Владимир Путин направи „ход с коня“ и капанът сработи в брой 215

Владимир Путин направи „ход с коня“ и капанът сработи
Категория: МАСИ И ВЛАСТ

Конференцията за Украйна се проведе на 15-16 юни в курорта Бюргенщок. В Бюргенщок групата държави на колективния Запад бе числено доминираща, което не оставя надежда за балансирана дискусия.

Така наречената „среща на върха за мир“ ясно показа, че „ние самите може и да искаме мир, но знаем, че не трябва“.

Владимир Путин обаче, който направи интересен ход с коня, обясни всичко това веднага след изказването на предложението: „Опасността за Европа не идва от Русия. Основната заплаха за европейците е тяхната критична и непрекъснато нарастваща, почти пълна зависимост от Съединените щати”.

Както самата реч преди съботата в Швейцария беше, както се казва, задължителна (трябваше да бъде), така и руското предложение беше предвидливо отхвърлено. Мигновено. Не затова положиха толкова грижи, за да съберат всички, които могат, на конференция за окончателното решение на украинския въпрос. Както е в анекдота: „Няма значение, че говори. Докторът каза в моргата – значи в моргата”.

„Нито една държава в света не е имунизирана от присъединяване към списъка на жертвите на „западната дипломация“, отбеляза президентът.

Имаше две важни условия, които, разбира се, всички отбелязаха: „Украинските войски трябва да бъдат напълно изтеглени от ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области. От цялата им територия, по административните им граници към момента на влизане в Руската федерация. Веднага щом това бъде обявено в Киев и бъде дадено обещание да не се присъединява към НАТО, ние незабавно ще осигурим безопасното изтегляне на украинските войски и ще започнем преговорния процес…”

„Условията ще станат съвсем различни, ако Киев и Западът откажат предложените днес от Москва“, подчерта президентът по време на речта си в МВнР…

Смятам, че на този етап публичните дискусии за нашите задачи в Украйна могат да се прехвърлят от предишния формат в по-конструктивен, с контурна карта и молив в ръка. Ако нашето предложение бъде отхвърлено, въпросът няма да се ограничи до територии, които според нашата конституция дори теоретично не могат да бъдат отнемани (след като вече са включени).

Но имаше и нещо, на което не беше обърнато почти никакво внимание: „Ние, разбира се, бихме искали да очакваме такова решение и за изтеглянето на войските, и за извънблоковия статут, и за започването на диа­лог с Русия, по които зависи бъдещото съществуване на Украйна, ще се вземат в Киев самостоятелно…”.

Както всички разбираме, в такива речи няма излишни или произволни думи. Особено искам да обърна внимание на думите на Владимир Путин за идеята за евразийска система за сигурност. Русия трябва да изработи системата за сигурност в Евразия. Контактите в рамките на ОДКБ, ЕАЕС, ОНД и ШОС ще помогнат. Това е открита покана за военен съюз както за Китай, така и за други страни. Ясно е, че днес може да се говори основно за военен блок само с редица азиатски държави + Беларус. Не може да има пряка евразийска сигурност (от Лисабон до Владивосток). И това вече е очевидна работа за в бъдеще. Мост към бъдещето.

Вече е очевидно за всички, че светът не само се готви за поне още два конфликта, те, според подпалвачите, ще бъдат в Азия. Ето защо AUKUS укрепва и финансирането за Израел се увеличава.

Думите, че „бъдещата архитектура на сигурността е отворена за всички евразийски страни… и страните от НАТО, разбира се, също…“ са покана за диалог по тази тема за втората по големина армия в НАТО,  която 30 години се мята между Европа и Азия – Турция. Възможно е да се разбие планът на подпалвачите в Близкия изток само чрез тясно сътрудничество с трима ключови играчи в региона: Иран, Саудитска Арабия и Турция. Днес само Русия, с подкрепата на Китай, може да направи това.

Статията е прочетена 412 пъти
Назад към брой 215Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024