Минералотерапия - ДОЛОМИТ в брой 37

Минералотерапия - ДОЛОМИТ
Категория: Минералотерапия

ДОЛОМИТ

р. доломит; а. dolomite; н. dolomit, dolomitmasse; ф. dolomite, dolomie; и. dolomita

Името е свързано с френския геолог и минералог Д. Доломьо, (D. Dolomieu, 1750-1801 г.), който го е открил като кристал в Алпите през 1791 г. Това е широко разпространен в природата минерал. Химичен състав: CaMg(CO3)2. Съдържа 30,4% СаО; 21,8% MgO и 47,8% СО2. Може да включва примеси: Fe+2, Mn+2, кобалт (Co), олово (Pb) и цинк (Zn). Блясък: стъклен. Твърдост: 3,5-4. Цвят: сиво-бял, понякога с жълти, розови, кафеникави и зелени оттенъци. Среща се като зърнести агрегати, които съдържат до 95% доломит (доломити, мрамори). Използва се в строителството, за производство на торове и огнеупорни тухли.

Добре изразените кристали се срещат рядко. От доломит, оцветен в розово или зелено, правят топки за масаж и дребни предмети. Прозрачните зелени кристали в Швейцария използват за бижутерия.

Литотерапевтите смятат, че доломитът съдържа йонизиран калций, енергията на който активно влияе върху хората и животните, увеличавайки здравината на костните тъкани, в т.ч. на зъбите, и оптимизира киселинно-основния баланс, което води до намаляване на риска от заболявания на сърдечносъдовата система. Помага при лекуване на остеопороза, за нормализиране на кръвното налягане, за понижаване на кръвната захар. Смята се, че енергията на калция в доломита

намалява образуването на камъни в бъбреците,

насочвайки калция към костната система. Според мнението на учените геохимици, йоните на калция са едни от най-подвижните както в околния свят (в това число и в космоса), така и в нашия организъм. Те имат способността бързо да се изнасят и да се връщат на мястото си в костната тъкан и този процес е свързан с начина на хранене.

Вярващите в магическите качества на камъните препоръчват да се носят парчета от доломит или дребни изделия. Неговите притежатели са щедри към другите.

Засилва оригиналното творческо мислене,

отстранява тъгата и чувството за самота. При медитация помага за пренастройване на енергиите.

Находища на доломит има в САЩ, Англия, Канада, Япония, Белгия, Испания, Индия, Унгария, Швейцария и Мексико.
В България се среща на много места, но прозрачни и красиви кристали не са намерени.

Из „Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 3266 пъти
Назад към брой 37Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024