Бъдещето е на енергийната, холистичната медицина в брой 57

Бъдещето е на енергийната, холистичната медицина
Категория: Екология, здраве

Здравето ще се гради с баланс, разум и осъзнаване на духовните закони

И в миналото, и сега се раждат деца, нужни за своето време

на снимката: Вилма Михайлова

На 11.01./Световния ден на благодарността/ д-р Вилма Михайлова изнесе в Кърджали лекция на тема: „Хранене и здраве”. Съвпадението дойде като потвърждение на много често разглежданата в нейната вече 15-годишна практика на холистичен лекар необходимост да благодарим всеки ден за ценния ни дар – живота, да му се радваме, да се грижим за него. Търсейки най-добрите пътища за постигане на здрав и хармоничен организъм, тя неуморно обогатява своите познания, като посещава семинари и обучения по цял свят, специализира психоанализа и хомеопатия в Индия. Работила е като завеждащ детско болнично отделение, но истинската си лекарска реализация, по нейните думи, постига чрез медицината на бъдещето – холистичната /от гръцкия „holos” – „цял, цялостен, интегрален”/ и представлява пълноценна медицинска система за профилактика и лечение, която мощно подпомага естествения стремеж на човешкия организъм към самоизлекуване. По настоящем е управител на Медицинския център „Хирон-София”. А като педиатър, д-р Михайлова отделя особено внимание на здравето на децата, на ролята на суперхраните в детската възраст, на мястото на хомеопатията и профилактиката в тяхното лечение, на храненето на бъдещите майки с биогенни и биотонични храни, като накиснати и покълнали ядки, житни растения и семена, пресни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, свежо изцедени сокове, богати на ензими, витамини, органични минерали и други биоактивни вещества, както и с клетъчните суперхрани. Затова е много подходящо точно пред Деня на родилната помощ, Бабинден / по стар стил на 21 януари/, да я попитам за някои неща, свързани с този дълбоко уважаван и почитан празник.

- Д-р Михайлова, как си представяте съвременното „бабуване” днес?

-  Като здраво стъпило на базата на извечните корени, защото истината си е една и съща и само би било добре по-често да си я спомняме. Но трябва да сме готови  и в условията на новите реалности да посрещаме идващия на бял свят нов човек със същата, като в миналото, че и много по-голяма любов и радост.

- За жалост, доста мечтаещи си за този момент жени не могат да го дочакат.  В резултат на какво? И как им помагате?

- Бездетието, обикновено, е енергиен блокаж, който трябва да се разблокира, като този процес премине най-вече през любовта.Защото истинското здраве се корени в изпълнението на Божията любов. Ние тук помагаме чрез хомеопатия и чрез възстановяване на определени дефицити. Много често безплодието се дължи на липса на цинк, както и на някои незаменими мастни киселини, а както знаем, те са в основата на изграждането на хормоните. Така че, когато премахнем клетъчния глад чрез балансирано хранене и с хомеопатия, балансираме трите енергийни тела и решаваме проблема. И тук, както и при всички наши пациенти, помагаме с нашите холистични методи, като просто събуждаме индивидуалните потенциални сили на човека, за да може той да се справи сам с положението, да поеме отговорност за своя избор. Подпомагаме го, разбира се, преди всичко с информация, със съвети по отношение на храненето, на активизирането на имунната система, промяната на отношението и погледа към болестта, осмисляне на духовните й причини. Провокираме неговата интелигентност, т.е. неговото адекватно поведение в конкретната ситуация. Защото еднозначни отговори няма и универсални рецепти също няма. Важното е да се научим да приемаме всяка една ситуация спокойно, разумно, смислено и да можем да откриваме доброто сред случващото се на пръв поглед „зло”.

- Дали пък с различните аномалии, свързани с раждането, не изплащаме някакви грехове?

- През всяко едно време е имало и проблемни раждания на базата на различни инфекции. Всяко време си носи своите особености и характерни белези. Но винаги става така, че се раждат деца, носещи своите конкретни програми, деца, които са адаптирани и нужни за своето време, а също и можещи да посрещнат това, което им предстои. А ние сме длъжни да уважим тази закономерност и да ги отглеждаме с любов, като не им пречим да се развиват, като подпомагаме тяхното развитие, за да могат да изпълнят духовната си мисия, с която идват.

- Напоследък зачестяват случаите на генетични мутации, на повечето вродени и автоимунни заболявания. И тук ли причините са най-вече духовни, енергийни?

- Разбира се. Дори и нашият страж /имунната ни система/ ни предава, когато не правим връзка с духовното същество в себе си, с Духа си, когато забравяме и игнорираме този наш най-висш Аз. Когато се „разфасоваме”, не сме в енергийната цялост на нашите три енергийни тела. Когато не сме изградили връзката дух, душа и тяло чрез правилните мисли, чувства и действия. И чрез адекватните си решения и действия, според конкретните случаи и ситуации. Тогава си плащаме за нарушените от нас  духовни и физически закони, като си плащаме с болести всичко дължимо. Така и мъжът, и жената, когато нямат общ егрегор, общо енергийно поле, на любов и единение, децата им не са здрави, често боледуват. Промяната към добро ще дойде именно с осъзнаването на тези неща.

- Дано е и по посока на увеличената раждаемост, на правилното хранене и възпитание на децата…

- Лека-полека и това започва да се случва. Ето, има например засилен интерес към раждане в други условия, по-близки до домашните, а също и по домовете, с лекарски екип, разбира се, но в присъствието на близките хора.Родилката да не е изолирана и сама с вълненията и притесненията си. Кърменето също вече се връща, докато доскоро на мода беше изкуственото хранене. Но след като се видяха последиците и резултатите, развитието на множество алергични процеси, настъпи едно осъзнаване.

- Има и друга версия, според която сега повече от всякога майчината кърма е токсична, поради тоталната замърсеност на средата, храната, водата…

- Това може да бъде измислено само от фармацевтичните компании, от бизнеса, който е заинтересуван да си пласира своите адаптирани детски млека и храни. Тъй като протеинът от кравето мляко е пригоден само за телето, той се адаптира, хуманизира се от производителя така, че да се пригоди към майчиния протеин, като първо се разгражда и преструктурира, за да наподоби човешкия. Това е много сложен биохимичен процес с участието на много други вещества, които предизвикват алергични реакции. Докато чрез един много сложен биохимичен процес природата си върши своето, за да преработи и пречисти попадналите в бъдещата майка отрови и детето да може да получи безценната и незаменима с нищо друго енергия на кърменето.

- А добре ли постъпват бездетните семейства, които правят всичко възможно да се сдобият с рожби чрез новите възпроизводителни технологии, които днес църквата се старае да оспори?

- Този стремеж за продължаване на рода е инстинктивен и разбираем. Дори в миналото, когато е нямало днешните модерни технологии, понякога той е бил подпомаган с някои компромиси от морална гледна точка. Днес пък се отиде до другата крайност – неприемане на невъзможността за възпроизводство. А истината винаги е стояла по средата, тоест всичко да се прави с мярка, с разум. И все пак, в 21 век трябва да бъдем с духа на времето, в което живеем. Щом новото е дошло, значи то трябва да съществува. Но всеки случай трябва да се разглежда индивидуално, адекватно с конкретната ситуация. Нито нещо да се отрича напълно, нито да се приема изцяло като норма.

- Така че Бабинден да се превърне в един непрекъснато обновяващ се стремеж…

- Да, доброто в традициите ще си остане. Но, за да се освободи място за новите знания, се изисква и освобождаване от някои от старите. Тази енергия на раздяла с догмите, на разкрепостяването, на осмисляне на ценностната система, на другата гледна точка, винаги е била необходима, за да не изпаднем в така деструктивния застой. Много често в този процес на обновление, обаче, се наблюдава и връщане към някои позабравени и пълноценни поведенчески и мисловни модели. Но ключовото изискване ще бъде баланс, хармония. Всяко преминаване в крайностите няма да остане във времето.

 

Интервюто взе Лияна Фероли

Статията е прочетена 1279 пъти
Назад към брой 57Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024