Важна културна изява в брой 40

Важна културна изява
Категория: Изкуство, култура

На 2 май т.г. в читалище „Славянска беседа” Клубът за поезия и музика „Св. София, Вяра, Надежда и Любов” при Съюза на писателите от интернет към читалище „Райко Алексиев” проведе литературно тържество по случай издаването на „Алманах – II”, чрез издателска къща „Новата цивилизация”. В алманаха са представени творби на 23-ма поети – членове на клуба.

Хор „Сияние” при читалището, с диригент Бисерка Овчарова, откри тържеството с патриотични песни като „Хубава си, татковино” на Емануил Манолов, „Майко родино” на Ангел Заберски, песни от класиката като „Вени Иезу” на Керубини и др. Художественото изпълнение на хора приповдигна настроението на публиката и на участниците в програмата. Изпълнена бе за пръв път песен, посветена на хор „Сияние” от композитора Иван Баръмов и поетесата Василка Петрова – и двамата са хористи.

Гост на тържеството бе акад. Атанас Панчев – директор на ИК „Новата цивилизация”, издател на вестник „Квантов преход”. В словото си той подчерта, че „поезията като вид словесно изкуство е безспорно най-древното. Нейното начало е в ритмичното слово, слято с мелодията, ритуала още в праисторически времена.” Силно застъпени са стихотворенията за родината и за предназначението на човека в обществото.

Г-н Вълчо Камбуров – ръководител на Клуба за поезия и музика, поет, преводач, член на Съюза на независимите български писатели - изказа мисли за значенията на понятията „поезия, поети, вълшебните чудеса на СТИХА и РИМАТА и че са щастливи онези, които се намират в Храма на поезията.” Камбуров прочете няколко свои стихотворения. По-късно в реда на мислите за поезията Аспарух Вангелов – по образование филолог и философ – привърженик на критическия реализъм, допълни, че поезията има много поетични лица, т.е. различни жанрове. Едни поети пеят за любовта, обичта, други възпяват природата, цветята, нежността, трети – патриотизма, храбростта в името на род, родина, а много бият по асоциалните проблеми – престъпността, тероризма, алчността, завистта. Вангелов призова поетите да извадят своите поетични саби и да наказват всеки, който граби. Всеки поет, певец, творец в това размирно време, да бъде будител на обществената съвест и да се противопоставя на асоциалните явления.

С ентусиазъм и с певческа висота бяха изпълненията на музикалната формация „Усмивка” към клуба, с художествен ръководител и корепетитор Петър Вангелов и с диригент Симеонка Качулева.

Певиците Веска Лазарова и Теменужка Димитрова, получили първи награди на националните фестивали в гр. Кюстендил през 2010–2011 г., завладяха публиката с разнообразни песни и със сценичните си умения. Вълчо Камбуров с авторската си песен „Копнение” показа, че се оформя и като композитор, създал над 30 песни.

Поетесите Румяна Лякова, Василка Петрова и поетите Вълчо Камбуров, Никола Статков, Латун Латунов и Аспарух Вангелов изпълниха свои стихотворения, поетично възвание, и разкриха стихотворна зрялост и висока гражданска позиция.

От изказванията на академик Панчев и на поетите Камбуров и Вангелов и чрез рецитираните стихотворения от членовете на поетичния клуб се утвърди в слушателите истината, че целта на всяка книга, издадена от ИК „Новата цивилизация”, е да дава не само научно и духовно познание, но и да буди съвестта на всеки читател да цени живота, мира и красотата.

Всяка епоха ражда борци,
на висша нравственост творци.
Такива народът възхвалява,
стреми се да им подражава.
Животът е на Космоса вечността,
на Божествения разум – мъдростта.

Програмата на литературно-поетичната вечер бе водена от Слава Павлова – секретар на читалище „Райко Алексиев”.

 

 

 

 

 

 

Статията е прочетена 658 пъти
Назад към брой 40Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024