Мистериозната картина в брой 49

Мистериозната картина
Категория: Изкуство, култура

Освен лечителство Шлятер проявил сред човечеството и таланта си на художник. Верен на ангелската си природа да притежава и проявява многостранни дарби, той нарисувал и завещал на хората най-магнетичната и реалистична картина на човешката съдба - на Второто пришествие и петте врати на спасение на човека. Нейната стойност като цветово съчетание на маслените бои, като композиция и като езотерично съдържание се равнява на цял учебник по човешка еволюция и същевременно е милион пъти по-ценна и скъпа от шедьовъра на Леонардо „Мона Лиза”.

Картината се казва „Пентаграма”, рисувана е в чужбина и е дарена от автора през 1922 г. на школата на Мировия учител в България. Докарана е във Велико Търново в специална дървена рамка с врати и веднага е поставена за духовна работа в молитвената стая в къщата, където се е помещавал Учителят. Неговите ученици записали в спомените си това събитие:

„През 1922 г. се поставя в молитвената стая големият цветен Пентаграм на върха с Учителя. Нарисуван е с маслени бои и с добавени нови символи от славянския художник, ученик на Учителя - Ф. Шлятер. Пентаграмът е изпратен в Търново от чужбина. Имал е голяма лечебна сила.”

Едно от чудесата на това изобразително творчество е трансценденталният път на създаване. Мировият Учител и Шлятер нямат физически срещи, но художникът съвсем точно е предал образа му, поставяйки го на централно място в картината – на върха на Пентаграмата, там където му е мястото като Всемиров учител и като въплъщение на Духа на Истината. Къде и как Шлятер е видял Учителя? И по какъв начин Учителят му е позирал?

Това, което на физическо поле е загадка и чудо, в окултизма има точно обяснение: Не само образът, но и цялата дълбока идея, вложена в картината, са пресътворени чрез откровение, по време на доста астрални срещи на двамата. При срещите художникът е наблюдавал и негласно е използвал Учителя за модел. Така че техните контакти са извън всякакво съмнение. Във физическия свят творческият процес се нарича откровение по време на видение. Така е и документирано:

„През 1922 г., когато се отваря Школата, в молитвената стая във вилата, където стават съборите в Търново, се донася цветният Пентаграм. Пренесен е в специална плоска кутия с неговите размери. Съвременниците Боян Боев и Борис Николов твърдят, че е бил голям, колкото „една стена”... Цветната картина, запазена и до днес, е подписана Ф. Шлятер, 1922г. (точната дата не се чете) и има размери, според С. Няголов, 180 /138 см. Шлятер не е известен художник и няма спомени за него. Твърди се само, че е ученик на Учителя, че е славянин и че е нарисувал образа на Учителя в Пентаграма ВЪВ ВИДЕНИЕ.”

Огромна кутия с двойно дъно пренасяща мистериозна безценна картина, обслужваща нуждите на тайнствена окултна Школа - всичко това ни пренася в загадъчен свят на Мъдрост, Божествени Слова и свещени скрижали, в които съзираме още една тайна: Мировият учител е в България, във Велико Търново; не е напускал страната нито през въпросната 1922, нито в предните две десетилетия. И изведнъж му донасят огромна пратка от далечна чужбина – мистериозна картина, за верността на която Учителят ЛИЧНО СЕ Е ПОДПИСАЛ! Подписът му в голям размер седи в дясната част на картината на централно място. Как е станало това поредно чудо?

Окултната наука дава точен отговор: Мировият учител се излъчва от тялото си, напуска България и посещава своя приятел Шлятер, като му дава точни наставления за езотеричното съдържание на композицията, след което художникът започва своята работа. Учителят често се излъчва и отблизо следи графичното и цветово нанасяне на Висшите идеи върху платното. Когато картината е готова, Учителят отново идва астрално, хваща ръката на Шлятер и чрез нея физически изписва върху грунта собствения си подпис.

Освен чудото на напълно автентичния подпис, пристигащ при притежателя си от чужбина, можем уверено да разкрием, че картината е изцяло кабалистична, съдържаща всички тайни на антропогенезиса, на Дървото на Живота и на Царството Божие, както и Пътят до Него! Всяка една от изброените тайни е отделен свят, преминаването през който зарежда с огромна магнетична сила. Учителят в разговори и в писма, признава този факт:

„Няма болест, която да не може да се излекува пред тази картина. Това е оригиналът. Този образ да бъде постоянно в ума ви.”

„Вие трябва да знаете, че от Пентаграмата излиза ДИНАМИЧНА СИЛА. Пентаграмата е извор на светлина, от тази форма излиза светлина.”

Който иска да се лекува, или да се зареди със сила, може да потърси и да си купи този шедьовър.

Статията е прочетена 1215 пъти
Назад към брой 49Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024