Археологически комплекс „Източна могила” край село Караново БЕЗЦЕНЕН ИЗТОЧНИК НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТРАКИЙСКИТЕ ПОГРЕБАЛНИ РИТУАЛИ в брой 40

Археологически комплекс „Източна могила” край село Караново БЕЗЦЕНЕН ИЗТОЧНИК НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТРАКИЙСКИТЕ ПОГРЕБАЛНИ РИТУАЛИ
Категория: История

Районът около село Караново, Нова Загора е известен с 26 могили. Мястото е обитавано от дълбока древност – следи от живота през бронзовата епоха и неолита са открити в седемте слоя надграждания в селищната могила, където са намерени многобройни артефакти от поминъка на населението – предимно глинени съдове, керамика, сечива и огнища. По-късно този участък е обитаван от траките одриси. Богатите тракийски погребения в могилите стават обект на иманярски набези. Останките на повече от 200 колесници са открити у нас от иманяри. Обикновено след тях работят археолозите. Такъв е и случаят с откритата тракийска колесница в Дългата могила през 1976 г. от археолога Митьо Кънчев. Двуколките от типа „цизиум” са традиционни както по изработка, така и по употребата им в бита на тракийските владетели. Музеят в гр. Нова Загора единствен в света притежава 3 двуколки (колесници) от 1в. сл.Хр.

Колелетата на античната кола са с диаметър 1,20 м. Украсата е богата на ярема и сбруята на конете, а четириколките са с два коня и куче.

През 2008 г. екип от специалисти под ръководството на археолога Веселин Игнатов разкопават 13-метровата Източна могила край с. Караново. Попадат на изключително богато ритуално погребение на колесница на тракийски аристократ от 1в. сл.Хр. Колесницата е с четири колела 1,2 м, 12 дървени спици, шини от ковано желязо с посребрени фигури на Ерос върху пантери, бронз по сбруите на конете. Апликацията на задната част на колата е декоративна пластина от три вида метал – мед, сребро и платина. Представлява сцена от античен храм с празнична украса – четирилистни детелини, лаврови клонки и гроздове. Декорацията на колесницата включва и бронзов бюст на Херакъл и две глави на Горгона Медуза. Това произведение на изкуството е на 18 века и е единствено от този вид в света. Ловното куче на аристократа е погребано встрани от колесницата с конете, на специален подиум.

Гробът на аристократа е положен върху каменна основа, изграден от тухли с натрупване. В него археолозите намират три златни пръстена, сребърни монети, златна монета на Тиберий, оръжие, стъклени и глинени предмети за бита, изключително фина изработка на стъклен ритон, две сребърни чаши с позлата, сребърна лъжица, метална тока от колана на починалия и други вещи, останали непокътнати след трупоизгарянето и необходими му за задгробния живот, според вярванията на траките.

В околностите на могилата е открито и ритуално погребение на жена с огърлица и пръстен, а в близост е Дългата могила, в която са намерени лекарски принадлежности и двуколка.

Всичките открити артефакти дават великолепни сведения за живота, бита, ритуалите и изкуството на траките.

Съвременна възстановка на античната колесница, открита в Дългата могила от археолога Митьо Кънчев през 1976 година.

Снимка: Венета Павлова
Уникалните сребърни чаши с позлатени орнаменти. Снимка: БГНЕС

 

 

 

 

 

Статията е прочетена 2904 пъти
Назад към брой 40Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024