В подкрепа на истината в брой 212

В подкрепа на истината
Категория: Сърцето, душата

На 9 и 10 март в хотел „Жеравна” в гр. Банкя се проведе разширено заседание на ръководството на ПП „Русофили за възраждане на Отечеството” с партньорите от коалиция „Неутрална България“.

Социологът Живко Геор­гиев от агенция „Джи Кънсълтинг” запозна присъстващите с обществените нагласи към края на 2023 г. Проучванията сочат траен песимизъм, налице е тотално неверие в т.нар. политически елит и институциите. Европейският съюз отдавна не е източник на надежда за мнозинството от българите. В същото време анкетите показват 60% положително отношение към Русия, а отрицателното е от порядъка на 20% въпреки официално налаганата неистова антируска пропаганда. Евробарометърът потвърждава изводите на изследванията на българската социологическа агенция, изтъкна Живко Георгиев.

Информация за проведения на 26-27 февруари т.г. в Москва Втори конгрес на Международното движение на русофилите изнесе Генералният секретар на движението Николай Малинов. Близо 380 представители от 130 държави са присъствали в руската столица. Това са предимно интелектуалци от Европа, Азия, Африка, Латинска и Северна Америка, които не се страхуват да отстояват необходимостта от формиране на многополюсен свят, основан на взаимно уважение и зачитане на традиционните ценности и интереси. Конгресът е потвърдил формирането на движението като търсене на нов път за международно организиране. Докладчикът подчерта уверенията на руския външен министър Сергей Лавров, че правителството на Руската федерация ще продължава да подкрепя международното движение на русофилите.

Николай Малинов постави въпроса и за участието на коалицията в предстоящите през м. юни избори за Европарламент.

„Истината е на наша страна“, подчерта Малинов. „Нашата цел е да не допуснем България и Източна Европа като цяло да бъдат превърнати в плацдарм за военни операции срещу Русия.“

Информация за общата политическа обстановка в България и света и за предстоя­щите задачи на коалицията изнесе Александър Паунов.

В понеделник – 11 март, се състоя сбирка на актива на Софийската градска организация на Национално движение „Русофили“. С встъпителни думи, председателят на Градския съвет Румен Георгиев призова към пълна мобилизация на членовете и съмишлениците на движението за участие в предстоящите през м. юни избори за Европарламент; както и подготовка за евентуални парламентарни избори, които – предвид пазарлъците на „сглобката“, може да се окажат непосредствени дори през следващите месеци.

В изложението си, Генералният секретар на Международното движение на русофилите Николай Малинов представи допълнителна информация за успешно приключилия на 27 февруари т.г. в Москва Втори конгрес на движението. В конгреса са участвали 124 делегати от 77 страни; а заедно с наблюдателите са регистрирани 380 представители от общо 130 държави – двукратен ръст в сравнение с първия конгрес. За интереса към това световно историческо събитие говори и присъствието на над 300 журналисти от всички континенти.

Николай Малинов информира за създадените организационни структури и за приетия устав. В ръководните органи на движението са избрани авторитетни интелектуалци от цял свят – философи, дипломати, изявени дейци на културата, фактори на общественото мнение, между които внуците на ген Шарл дьо Гол и Нелсън Мандела, Дилма Русефф, бразилският публицист Пепе Ескобар. „Горд съм, каза той, че международното движение се ражда в недрата на българското русофилство в десетилетните му борби срещу налаганата отвън русофобия“.

Впрочем, социологическите изследвания сочат, че 64% от българите искат мир с Русия, независимо от обстоятелството, че само 29% от анкетираните твърдо се обявяват за русофили. Същият процент млади хора – тези на възраст между 18 и 39 години, се обявяват за убедени русофили. А това недвусмислено навежда на извода, че поколението, което не е свидетел на постиженията през периода на обругавания днес социализъм и връзките ни със СССР, отхвърля налагания неолиберален модел и търси истината за предишния социално-икономически възход на Отечеството, който определено е свързан с руската помощ.

„Русофилите са хора, които обичат Русия, независимо кой е на власт в тази страна – цар Александър II, Ленин, Сталин, Брежнев, Горбачов или Путин...” , заключи Малинов

В този контекст той подчерта, че войните, които Русия води срещу Османската империя са освободителни. Русия не превзема, а освобождава.

По такъв начин поробените православни народи на Балканите – гърци, сърби, румънци, българи – получават своята независимост. Днес ситуацията е аналогична: Русия освобождава сънародниците си от неонацисткия режим в Киев, подкрепян от Запада. Той припомни и думите на Сергей Лавров, че когато говори за вражески държави, няма предвид вражески народи; самите народи на Западна, Централна и Източна Европа вече се надигат срещу диктата на вражеските им елити.

Присъстващите бяха впечатлени от любопитното съобщение на Малинов, за топлото отношение на Мария Захарова към нашата страна: оказва се, че родовите ѝ корени са от Самара – южната граница на Волжска България и като историчка, с нея е провеждал конструктивни разговори за миналото и настоящето на тези земи.

В заключение Малинов подчерта, че годината ще е тежка, „сглобката” има поети ангажименти към „посолството“, а в международен план престоят избори за Европарламент и президентски избори в САЩ през ноември. Освен това, трябва да се съберат над 1 милион подписа, необходими в покрепа на искането Европейският парламент да проведе референдум за премахване санкциите срещу Русия и българският клон на Международното движение трябва да бъде ключов.

„Ние сме на страната на правдата, победата неизбежно ще бъде наша.”

В разгорялата се дискусия Валентин Вацев изтъкна гордостта си от факта, че в сърцето на международното русофилско движение има българи, а това е своеобразна победа на българското начало в историята.

Източник в. „Нова Зора“, бр.12/2024

Статията е прочетена 2264 пъти
Назад към брой 212Назад

вестник Квантов преход 2011 - 2024