Минералотерапия - КАЛЦИТ в брой 29

Минералотерапия - КАЛЦИТ
Категория: Минералотерапия

р. кальцит; а. calcite, calc spar; н. kalzit, kalkspat; ф.calcite;и. calcita.

Химичен състав: CaCO3, съдържа примеси от манган (Mn), желязо(Fe2+), магнезий (Mg),кобалт (Co), цинк (Zn), стронций (Sr), барий (Ba), олово (Pb), TR. Твърдост: 3. Блясък: стъклен. Името идва от латински език - калкс (довеждам до прах чрез нагряване). От край време е бил използван за производство на вар. Цветът е разнообразен и в зависимост от примесите може да бъде прозрачен, просветляващ, безцветен и бял.

Това е един от най-разпространените минерали на нашата планета Земя. Среща се във вид на плътни и зърнести агрегати (варовици, мрамори), образува огромно количество кристални форми до прозрачната бяла разновидност - „исландски шпат”, през който всичко изглежда раздвоено заради особената ромбоедрична форма на кристалите. Има го заедно с арагонита в състава на сталактитите и сталагмитите в пещерите; в перлите, седефа и коралите в дълбините на морето; намират го в пясъка на пустините, оцветен в бежово-розово като „каменни рози”. Среща се във вид на огромни планински масиви и като отделни правилни призматични кристали с големи размери. В САЩ (Ню Мексико) е намерен кристал с тегло около 30 тона. В Русия (Сибир) намират кристали от „исландски шпат” с размери до няколко метра.

Калцитът като мек материал има широко приложение за външна облицовка на сгради, в металургията - като добавка при производство на метали. В оптиката използват исландски шпат. В състава на мраморния оникс намира приложение от плочки за вътрешна облицовка на стените, до малки вази и кутийки и други дребни изделия като дръжки за прибори, подставки за свещници, топки за масаж, яйца и др. Калцитът не се използва в бижутерията заради ниската твърдост (3), но предмети от него във вид на малки пластики могат да красят всеки дом, създавайки спокойствие с меките нежни нюанси на синьо, зелено, жълто и розово. Използван е като облицовка за вътрешна украса още в древен Египет, Асирия и Вавилон.

Кристали на калцит с особена пирамидална форма заедно с планински кристал се използват за медитация. Исландски шпат, поставен върху седмата чакра, засилва духовността, религиозността,

открива канал към космическия разум

и помага за правилен избор при решаване на проблемите. Като талисман помага за преодоляване на стреса и последствията от постоянно нервно натоварване. Като амулет пази от външна негативна намеса.

В древната китайска медицина използвали белия калцит във вид на прах за сваляне на температура, при проблеми със стомаха, за лекуване на гнойни рани, а оцветен в жълто - при болести, свързани с третата чакра. Съвременните литотерапевти смятат, че въздействието на калцита зависи от неговото оцветяване и на практика помага при широк спектър болести.

Находища на калцит има почти навсякъде с разнообразно оцветяване и различни имена според региона. Най-големите находища на исландски шпат са в Русия (Сибир) и в Исландия, където е намерен за пръв път и оттам идва името му.

В България калцитът има много широко разпространение, като най-красивите кристали и друзи се срещат в Бургаските медни мини и в Маданските и Лъкинските оловно-цинкови находища.

Из „Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 1893 пъти
Назад към брой 29Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024