Минералотерапия - АРАГОНИТ в брой 30

Минералотерапия - АРАГОНИТ
Категория: Минералотерапия

р. арагонит. а. aragonite,aragon spar; н. aragonit; ф. aragonite; и. aragonita

Името идва от находището на гипс в Арагон (Испания), където е намерен за пръв път във вид на отделни кристали. Химичен състав: СаСО3; често съдържа примеси от SrO и PbO и много малко отмагнезий (Мg),желязо (Fе), цинк (Zn) иРl.

Кристализира в пещери във вид на радиални иглички, в коралообразни форми (сталактити, сталагмити и хеликтити), като дребнозърнести агрегати, плътни маси с натечен произход (мраморен оникс, от който са направени изящни перила в една много известна сграда до театър „София”). Арагонитите, които имат вид на клонки, се наричат „железни цветя”.

Основно е безцветен или снежнобял, но понякога е оцветен в сиво, синьо, жълто, дори във виолетово. Оникси с красиво оцветени слоеве са декоративен материал за различни изделия - от плочки за облицовка на стени, до малки вази и кутийки и други дребни изделия, като дръжки за прибори, подставки за свещници и др. От полупрозрачни просветляващи арагонити правят висулки и гердани. Много редки прозрачни кристали на арагонит стават и за фасетиране.

Разновидност на арагонита е една от главните съставки на седефа в мидите и в състава на перлите, където той се отлага във вид на тънки кристали. След попадане на чуждо тяло в мидата, тя формира върху него ивици от органично вещество - конхиолин с много сложен състав, който обвива минералите арагонит и калцит, чиито кристали са ориентирани основно перпендикулярно към повърхността на вътрешните фини слоеве и успоредно в горните слоеве на перлата. Такъв строеж обуславя неповторимия седефен блясък на перлата. Затова арагонита го наричат поетично „Майката на перлите”. Участва и в изграждането на корали. Отлага се в термални източници. В Турция, в местността „Памук-кале”, арагонитът извирайки на повърхността в наситен разтвор, е създал живописни водопади. Къпането в такава вода лекува от много болести, свързани с липса на калций в организма. Има легенда, че там някога е ходила да се къпе Клеопатра.

Високото съдържание на арагонит във водата на Мъртво море помага за лекуване на псориазис и други кожни заболявания. Лековитите води в прочутия курорт Карлови Вари преминават през пластове на арагонит, извличайки полезната съставка. В този курорт продават като сувенири вкаменени рози, покрити с кристали от арагонит.

Литотерапевтите смятат арагонита за важен източник на калций, който добре се усвоява от хората и животните. Полезна е и водата, която преминава през смлени корали, които съдържат арагонит. Затова според лекарите населението на кораловите острови живее дълго. Предлаганите напоследък за лекуване прахове от корали, които съдържат арагонит, при престояване във вода също осигуряват на организма калций. Носенето на арагонит в изделия, правене на масаж с арагонитови топки или просто близост до изделия от него ни осигурява енергията на калция.
Арагонитът се смята за камък, който създава в къщи уют и е признак за

успешен бизнес и благополучие.

Помага за създаване на спокойствие и за уравновесяване на психиката на живеещите в дома. Полезен е и при медитация, като успокоява физическото тяло и повишава вибрацията, която се усеща като затопляне в енергийните центрове и в ръцете и ходилата. Учи на търпение и самоконтрол.
По-известни находища има в Италия, Испания, Германия, Австрия (с оранжево-червен цвят), в Перу, в Чили (със светлосив цвят), в Намибия. Арагонити има на много места в света заедно с варовици.
В България арагонити има в някои от пещерите в Искърското дефиле и в находище Издремец.

Из „Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 1965 пъти
Назад към брой 30Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024