ЕСЕННИ ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ В БУРГАС в брой 53

ЕСЕННИ ЛИТЕРАТУРНИ ПРАЗНИЦИ В БУРГАС
Категория: Изкуство, култура

По традиция Есенните литературни празници в Бургас се провеждат ежегодно през месец октомври. Културен център „Морско казино”, БХГ „Петко Задгорски” и РБ „Пейо Яворов” предоставиха своите зали за участници и почитатели на писаното слово. На откритата сцена „Охлюва” беше даден официалния старт на Есенните литературни празници с „Поетичен звездопад за Бургас”. Последваха рецитали по стихове на Боян Чимов „Град върху морето”, „Поезия отвъд Балкана”, „Парченце залез между пръстите” – млада поезия, „Хоризонт преситен от лодки” – модерна поезия, „На поетични криле” – поезия от Созопол, „Морето ни свързва” – музикално-поетична  вечер на поетите Тома Троев, Светла Гунчева и Мина Кръстева, „Още веднъж за любовта” – вечер на любовната лирика, „Поети с китара” – вечер на бардовете, представяне на „Алманах Бургас” – издание на Община Бургас и списание „Море”.

Наред с поетите достойно се представиха и прозаиците – вечер на прозата „Магията на думите”, премиера на роман в разкази на Николай Фенерски „Не казвай на майка ми”, „Лъжичка мед от дявола” – странджански приказки от Кузман Кръстев, „Ретро Бургас – 2” на Соня Кехлибарева, писателите гости от Турция Якуб Делиюмероглу и Ислям Ерди, премиерата на книгата „Петко Росен” – 4-8 том и други.

С кръгли годишнини и книги отбелязаха присъствието си в литературния афиш на Бургас поетът Манол Михайлов и СНЦ „Артпиерия”.

Своята 20-годишнина СНЦ „Артпиерия” отбелязва със съпътстващи изяви през цялата 2012г. С музикално–поетичен спектакъл на свещи започна представянето на „Антология Артпиерия”. В съпровод на пиано, цигулка и шума на вълните свои стихове прочетоха Евгений Апостолов, Мариана Праматарова, Калина Вергиева, Стефка Бакалова, Константин Корадов и Васил Костов.

Интересни прояви в тазгодишното издание на Есенните литературни празници в Бургас бяха вечерта на фантастиката „Фантазия, родена от вълните”, вечерта на хумора „На шега”, с участието на актьора Стоян Памуков, срещата с Александър Секулов от Пловдив и Татяна Йотова от Айтос, която представи своите „Пеещи стихове”.

Овациите и възхищението на бургаската публика събра филма „Тя мина. Мина” на режисьора Уляна Матева и Тодор Иванов. Филмът е представен във Франция през месец юли тази година и на „Яворови дни” в гр.Поморие. Сниман е в Париж и гр.Елена. Къща-музей „Яворов” – Чирпан, и авторите на филма пристигнаха в Бургас по покана на „Артпиерия”. На премиерата присъстваха представители на Община Бургас, много граждани и ученици от училище „Пейо Яворов” в Бургас.

Пожелаваме успешно представяне на всички участници и организатори и на следващото издание на Есенните литературни празници в Бургас.

Статията е прочетена 463 пъти
Назад към брой 53Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024