Биодинамична характеристика на месец юли 2012 година в брой 41

Биодинамична характеристика на месец юли 2012 година
Категория: Екология, здраве

Лунен календар

 

За разлика от други години сега в движението и позициите на планетите се очертава стабилност. През целия месец те се намират в едни и същи съзвездия.

Борбата ще бъде между студения земен елемент, идващ от Телеца и Девата чрез Венера, Юпитер, Марс и Сатурн, и водното стопанство от Риби и Рак, активирано чрез Уран и Меркурий.

Единствено Плутон активира топлината от Стрелец.

Очакванията ни са юли да не е истински летен месец за компенсация на юнските горещини. В началото на месеца Слънцето е пред Близнаци, но от 19-ти юли застава за цял месец пред водното съзвездие Рак.

Възходящата луна до 16-ти юли и последните дни на месеца дават отлична възможност за прибиране и преработка на качествена плодна реколта. Успешно и трайно подготвяне на компоти, сладка и конфитюри. Точното време е дни „плод” и „цвят”.

Началните дни на юли са подходящи и за косене и прибиране на сеното. Възходящата луна е благоприятна за сеитба на късни моркови, репички и марули. Използваме предварително приготвени лехи и по-прохладни дни, според вида на растенията. Малко неща остават за садене от земеделската ни година - предимно зелеви. Използваме съответните дни с воден импулс по време на низходяща луна. Това е и подходящото време и за лятна резитба на овошките (на зелено).

Достатъчни са и дните за работа с компоста (те са посочени в календара). Нужно е да преработим купчината, да вкараме повече кислород и да проконтролираме влагата. Имаме и нови материали, за да правим нова купчина в посочените дни.

Биодинамичните фермери имат малко време за препарата „кора от дъб”, който се използва в компоста от 18 часа на 18 юли до 12 часа на 19-ти юли и веднага се заравя в земята на по-влажно място.

За борбата с охлювите рано сутрин на дни „цвят” почвата се пръска с препарат 501 (кварц в рог) или се събират 10-15 броя, изгарят се в метален съд и стритата финно пепел се ръси в градината. Точното време е от 10 часа на 19 юли до 22 часа на 20-ти.

Отново препоръчваме на 1-ви, 23-ти след обяд и на 24, 29-ти да не се работи в градината.

Феномен от астрономическа гледна точка през месеца е 5 юли – най-голямата отдалеченост на Земята от Слънцето (Афелей) - 152 милиона км.

Успешен месец и добра реколта!

Биодинамичен фермер, с. Бачково

 

Статията е прочетена 651 пъти
Назад към брой 41Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024