ЛУНЕН КАЛЕНДАР в брой 39

ЛУНЕН КАЛЕНДАР
Категория: Екология, здраве

Биодинамична характеристика на месец май 2012 г.

През този месец навлизаме в активната и много важна част на годината. Това е период, който ще ни помогне по-добре да тълкуваме КАЛЕНДАРА и да си доказваме на практика неговата същност, да влезем в добър контакт с природните ритми и да усетим тяхното въздействие.

Изискването към стопаните е повече да мислим и да работим в градината с желание и с много любов.

Всички усетихме ефекта от феномена „Рижа луна” с драматичните промени на времето в малки интервали. Ще напомня, че той продължава цял лунен месец, от 21 април до 20 май. Особено застудяване се очаква на 11, 12, и 13 май, когато ще властват „ЛЕДЕНИТЕ СВЕТИИ”. Да се надяваме, че това не се отнася за всички райони на България.

За резките промени ще допринесе и противоположното разположение на планетите и борбата между техните различни импулси. Силното водно въздействие идва от Уран, подкрепен до 8-ми от Меркурий. Студеният земен елемент идва от Венера и Сатурн. Трудна е задачата на Марс и Плутон да противопоставят топлинното въздействие от Лъв и Стрелец. В края на месеца има ново групиране с увеличаване на земния хладен импулс, когато към Венера и Сатурн се присъединяват Юпитер и Меркурий.

Друг важен момент в градината е ваденето на биологичните препарати. Престояли една година, те са заредени с енергия и ще ни помогнат за добър контакт с космоса. Точното време за изваждане и съхраняване в специални маркирани сандъчета е от 16 до 20 май, по време на възходяща луна.

Последната възможност за присаждане на калем за тези стопани, които не са успели през април, е от 9 май от 2 ч. до 11 май в 4 ч.; от 13 май от 12 ч. до 14 май, 14 ч.; от 18 май, 12ч., до 20 май, 11ч.

Картофи за консумация трябва да се сеят след 8 май, след затопляне на земята – точното време е земно съзвездие с коренов импулс. Помните разликата, нали - картофи за семе сеем в топлинни съзвездия при възходяща луна.

През м. май започва и косенето на ливадите - винаги в дни цвят-светлина, при възходяща луна.

При поява на колорадски бръмбар по картофите и акара Вароа при пчелите, ги защитаваме чрез събиране, изгаряне и динамизиране на пепелта и поръсване на лехите и кошерите. Точното време е 20 май, от 12 ч. до 24 ч.; от 21 май, 16 ч., до 23 май, 12 ч. Регулбирането на голите охлюви, освен с панички бира, след дъжд става по същия начин от 25 май, 20 ч., до 27 май, 11ч.

След цъфтежа пръскането на овошките е много важна дейност за защита на плодовете и листната маса. За семковите – спираме медните препарати и за защита от брашнеста мана работим с колоидна сяра 1:400. При костилковите - редуваме сярата с медни препарати. Винаги динамизираме подготвения разтвор и тогава пръскаме. При израснали 10-12 см ластари започваме защита на лозите. Пак редуваме препаратите, като внимаваме със сярата, като пръскаме само сутрин рано или вечер, при по-хладни дни (има опасност от слънчев пригор), винаги в топлинни зодии - Лъв, Овен и Стрелец.

Точното време за вкореняване на резници от дървета, лози и храсти е от 9 май, 2 ч., до 11 май, 5 ч., и от 18 май, 12 ч., до 20 май, 12 ч.

Успешна подмяна на старите пчелни майки можем да направим от 5 май, 20 ч., до 7 май, 00 часа.

През месеца имаме много дни, подходящи за работа с компостната купчина. Два дни са за наторяване от есенната купчина - 1 и 5 май, и цели 13 за подготовка на нова купчина - по значимост: 5, 14, 22, 24, 3, 4, 11, 12, 13, 23, 25, 30, 31. Подреждаме пластовете, оросяваме при нужда, поставяме препаратите (ако имаме такива), покриваме и след 2-3 размествания през годината, ще имаме готов компост за есенното торене.

В края на месеца започва и прибирането на първата плодна и кореноплодна реколта от фермата за череши и ягоди. Точното време за прибиране на ароматните и вкусни плодове е възходяща луна, дни плод, с топлинен импулс от Стрелец и Овен, особено когато ще ги съхраняваме за по-дълго време. По изключение, по време на Лъв и низходяща луна, но само за бърза консумация - 27, 28 и 29 май. Кореноплодни - репички, само в дни „корен” със земен импулс, при низходяща луна пред Дева. По изключение - пред Телец и Козирог.
И така, през май ни предстои много работа, но затова пък важна и разнообразна.

УСПЕХ НА ВСИЧКИ ТРУДОЛЮБИВИ ХОРА!

Статията е прочетена 1469 пъти
Назад към брой 39Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024