БИОДИНАМИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НА МЕСЕЦ ЮНИ 2012 ГОДИНА в брой 40

БИОДИНАМИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НА МЕСЕЦ ЮНИ 2012 ГОДИНА
Категория: Екология, здраве

След феномена „Рижа луна”, допринесъл за аномалиите на времето от 21 април до 20 май, очакваме по-нормално време през юни.

Имаме по-равномерно разпределение на планетите, и особено през втората половина ще очакваме Mарс и Плутон да приведат топлинните сили в действие.

Най-важно за месеца е прибирането на първите плодни реколти от череши и ягоди, а към края - и на ранните праскови. За целта използваме „плодни” и „светлинни” дни при възходяща луна. Така ще получим качествен плод с възможност за трайно консервиране.

Още в началото на месеца започва летежът на черешовата муха. За да сме спокойни за късните череши, на дървото окачваме жълти летливи ленти с нормален размер 10/25 см. По големите се срязват с остър нож до този размер. Броят им зависи от големината на дървото и варира от 3 до 7. Винаги се поставят от южната страна на три нива - ниско, средно и на по-високите клони.

Другата основна дейност е коситбата на ливадите. Ще добием качествено сено, ако косим рано сутрин в дни „цвят”.

Сега е моментът за прореждане на плодовете на овошките, ако това не е направено през май. Точното време е низходяща луна, дни „плод” и „цвят”. Събраните плодове поставяме в компостната купчина. Имаме достатъчно дни за довършване на нейното изграждане. Покриваме я, за да не се преовлажни от дъждовете, и есента ще имаме добър компост.

На пчеларите напомняме, че през този месец са последните дни от годината за биологично премахване на акара - Вароа. Събираме с пинсети десетина броя, изгаряме ги в метален съд, пепелта стриваме в хаванче (динамизираме) и с финна солничка внимателно поръсваме между питите. Точното време за тази дейност е от 19 часа на 16 юни до 20 часа на 18 юни - последно за годината. Качествен мед се центрофугира само в дни „плод”, а през „водните” дни на Риби, Скорпион и Рак кошерите не бива изобщо да се отварят.

За производство на пчелите-майки са подходящи само дните „цвят”. Най-доброто време през месеца е 29 юни - целият ден.

Месецът е благоприятен и заради малкото дни, неподходящи за работа в градината – 3ти, 5ти и 6ти след обяд.


Димитър СТОЯНОВ, биодинамичен фермер
Статията е прочетена 717 пъти
Назад към брой 40Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024