Златните правила на брандинга в брой 213

Златните правила на брандинга
Категория: Реформа „СВОБОДНИ ПАРИ”

Вечната истина е, че всеки предпочита да прави бизнес с друг, когото познава, харесва и на когото има доверие. Същото се отнася и за отношението на хората към марките.

В идеалния случай всеки бранд трябва да се гради силен и постоянен в изпълнението на обещанията си. Това е високата цел за всички – малките и големите фирми. За да го стори маркетингът, трябва да следва „златните“ правила на брандинга.

Ето и някои от най-важните сред тях, накратко:

Бъдете центрирани. Компаниите с най-успешни марки работят фокусирано и не се разпиляват в целите си. Те имат ясно определена крайна точка, която искат да  достигнат и ценностите им да са разбираеми. Мотивите им са добре дефинирани. Маркетинг съобщението, което изпращат, отговаря на намеренията им.

Изчисли излишното. Съобщението и имиджът на компанията трябва да са кристално ясни. Предлагайте уникално предложение за продажба и и бъдете различни в офертата си, за да могат потребителите да знаят какво точно да очакват от вас.

Допринасяйте. Популярната фраза „Дай, за да получиш“ съдържа в себе си голяма истина. Колкото повече бизнесът дава на света и местната общност, където се реализира, толкова повече ще намери в замяна. Работете по стратегия на щедрост.

Свързвайте се. Винаги си взаимодействайте с допълващи марки, особено такива, които отговарят на ценностите и ядрото на клиентската ви база. Бъдете готови да създавате иновативни стратегии, в които и двата бранда печелят, а клиентите се ангажират с тях и успявате да ги развълнувате.

Създайте около себе си общност. Никой бизнес не може да бъде успешен сам. Създайте около себе си група от почитатели, партньори, клиенти, заинтересовани от бизнеса и работете да я направите възможно по-голяма. Препоръката важи особено за малкия бизнес. Бъдете ясни каква култура искате да създадете.

Излъчвайте самоувереност. Знайте какъв е талантът ви, кои са уменията ви, с които продуктът или услугата ви са полезни в живота на хората или ако не са най-вече полезни – как ги карат да се чувстват.

Бъди единни в посланията си. Всичко, което правите под шапката на бранда ви, трябва да излъчва едно и също послание.

Бъди последователни. Уверявайте се, че продуктът или услугата ви следват една и съща твърда стратегическа линия. Репутацията на един бранд се гради с години и може да се срине внезапно. Награждавайте лоялните си клиенти и създайте постоянно вълнение около офертите на бранда ви. Уверявайте се, че всеки ден вие и екипите ви повишавате личния си стандарт за качество.

Създайте широк обхват. Правете всичко по силите си да създадете максимално влияние на бранда си. Свържете се с правилните бизнес инициативи, които ще издигнат профила на бранда ви и ще го направят по-популярен.

Материалът е предоставен от Аутдор Медия Тийм

Статията е прочетена 173 пъти
Назад към брой 213Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024