенията си към съзидателните сили, както и да търси у всеки човек обещаващото, полезното. И вместо грешките на другите, да вижда техните добродетели, а така и да увеличи своите. Защото на каквото си постелеш, на това ще легнеш.

   Забележителните му методи били отразени подробно в научна студия, съставена през 1910 година от младия лекар Уесли Кетчъм.Според неговото наблюдение, подсъзнанието на Кейс успявало да общува директно с всички останали подсъзнателни умове и така да  има достъп до цялото човешко познание, както и да го прави достояние на нуждаещите се от него. Нестандартният лечител възприемал лечението като процес на обединяване, на баланс между физическата, душевната и духовната  реалност. А като виждал причините за нарушаването на тези връзки, предлагал и начините това да се поправи. За достигането на тази цялост той предлагал холистично лечение, включващо поредица от балансирани, хармонични и внимателно подбрани методи.

    В действителност, няма нелечими болести, казвал Кейс, защото всяко заболяване е резултат от нарушаване на някакъв духовен закон. Затова нито едно лечение не може да бъде пълно без активното упражняване на психичната сила. Неслучайно научните изследвания върху лекуваните от Кейс хора установили, че те подобрявали здравето си в резултат от психичната терапия.

   В предсказанията си Кейс препоръчвал силата на внушението, познатата от векове практика на полагане на ръцете по тялото на болния, както и музиката като неразделна част от всеки  добре съставен холистичен метод на лечение, защото с нейна помощ болният по-лесно се свързвал с неговия Свръхсъзнателен разум. Съветвал болните да се вслушват в предзнаменованията и на сънищата си, защото ги предупреждавали за всяко важно събитие в живота им. Препоръчвал и да използват молитвите като предпазна преграда около болните си близки, но само ако са помолили за това, за да няма противоречащи си лечителски цели. Но най-вече било необходимо оздравяващият импулс да възникне отвътре, от самия човек, а не от външен източник. Защото успехът на лечението най-вече зависел от вътрешния енергиен източник в човека, идващ от обитаващия в него Дух. И само съживяването, стимулирането на тази сила можела да доведе до победа над болестта и над слабостта. Насочи се навътре, казвал често Кейс, защото тялото ти е храмът, там Той е обещал да те посрещне. Следователно ти можеш да общуваш с Него. Не отвън! Външното трябва да отговори на вътрешното.

   Медиумът-парапсихик често съветвал пациентите си и да не проявяват така вредното нетърпение, а да прилагат лечението с „постоянство и упорство”. Защото без търпение израстването на душата е възпрепятствано, а заедно с това и истинското лечение. Няма нелечима болест, казвал той, ако нашата воля успее да се слее с нашите вътрешни модели на душевна и духовна цялост. 

   В предсказанията си Кейс твърдял, че истинската основа на всяко физическо лечение е остеопатията /оздравителна система, базирана на теорията, че много болести са свързани със смущения на костно-мускулната система/. Според него, именно чрез остеопатията се стигало до схващането,че нормалното функциониране на тялото произтича от някаква сила и схема, зараждаща се вътре в самото тяло. Затова вниманието не трябва да е съсредоточено само върху гръбнака и неговото приспособяване, а да  се има предвид и състоянието на кръвообращението.

   През 1902 година Кейс излекувал пет годишната дъщеря на училищния суперинтендант в Хопкинсвил, като открил, че причината за нейното забавено развитие е в гръбнака. Дори видял в състояние на транс, че причината за това е удар в основата на гръбначния стълб. В резултат на удара, гръбначните прешлени на Ейми били изкривени и оказали натиск върху нервите. Кейс определил точно кои от тях трябва да се прегрупират от остеопат и след  три корекции състоянието на момичето силно се подобрило. А след няколко месеца от забавеното й развитие нямало и следа, дори се записала в училище заедно с децата на нейната възраст.

  След този случай Кейс бил нает от д-р Уесли Х.. Кечъм на работа като медиум-диагностик и това му призвание изпълнило остатъка от живота му.  

   Спящият пророк, както наричали Кейс, дори помогнал да спасят крака на един пациент на д-р Кечъм, заможен предприемач, като предложил едно доста смело за времето си решение – да се направи отвор в капачката на счупеното му коляно, костите да се заковат по местата им с железни гвоздеи и после кракът да се обездвижи, докато зарасне. Така пострадалият изкарал с тях още 30 години до самата си смърт.

   Тъй като методите на Едгар Кейс били изключително нестандартни и необичайни, често будели в традиционните медици недоверие, съзирали в тях измама, затова непрекъснато го тествали, дори водели срещу него процес. Като вярвали, че ще се провали, му предоставили да разреши един случай на жена с вътрешни кръвоизливи и болки в корема, която се нуждаела от спешна операция. Но и без нея Кейс разрешил проблема й за три седмици, защото „видял”, че се дължи на изтъняване на стомашната стена.Излекувал я с режим от дълги ежедневни разходки и приемане на суров лимон, поръсен със сол. С това съмненията на лекарите не можали изобщо да повлияят на процесията от пациенти, които продължавали да търсят помощта на неординерния лечител.

   Особено любопитни изглеждали лечителските методи на Кейс, свързани с масажи и топли компреси. Той смятал артрита като една комбинирана реакция на тялото и ума, вследствие претърпени много злини и обиди. Но, освен с психично лечение, го лекувал и с поставяне на бинт от мек вълнен плат, намокрен в затоплено рициново масло, върху жлъчката, пикочния мехур, черния дроб или бъбреците, в зависимост от диагнозата. Лумбагото пък изисквало налагането на топли компреси с английска сол около ханша и върху гърба. Понякога прибавял към това лечение и компреси от Глико-Тимолин за засилване на кожната стимулация, за отстраняване на тежестта и напрежението в бъбреците. Често препоръчвал също и разтривки, фрикции и вземането на сауна с добавяне на балсам, евкалипт, бор и Атомидин.

   При лекуването на артрит Кейс включвал няколко основни компонента: подобряването на кръвообращението чрез бани, компреси и масажи; назначаване на диета; остеопатична манипулация на третия шиен прешлен, деветия гръбначен прешлен и четвъртия лумбален прешлен. Изрично препоръчвал и йогисткото поетапно дишане.

   Особено интересен е възгледът на Кейс за функцията на маслата. И до днес медицината признава тяхното успокояващо въздействие, но Кейс ги предписвал и за подхранване на отслабналата тъкан. Използвал различни съставки и съотношения, включващи най-често зехтин, фастъчено масло, ланолин, кедрово, лаврово масло, тинктури от тамян, смирна, камфоров и терпентинов спирт.Обикновено препоръчвал масажиране с тях на гърба, крайниците, гърдите и корема.

   Макар че преобладаващото мнение  за причината на мигрената по негово време била нервното напрежение, Кейс я разглеждал като симптом на цялостно, дълбоко функционално нарушаване, причинено от задръстване в колона /дебелото черво/. Тази токсичност предизвиквала напрежение в центровете на симпатиковата нервна система и в церебрално-гръбначната система, а така и жестоко главоболие и почти ирационално поведение. За излизане от това състояние той препоръчвал промивки на дебелото черво със сол и сода /две равни чаени лъжички сол и една равна чаена лъжичка сода, разтворени в 4,5 л. вода с телесна температура/. Понякога препоръчвал да се  прибавят и по 2 супени лъжици Глико-Тимолин на всеки 1,5 л. вода. Но преди това било добре да се направи и рентгенова снимка, за да се установят степените на поражения. Много важно, според него, било да не се пренебрегват сигналите-предупреждения на главоболието, като индикация за проблеми в общата отделителна система, обикновено в храносмилателната.

   Великият американски парапсихик смятал, че голямо значение и въздействие върху нашето здраве имат и нашите чувства. Често напомнял, че всеки, който мрази някой, не може да няма проблеми със стомаха и черния си дроб.  А всеки, който е ревнив и се гневи, не може да няма разстроено храносмилане и разстроена сърдечна система. Затова в тези случаи трябва да си промени отношението към хората около себе си. И да позволи на силите на живота да станат конструктивни, да спре деструктивния им ход. За да се събуди Божествената сила в нас, която извършва всяко едно лечение. Най-вече чрез правилна душевна нагласа, изключваща негативни чувства, като омраза, злоба, ревност, страх… Чрез насочване вниманието именно навътре към тази наша вътрешна сила, наричана от Кейс „Духът на Силите”. Докато с търсенето на помощ отвън, извън Аза, не може трайно да се изгради здрав организъм.

   Този негов извод бил потвърден и от заключенията на американската Асоциация за изследвания и просвета, която наблюдавала лечебните методи на Едгар Кейс. В тях се казвало, че хората, лекувани от него, се радвали на значително подобрено здраве, благодарение на психическото, на духовното лечение.

   А сега, когато има бум на психическите заболявания, работата на Едгар Кейс се радва на едно възродено внимание. И много лекари, търсейки верните пътища към разгадаване мистерията на много болести,

я изучават с по-голям интерес, отколкото в миналото.

Статията е прочетена 6296 пъти
Назад към брой 58Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024