Рецепта за коледната трапеза! в брой 56

Рецепта за коледната трапеза!
Категория: Сърцето, душата

ДОБРАТА ДУМА  КАТО  ОСНОВНО ЯСТИЕ

Тази рецепта за здравословен живот я знам от родителите си. Те пък – от своите – и т.н. чак до Адам и Ева. Напоследък чета, че физиците я изследват с най-модерни технологии (въз основа на т.нар. „Кирлианов ефект“). Затова рецептата ми не е нито авторска, нито подобрен вариант. А познат от древността кулинарен шедьовър за здраве и благоденствие. Хем познат, хем непознат. Затова я предлагам.

Необходими продукти:

добро настроение (ако не е, по-добре го потърсете по модела „Тримата братя и златната ябълка“)

1 чаена лъжичка (или кафена – ако нямате под ръка) „обичам те“ – може да се забърква, без да се изрече на глас

1 чаена лъжичка „благодаря“ (не може по-малко!  - и непременно се казва на глас),

подправки: разбирам те, бих искал(а) да помогна, с удоволствие и др. подобни, без да се пресолява с тях, за да „не потънете“ в пикантерия и да пропуснете сладостта на основното ястие.

Начин на приготвяне:

Въоръжавате се с добри мисли към човека или хората, за които приготвяте този специалитет. Понякога е лесно – и те са от същата кръвна група. И имат или бързо влизат в добро настроение. Друг път е адски трудно. Срещу Вас са децата, които не искат и да чуят; съпругът (та), който и да слуша, мисли за своите рецепти; студентите, които вечно закъсняват за лекции или не знаят отговора на въпроса. Мисията изглежда невъзможна. Но за да се получи крайният резултат – да се излъчи светлината на добрата дума – трябва да я кажете. Хем на глас, хем с добро чувство.

Защото:

Зад думите се крие смешка.
Животът все пак е игра.

Играем ли го по-човешки,
от дума пръква светлина.

Тези, които са дешифрирали със сърцето си рецептата, да спрат дотук. А за кандидат-майсторите ето няколко любопитни факта.

Добрата дума е магьосница, която привлича към себе си други добри думи. Получава се лавинообразен ефект с непредвидими кулинарни експлозии.

Добрата дума в нашите уста е „манна небесна“ за фините (невидимите) ни физични тела, а това значи – здраве.

Добрата дума може да бъде взаимозаменяема - като основно ястие, предястие или десерт в кухнята на живота. Защото е най-силната, пълноценна и засищаща храна в човешкото общество.

Добрата дума на родния език – за нас българския – е основно ястие на нашата духовна трапеза. Хубаво е да използвате „тенкю“, „спасибо“, „евхаристо“ (благодаря съответно на английски, руски, гръцки) и т.н. Но казана на майчиния език тази дума кара фините Ви тела да танцуват от радост. На всеки друг език тя е десетки пъти по-слаба от родната.

Добрата дума е ключ към необятната и прекрасна Вселена, а човекът е дошъл тук, на Земята, за да го намери.

Статията е прочетена 273 пъти
Назад към брой 56Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024