ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА ПЕТЪР ДИМКОВ в брой 33

ПОХВАЛНО СЛОВО ЗА ПЕТЪР ДИМКОВ
Категория: Изкуство, култура

Произнесено на Юбилейния концерт „125 години Петър Димков”

Уважаеми гости,
Скъпи наши съмишленици и приятели,

В този тържествен миг позволете ми да ви припомня поетичните и прозорливи слова на феноменалния Христо Ботев: „Какви е деца раждала. Раждала, ражда и сега българска майка юнашка”. Сред тези чеда български най-ценни за нас са будителите. И, обърнете внимание, будители славни имаме не само в древността, сред богомилите, през Възраждането. Будители славни се раждат и творят в „полза народу” даже и в метежния, буреносния XX век у нас, в България. Един от тях, светещ с неугасима светлина, е великият ни патрон Петър Димков.

Димков, драги приятели, е цяла вселена - с необятни знания, умения и размах на мисълта; вселена, която обаче пречупва всичко през призмата на БЪЛГАРСКОТО. За него е важно да спасява безвъзмездно човешкия живот и заедно с това - да прави всичко, което е по силите му, за да бъде българското родолюбие и човеколюбие живо и жилаво. През цялото си битие той споделя възгледа на духовния си учител Лев Толстой: Да се обичат хората и да им се помага. И Лечителя върши това 95 години без шум, тихо и скромно. Казано иначе,Димков е монолит от мисъл, думи и дела.

Колкото до неговото РОДОЛЮБИЕ - то се проявява навсякъде в невероятно многоликата му дейност: и в неговата лечителска и духовна работа, и в ярките му воински дела, и в културно-историческото му строителство. Родолюбието рефлектира особено силно в Димковите думи - негово житейско кредо: „За дар от Бога пари не вземам”. Над 100 000 болни люде са минали при него за лек БЕЗВЪЗМЕЗДНO. Ще приведа и още един факт: ген. Заимов е осъден на смърт. Повечето от неговите близки оредяват около жена му, камо ли да отидат на свиждане при него. Полк. Димков отива да се сбогува със Заимов преди разстрела му, без да мисли за безопасността си, за последиците... Какво е това, ако не - истински патриот?! За разлика от много наши лъжепатриоти - днешни и минали...

Драги приятели, за мнозина още са неизвестнидумите на Варненския зам.-кмет през 30-те години на миналия век Никола Димитров за Лечителя. А те двамата са работили рамо до рамо почти всеки ден. Ето какво казва той: „Димков е Дар божи за Варна и за България. Със своя организаторски талант и духовна енергия той повлича след себе си хиляди хора наблагороден труд и дела”. Колко верни думи за Човека, чиято родолюбива културно-историческа строителна дейност е неоценима – Димков спасява и възстановява за 40 дни порутената родна къща на Левски в Карлово, изгражда не само казармен, но и градски тръбопровод в Свищов, спасявайки хиляди хора от смъртоносна епидемия, построява Портала -„Триумфална арка” на 8-ми Приморски пехотен полк и прекрасния Парк-музей „Владислав Варненчик - 1444” във Варна, спасява от гибел красивия парк „Аязмото” в Стара Загора и т.н., и т.н. Навсякъде в 14-те гарнизона, където е служил, той оставя светла диря след себе си.

Петър Димков е и наш ДУХОВЕН УЧИТЕЛ и НАСТАВНИК. „Най-голямата сила на човека се крие в неговата мисъл - казва той.- А всяка мисъл е камък за изграждане нанашата бъдеща съдба, както за добро, така и за зло. В своята капитална книга „Новиятчовек - творец на съдбата сиЛечителя ни учи: „Да управляваме мислите си чрез своя разсъдък. Това пък, от своя страна - продължава той, - ще помогне да живеем нравствен живот, наградата на който живот е истинското здраве и щастие”.

Петър Димков не би бил цялостна хармонична личност, осъществил толкова много добротворни дела за България, ако не беше до него вярната му и всеотдайна спътница в живота Мария, техните прекрасни деца Любомир, Лили и Владимир, неговият внук и продължител на медицинските му дела д-р Петър Димков - младши. Благодарим ви от сърце, че ви има!

Драги приятели, вече 8 години бавно, но сигурно Националният комитет „Петър Димков” работи за разпространяването, популяризирането и осмислянето на Димковите идеи и дела сред хората, главно сред децата и младежта, изгражда в страната граждански комитети и клубове „Приятели на Димков”. Битието на Лечителя в служене на Бога и човека, неговите безкористни духовни и физически билки за здраве, родолюбие и нравствен живот трябва да станат достояние на все повече и повече млади българи - това е нашата цел. Да запомнят какво е направил той за Отечеството и да продължат неговото велико дело.

Поклон пред светлата му памет! Делото на Димков ще живее във вековете!

Проф. д-р Христо Карагьозов,
Председател на Националнияграждански инициативен комитет(НГИК) „Петър Димков”- гр. София
17.12.2011г., гр. София

Статията е прочетена 1085 пъти
Назад към брой 33Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024