Минералотерапия - МАГНЕТИТ в брой 42

Минералотерапия - МАГНЕТИТ
Категория: Минералотерапия

МАГНЕТИТ - р. магнетит; а. magnetite, magnetic iron ore; н. magneteisenerz, magneteisenstein, magnetit; ф. magnitite, fer oxyduli, pierre d,aimant; и. magnetita

 

Името идва от историческата област Магнесия (Magnesнa) във Фесалия, Гърция. Химичен състав: Fe3O4. Съдържа примеси - титан (Ti), магнезий (Mg), алуминий (Al), ванадий (V), хром (Cr), никел (Ni), кобалт (Co), манган (Mn), германий (Ge). Среща се във вид на дребнозърнести плътни маси, понякога сферолити с диаметър до 10 см и дендрити. Непрозрачен, с черен цвят и метален блясък. Твърдост: 5,5 - 6.

 

Силно магнитен.

 

Има една теория, че този камък е създаден не само в резултат на геоложките процеси, но и от клетки на високо организирани животни. Той е един от основните минерали за получаване на желязо чрез металургична обработка. Не се използва в бижутерията. В Индия в миналото съвършените кристали от магнетит са били използвани за имитация на черни диаманти.

В древността наричали магнетита „пазач”, „Херкулесов камък” и „кръвен камък”, което отразява негови уникални лекуващи качества. В източната медицина способността да притегля метални предмети свързвали с наличието на особена заложена в него сила, която китайците наричали „сила на майчината любов” - Ци. Смятали го за женски камък, притеглящ към себе си метални предмети така, както жената със силата на красотата си притегля мъжките погледи.

 

Най-голямата магия на този камък е магнитното му свойство.

 

Първо в древен Китай от магнетит са изобретили компас за моряци, по форма приличащ на съзвездието „Голямата мечка”, също ориентир в морето.

Литотерапевтите препоръчват при възпаление на болните вътрешни органи да се поставя магнетит върху техните проекции на кожата. Помага при лекуване на всички форми на ревматизъм, за зарастване на рани и счупени кости и

 

за пречистване на кръвта

 

чрез пиене на вода, заредена за едно денонощие с магнетит. Докосване до главата за минути премахва главоболието. Понастоящем в магнитотерапията за лечение на артрити и ставни проблеми съществуват много лекуващи апарати на базата на магнити. Произвеждат се магнитни гривни, а магнитни топки използват за масаж.

Магнетитът е един от малкото камъни, които влияят стимулиращо върху всички чакри, и това е свързано със структурата на магнетита. И оттам идва негово взаимодействие с човешкото биополе. В народната медицина на много страни от древността при обща слабост на организма и анемия го добавяли във вид на прах към храната.

Магнетитът се смята за силен амулет, отблъскващ негативната енергия, идваща от враговете. Като талисман помага за отстраняване на противоречия между близките.

Най-известните находища са в Швеция, САЩ (Ню Йорк, Ню Джърси, Юта), Норвегия, Украйна, Русия.

В България находища на магнетит има в Ямболско, Ихтиманско, Странджа.

 

 

Из „Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 5928 пъти
Назад към брой 42Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024