ХЕМАТИТ в брой 45

ХЕМАТИТ
Категория: Минералотерапия

р. гематит, кровавик; a. hematite; н. hematit, roteisenstein; ф.hematite; и. Hematites

Химичен състав: Fe2O3, с примеси от титан (Тi), алуминий (Аl), Н2O, Fе2+ и си- лиций (Si). Името идва от гръцки език – haimathites (кървав). Твърдост 5,5 - 6.Цвят: от стоманено черно до червено, с характерен метален блясък.

Среща се във вид на плочести кристали в агрегати, като бъбрековидни образувания и основно като плътни маси. Суровина за добив на желязо.

В бижутерията хематитът се използва като полирани плочки за гердани, гривни, висулки, пръстени и др. От него изработват малки пластики, пирамиди и топки.

Като амулет пази от негативно физическо въздействие и нараняване. Почти във всички гробници на фараони били открити амулети от хематит.

Като талисман във вид на украшения подсилва жизнеността и издръжливостта на притежателя си. Използват го като магически камък за очертаване на кръг с червен цвят за ограничаване на негативното външно въздействие. Според литотерапевтите при контакт на тялото с енергията на желязото в хематита се стимулира образуването на червени кръвни телца. Регулира кръвното налягане чрез енергийно въздействие върху кръвта.

Находища има в Бразилия, Украйна, Русия.
В България хематит има на отделни места в находище Кремиковци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Из „Камъни за нашите души

Статията е прочетена 1215 пъти
Назад към брой 45Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024