Премиера на книгата „ГРАДОВЕ, ХРАМОВЕ, КОЛОСИ” на Мариана Праматарова в брой 27

Премиера на книгата „ГРАДОВЕ, ХРАМОВЕ, КОЛОСИ” на Мариана Праматарова
Категория: Изкуство, култура

(05.10.2011, от 18.00 часа, в гр. Бургас, КЦ „Морско казино”, зала „Петя Дубарова”. Книгата ще бъде представена от акад. Атанас Панчев.)

Наскоро излезе от печат сборникът пътеписи на Мариана Праматарова „Градове, храмове, колоси”. След издаването на книгата й „Искри от вечността” – мултимедиен продукт, летопис на една от най-красивите български планини - Странджа, и след многобройните й публикации на страниците на в. „Родово имение” за различни културни, исторически и археологически обекти по света, очаквано и логично беше да се появи и „Градове, храмове, колоси”.

В новата си книга авторката въвежда читателите в света на пътешествията, като задълбочено изследва и анализира своите наблюдения и открития, придържайки се към научнообоснованото и традициите, умело вмъква в контекста митове и легенди, не се страхува да споделя своите хипотези, възгледи и вълнуващи преживявания.

На страниците на „Градове, храмове, колоси” са намерили място както мегаполиси като Кайро, Париж и Истанбул, така и малки градове, но значими и интересни, според нея. Става ясно, че е посетила по няколко пъти не само описаните в книгата места, но и много други, изборът обаче е неин и включва само определени градове. Така например авторката многократно е посещавала Берлин, Дрезден, Хамбург, Мюнхен, Бремен и др. и е оставала възхитена от музеите и културното им наследство, но включва в книгата си най-стария германски град Трир и най-старото германско село Клоппенбург, които показват нещо непознато.

Страстта й на пътешественик я отвежда в Египет, където разчита символи на древни храмове, търси нишката на християнството, докосва се до уникални артефакти в различни египетски градове по поречието на Нил, прави своите изводи. Влюбена е в египетската митология, но със същия възторг пише и за северните божества, малоазийската културна традиция, Савската царица, Калипсо...

Впечатлена е от Слънчевата колесница с бог Анубис, намерена в земите на Дания (VI в. пр. Хр., експонат от музея в Копенхаген), бюста на Нефертити (експонат от Берлинския музей), мумията на Рамзес и съкровищата на Тутанкамон (експонати от музея в Кайро), пътуващата изложба с колекция картини на Дали, къщата-музей на Рембранд в Амстердам, африканските залези в пустинята, Лазурния бряг – Кан, Ница, Монако, Монте Карло, любимата й Венеция, швейцарските Алпи, Люксембург, градът на Моцарт – Залцбург, средновековните замъци и още, и още...  Не всичко обаче може да бъде описано, не е и необходимо.

Авторката е поет и това се забелязва веднага, още от поставените заглавия на отделните материали: „В прегръдката на Калипсо”, „В градините на слънцето”, „Пиета – символът на Възкресението”, „Алфата и Омегата” и т. н. Наред с поетичните заглавия, които обосновано поставя, тя прочита много литература по темите от различни автори, на няколко езика и лично проверява на място хипотезите.

Освен египетските градове, на страниците на книгата й са намерили място древните Картаген, Ел Джем, Рим, Малта, Ефес, Стоунхендж и др., средновековни градове и модерни футуристични центрове като Дубай и Абу Даби.

Храмовете са представени подобаващо – египетски религиозни храмове, тракийски храмове, римски, католически, православни, евангелистки и др. църкви и манастири. Авторката открива на читателите великолепието на пищни катедрали („Саграда Фамилия” в Барселона, Кьолнската катедрала, „Нотр Дам” в Париж, „Сан Пиетро” в Рим), манастири с чудни реликви (Бенедектинския манастир с Черната мадона, манастира „Св. Архангел Михаил” на о-в Тасос и др.), но и малка църква на остров в Которския залив, очарователни охридски църкви, къщата на Дева Мария с параклис в Ефес и др.

Колосите, митични и реално съществуващи от древността до наши дни, са намерили място в историческата епоха. В този смисъл колоси са различни божества и легендарни и митични фигури, колосални постройки и личности. Няма как да не приемем твърдението на авторката, че освен Родоския колос, съществуват колоси в Египет, в Римската империя, в Гърция, Испания и навсякъде, където има човешка цивилизация. Увлекателно се преплитат в книгата й колоси като Рамзес ІІ, Тутанкамон, Ханибал, епични императори, царе и пълководци. Не е ли колос в архитектурата един Гауди, не са ли колоси в изобразителното изкуство художници като Микеланджело, Салвадор Дали, Пабло Пикасо и Рембранд, не е ли колос гениалният Ханс Кристиян Андерсен или забележителният пътешественик Баттута (за съжаление непознат у нас)?

Отговор на всички тези въпроси, а и на много други, ще намерите в книгата „Градове, храмове, колоси”, където културните пластове се преплитат с история, археология, митология и традиции.

Както е казал Андерсен: „Да пътуваш, значи да живееш”. Прочетете тази книга, изберете вашата дестинация и се потопете в приключението, наречено пътуване – то ще ви обогати, ще ви образова, ще ви зареди с вълнуващи моменти и ще ви донесе много емоции, които един ден с радост ще разказвате на деца и внуци.

Статията е прочетена 1289 пъти
Назад към брой 27Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024