Минералотерапия. СЛЮДИ - Мусковит в брой 24

Минералотерапия. СЛЮДИ - Мусковит
Категория: Минералотерапия

р. мусковит; а. muscovite; н.muskovit; ф. muscovite; mica blane, verre de moscovie; и. muscovita

Химичен състав: KAl2(AlSi3O10)(OН,F)2. Най-често се среща във вид на люспести и слоести агрегати и много рядко във вид на друзи. Цветът е бял, зелен, жълт, розов. Той е от групата на слюдите, особени минерали със слоеста структура и способност да се разделят на тънки еластични прозрачни или просветляващи пластини, които пропускат светлина. Преди откриването на стъклото мусковитът е бил използван за остъкляване на прозорци. Заради свойството да издържа на високи температури се използва и сега вместо стъкло в металургическите пещи.

Името Muscovite идва от английски език от старото име на Русия, наричана Muscovy (Московия). В Европа тази слюда наричали „московско стъкло. На старинните литографии, изобразяващи стари къщи, може да се види, вграден в прозорците.

От мусковит изработват гердани, топки за масаж, а добре оформени късове поставят върху биологично активните точки за изравняване на общото биополе.

Литотерапевтите смятат, че мусковитът оказва благотворно влияние върху щитовидната жлеза. Той влиза в състава на много глини, които се използват отдавна от народната медицина и съвременното глинолечение.

Амулетът от мусковит пази своя притежател от външно негативно въздействие и помага за установяване на връзка с астралния свят.

Мусковитът е ценна суровина за електро и радиопромишлеността поради високите си електроизолационни свойства.

Добиват го в над 26 страни. Основни производители на мусковит във вид на пластинки (плочки) са Индия и Бразилия, на натрошен - САЩ, Франция, Испания, Индия, Русия. Има находища в Пакистан и Финландия.

Из „Камъни за нашите души”

Статията е прочетена 1419 пъти
Назад към брой 24Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024