Фон дер Лайен: Оттокът на капиталовите потоци от ЕС към САЩ е 300 милиарда евро годишно в брой 213

Фон дер Лайен: Оттокът на капиталовите потоци от ЕС към САЩ е 300 милиарда евро годишно
Категория: Реформа „СВОБОДНИ ПАРИ”

На 18 април, след специално заседание на Европейския съвет, фон дер Лайен потвърди тезите на икономиста Енрико Лета за изтичане на една трета от един трилион евро годишно, при това „главно към САЩ“. И призна, че ЕС губи конкурентоспособност поради високата цена на енергийните ресурси. Особено в отраслите, където е необходима много енергия: стомана, цимент, химикали и торове.

Но не трябва да мислите, че това е последвано от тези от типа на освобождаването от колониализма или възстановяването на връзките с Русия. Урсула предложи борбата с изтичането на капитал да стане... чрез обединяване на финансовите пазари и създаване на съюз на капиталовите пазари!

Тоест кризите, генерирани тъкмо от контролираната от САЩ финансова глобализация, ще се оправят най-добре чрез укрепване на финансовата глобализация. Ама как иначе, очевидно е така.

Накратко, енергийната част от плана на Урсула за просперитет изглежда точно толкова идиотска, колкото и финансовата. В Катар, където всъщност се изграждат нови мощности за втечнен природен газ (те също се изграждат и в Русия), виждат газовия пазар като дефицитен поне до 2030 г.

Предпоставки за намаляване на цените на газа конкретно в Европа обаче има. Индустрията там деградира, а ако я няма, няма да има и голямо търсене на енергия. Това е като шанса да си спестите разходите за храна, като умрете навреме.

Но ако ЕС планира да остане индустриален регион, тогава неговото ръководство трябва да разбере: цената на газа в света се определя от първокласния азиатски пазар, където индустриалното развитие и енергийните нужди нямат нищо общо с Урсула и нейните мераци.

Наистина, защо Катар или Русия ще продават газ на Европа по-евтино, отколкото може да се продава в Азия? И защо да произвеждаме повече от количеството, което може да се продаде с печалба?

Превод: ЕС

Статията е прочетена 468 пъти
Назад към брой 213Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024