Минералотерапия - ОНИКС МРАМОРЕН в брой 31

Минералотерапия - ОНИКС МРАМОРЕН
Категория: Минералотерапия

р. оникс; а. onyx; н. onyx; ф. onyx; и. onix

Има два вида оникси: кварцов и мраморен.
Мраморният оникс се състои от плътни просветляващи агрегати от зърнести или влакнести калциеви карбонати: калцит (химичен състав: СаСО3, с примеси от
Mn, Fe2+, Mg, Co, Zn, Sr, Ba, Pb, TR) и арагонит (химичен състав: СаСО3, с примеси от SrO, PbОи много малко от Mg, Fe, Pl и Zn).

Тези минерали имат различна степен на плътност и просветляване. Отлагат се в карстови пещери или във вулканични пукнатини. Оцветени са в нежни зелени, розови, бежови, златисто-кафяви тонове. Мраморният оникс по минераложки и по химичен състав се различава от мрамора. Декоративен материал с различни имена в миналото (алабастър египетски, оникс мексикански и др). Този камък е използван във всички времена и от всички народи за облицовка и дребни пластики. От него изработват чаши, за които в Индия смятат, че засилват веселието и доверието на празнуващите, и символични фигурки (костенурка като символ на дълъг живот и здраве, яйца, които символизират безсмъртие, и др.)

Използването на мраморен оникс е започнало в Древен Египет и Вавилон. Археолозите са открили в гробницата на Тутанкамон светилник, изработен от мраморен оникс, с дръжки във вид на знаци, символизиращи съединение с вечността. При запалване на огън, върху стените на светилника се виждат изображения на царя и неговите приближени.

От древността мраморният оникс е смятан за амулет, предпазващ от изпращаната негативна енергия. Тези, които притежават изделия от оникс, са защитени от клевета и са приятни на околните. На Кавказ смятали, че там където има предмети от мраморен оникс, не може да има война, и затова на младото семейство подарявали изделия от него.
Литотерапевтите смятат, че мраморният оникс укрепва паметта, лекува сърцето,
намалява болката и спира възпаленията. Препоръчват вода и вино да се пие от чаши, направени от този камък, за да има любов и радост между близките.

Находища има в Пакистан, Афганистан, Армения, Туркменистан, Узбекистан. Историческа известност имат находищата в Египет до г. Алабастрон (описано от Плиний Старши като „египетски алабастър”) и Иран до гр. Тебриз („Тавризски мрамор”).

В България мраморен оникс има в Кожух планина, в Кремиковци (бежово-кафяв с красиви рисунки), в Жабляно (също в бежово-кафяво) и в Издремец (бял и в светлозелено).

Из „Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 8594 пъти
Назад към брой 31Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024