Минералотерапия - ПЕРЛИ в брой 34

Минералотерапия - ПЕРЛИ
Категория: Минералотерапия

ПЕРЛИ - бисери, маргарит; р. жемчуг; а. pearl; н. perlen; ф. perles; и. perla

Сведенията за използване на перлите като украшения, символ на красотата и чистотата, се съдържат в най-ранните документи на човечеството, като Корана, Библията и Талмуда.

Думата перла в българския език идва от английски, немски и френски език заради вида на мидите, в които са ги намирали. Думата бисери идва от арабски език, а маргарит - от гръцки. В руски език се използва названието жемчуг, идващо от китайски език: „чженчжу”, което пък произхожда от арабската дума „зенчуг”.

Перлата е едно от чудесата на природата. Допреди сто и петдесет години произходът им е бил неизвестен на човечеството. Може би затова съществуват толкова много легенди за тяхната поява на планетата. Най-много от тях са свързани със сълзите както на боговете, така и на принцесите. pearlДревните гърци вярвали, че това са вкаменени капки вода, падащи в морето от косата на Афродита - богинята на красотата и любовта. Японците ги смятали за сълзите на Ама - богинята на морето, тъгуваща по своята дъщеря, прекрасната принцеса Кацука, отвлечена от зъл дух. За индийците перлите били капки дъжд, попаднали в мидени черупки и застинали там. По време на Средновековието смятали, че перлите се образуват от падналите в морето мълнии.

Има много легенди, свързани с перлите. Според една от тях, Клеопатра, за да докаже на римския покорител на Египет Марк Антоний, че на една гощавка може да си позволи безумно скъпо ядене, свалила от обицата си една много рядка и скъпа перла, разтворила я във вино и я изпила. Цената на тази перла била 10 милиона сестерpearl2ции. Учените смятат, че за разтваряне на перлата дори в оцет са необходими няколко дни, но в легендите всичко звучи красиво.

Още 4000 години пр. Р.Хр. хората търсели и намирали перли в солените води на Индийския океан, Червено море и други места, а също така събирали пресноводни перли в реките, езерата и дори в блатата. Не е вярно, че перлата има кратък живот, както пишат някои автори. В музея в Кайро може да се види гердан от перли, намерен при разкопките на гробове на персийски князе отпреди 4300 години. В България, в прочутото Преславско златно съкровище, също са намерени перли в добро състояние. Затова ги носете спокойно, само че ги пазете от парфюми и други агресивни за тях вещества (например, оцет). Перлите изглеждат по-сияещи върху нежната женска кожа, но тя трябва да бъде без козметика.

Кристалите на нашата планета се образуват не само в твърдата обвивка на земната кора, но и в живите организми или кристализират в техните останки след смъртта им. Хората също създават кристали - в бъбреците, в жлъчния мехур и дори в хрущялите при подагра, има ги и в нашия мозък. Но най-интересните и красиви образувания, създадени от живата материя, си остават перлите. Днес вече знаем, че перлите са своеобразни минерално-органични образувания, отлагани върху твърдото тяло, което е попаднало в черупката на мидата случайно или е сложено там от човешка ръка. Още през XIII век в Китай започнали да слагат в речни миди дребни предмети, за да се покрият със седефен блясък. Дори се знае името на китаеца, който пръв направил такъв опит. Промишленото култивиране на перли за първи път е станало в Япония през 1913 г.

След попадане на чуждото тяло в мидата тя формира върху него ивици от органично вещество с много сложен състав - конхиолин - което обвива минералите арагонит и калцит. Кристалите на арагонита и калцита с химичен състав СаСО3 са ориентирани перпендикулярно към повърхността на вътрешните фини слоеве на перлата, и паралелно в горните й слоеве. Такъв строеж обуславя неповторимия седефен блясък на перлите. Именно наличието на органично вещество в перлата я прави уязвима при неправилно съхранение на сухо. При култивираните перли чуждото тяло не попада случайно, а се слага от човешка ръка, и днес около 95% от световната продукция на морските култивирани перли се продават на пазарите от японските търговски къщи.

Перлите се характеризират с огромно разнообразие от цветове - бели, сиви, кафяви, черни, жълти, розови, кремави, небесносини, червени. По форма те могат да бъдат кръгли, продълговати, полусферични, във вид на капка, крушовидни, с неправилна форма и др. Използват се с размери до 2,5 мм (дребни), от 2,5 до 6 мм (средни) и над 6 мм (едри). Оцветяването им е свързано с наличието на различни разтворими във водата соли в зависимост от региона и тези примеси са от наличие на такива елементи като Al, Ba, Fe, Si, Mg, Cu, Mo, Pl, Sr, Sb, Ti, Sn, Zr, La и много други.

Морските миди, произвеждащи перли, живеят на дълбочина от 5 до 60 метра, основно при температура +25° С. Речните миди живеят в чисти и студени северни реки. Всички перли, както морски, така и речни, освен органични вещества съдържат от 0,5 до 4% вода и затова те не бива да стоят на много сухо, защото това води до загуба на блясъка им. За да стигне перлата до размера на грахово зърно, са нужни над десет години.

Перли с особена форма и голям размер, над 7 мм, се съхраняват в най-големите музеи в света. Така например, в Англия, в Британския музей, се пази перла с капковидна форма и тегло 454 карата. Перла с идеална сферична форма и сребристобял цвят с тегло 23 карата се съхранява в Музея на Московския Кремъл. Всички богати жени в света притежават нанизи от редки и много красиви перли.

Речните перли били използвани в Русия още през X век като украса на дрехи, шапки, накити и църковни принадлежности. Аборигените в Северна Америка също отдавна използвали речни перли за украса на широк брой различни ритуални предмети. В южните страни повече използвали морски перли.

Жените в Рим, Гърция и Византия, както и в Европа през Ренесанса носили перли всекидневно, вярвайки в тяхната чудодейна сила да пазят човешкото щастие, здраве и плодовитост. В Китай перлите и досега се смятат за елексир на младост, плодородие и магическа сила. В Монголия те са символ на власт и индикатор за отрова в чаша вино. В Европа ги свързват с дълголетие, в Индия са символ на успешен брак, просперитет и благополучие.
Астролозите смятат, че перлите носят на притежателя си

късмет, дълъг живот, щастие и здраве.

За лечебните качества на перлите е писано още в трудовете на Авицена, като се посочва, че съзерцаването на перли помага за постигане на душевно равновесие. В Тибетската медицина се смята, че перлите помагат при лекуване на нервно разстройство и при загуба на паметта. И досега в Монголия и Китай смятат, че перлите помагат за лечение на катаракта и други заболявания на очите. В традиционната китайска медицина перлите били използвани от древността. В писмени източници се описват свойствата на перления прах да успокоява ума и централната нервна система, да подобрява остротата на зрението, да изчиства токсините от организма и да повишава количеството на мускулната тъкан, да подхранва енергията „Ин” и да прогонва студа от тялото. Фармакологичните изследвания в наше време доказват, че перлите съдържат калциев карбонат, 18 вида аминокиселини и 18 микроелемента, като всички те лесно се усвояват от човешкия организъм. Китайските фармацевти препоръчват използването на перлен прах при умствено натоварване, за подобряване работоспособността и паметта, за успокояване на нервната система, като признават всички други свойства на перления прах, описани в древните медицински трактати. Литотерапевтите препоръчват използването на перли при лекуване на бъбреци, черен дроб, болести на храносмилателната система и хипертония. В древните текстове на „Аюрведа” за лечение на същите болести се препоръчва пиене на перлена вода, която се приготвя чрез поставяне в чаша вода на 4-5 перли за една нощ. Тази вода притежава противовъзпалителни, антимикробни и кръвоспиращи свойства.

oystersНай-качествените перли намират във водите на Персийския залив, Шри Ланка, Мадагаскар, залива Минаар. Пресноводните перли се добиват от древни времена в студените и чисти води на реките във Франция, Англия, Норвегия, Русия и там те били открай време задължителна част от украсата на националните носии на заможните хора. Поради замърсяване на реките, пресноводни перлени миди днес вече почти няма.

shellsВ България се срещат както морски, така и пресноводни перли. Във водите на Черно море 40% от мидите съдържат перли, които са много дребни (до 2,5 мм) и не са много качествени. Пресноводни перли има в мидите от река Дунав и в незамърсените реки на Северозападна България, но и те също не са много качествени.

Мнението на някои хора, че перлите носят нещастие, може да се обясни само с подсъзнателното негативно излъчване, причинено от завист. Затова тези, които носят перли, трябва да притежават и други камъни, отблъскващи негативното въздействие. Може би затова в царските регалии перлите винаги се съчетават с най-силните скъпоценни камъни като диаманти, рубини, сапфири и смарагди, които притежават силно енергийно излъчване, отблъскващо негативната енергия. Не е истина също, че перлите имат кратък живот, защото много перли са намерени при археологически разкопки, а върху обковите на иконите са запазени от векове.

Перлите са символ на дълъг живот и богатство.
Из „Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 4590 пъти
Назад към брой 34Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024