СТАНИСЛАВ МАРАШКИ С НАГРАДА ЗА ХУМОР в брой 40

СТАНИСЛАВ МАРАШКИ С НАГРАДА ЗА ХУМОР
Категория: Изкуство, култура

Станислав Марашки е носител на специалната награда на Българското национално радио за проза на Шестия национален хумористичен конкурс в Кубрат. Призът на БНР, който тази година се присъжда за първи път, беше връчен на 4 май т.г. от председателя на журито Борис Арнаудов и е признание за разказа „Почетен гражданин”. Останалите награди за проза бяха поделени между Димитър Бежански, получил първа награда, Петър Софрониев - втора и Спас Вутев - трета.

„Идеята за разказа възникна спонтанно в мое писмо до Радостина Байчева, главен редактор на казанлъшкия в-к „Долина” - сподели авторът. - Той беше представен за първи път пред публика на 5.01.2012 в бургаското „Морско казино”. Тогава участвах в литературно четене, посветено на 164-ата годишнина от рождението на Христо Ботев. Доразвих идеята до разказ специално по този повод и чрез него исках да направя косвено своеобразен реверанс към сатирика Ботев, който е неотделим от лирика Ботев - мисъл, която изразих преди прочита на творбата.”

Темата за титломанията, застъпена в разказа, чийто аспект е присъждането на държавни отличия без реални заслуги, не е нова в литературата. Почетният гражданин на Станислав Марашки е далечен „братовчед” на доктора от „Д-р” на Бранислав Нушич, който според бургаския сатирик има множество двойници и днес.

Клуб „Морски таралежи”

Статията е прочетена 626 пъти
Назад към брой 40Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024